ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PARADOKS TRUCIZN SUBSTANCJE CHEMICZNE PRZYJAZNE I WROGIE


TIMBRELL J.

wydawnictwo: PWN , rok wydania 2018, wydanie I

cena netto: 75.55 Twoja cena  71,77 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Paradoks trucizn

Substancje chemiczne przyjazne i wrogie


W książce autor wyjaśnia ciemną stronę chemii – jak to się dzieje, że substancje chemiczne będące w naszym otoczeniu i codziennym życiu, w pewnych warunkach są pożyteczne, a w innych trujące.

 

Przedstawia liczne przypadki zatruć, począwszy od tragicznych katastrof w Bopalu i Zatoce Minamata, poprzez podanie przyczyn, jak pasożyty doprowadziły do procesów czarownic w Salem, aż po rybę fugu – ceniony przysmak i jednocześnie trujący. Autor przekazuje wiedzę o truciznach oraz sposobach ich działania i przeciwdziałania im, zwraca uwagę, że trucizny z którymi możemy mieć kontakt przypadkowy lub zamierzony, są częścią przyrody i tylko zrozumienie ich natury umożliwi ocenę rzeczywistego ryzyka zagrożenia i nauczy bezpiecznego życia w ich otoczeniu. 

 

Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska oraz z ekologia,  do specjalistów toksykologów, a także dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami.


Spis treści:

Wykaz tytułów tabel
Wykaz skróconych podpisów pod rysunki
Wstęp
Jak korzystać z książki

Trucizny
Stara sztuka, nowa nauka
Człowiek to związki chemiczne

Fizjologia
Jak związki chemiczne działają na organizm i co organizm z nimi robi
Narażenie
Uszkodzenia miejscowe
Wchłanianie do organizmu
Losy związku chemicznego w organizmie
Usuwanie związków chemicznych z organizmu
Czynniki wpływające na większą lub mniejszą toksyczność
związków chemicznych
Gatunki Czynniki wpływające na działanie związków
chemicznych na ludzi
Wiek
Dieta
Stan zdrowia
Czynniki genetyczne
Styl życia
Indukowanie i hamowanie enzymów
Tolerancja, synergizm, addytywność, wzmacnianie, antagonizm
Skutki działania związków chemicznych na organizm
Zależność dawka-reakcja
Skutki fizjologiczne
Uszkodzenia tkanek Zaburzenia procesów metabolicznych
Wpływ na rozwój embrionu i płodu (teratogeneza)
Wpływ na układ odpornościowy
Działanie na materiał genetyczny (mutageneza)
Powstawanie raka (kancerogeneza)
Diagnozowanie i leczenie zatrucia

Nie obawiaj się leków
Nie ma leków bezpiecznych, są tylko bezpieczne sposoby ich
używania
Paracetamol
Poszukiwanie odtrutek
Talidomid
Na czym polega teratogenne działanie talidomidu
Aspiryna
W jaki sposób aspiryna powoduje krwawienia z żołądka
Syndrom Reyesa
Przedawkowanie aspiryny
Korzystne skutki działania aspiryny
Penicylina
Leki przeciwbakteryjne
W jaki sposób penicylina zabija bakterie
Niekorzystne działanie penicyliny
Inne leki pochodzące od pleśni
Mutacje i oporność bakterii Hydralazyna i izoniazyd - Czynniki genetyczne a toksyczność
Izoniazyd - wpływ czynników genetycznych na toksyczność
Hydralazyna (apresolina)
Narkotyki
Kokaina
Heroina
Nałóg i tolerancja
Leczenie zatruć wywołanych morfiną lub heroiną
Ekstaza
Leki ziołowe
Aristolochia fangchi
Dziurawiec
Herbaty ziołowe i alkaloidy pyrolizydynowe
Ocena bezpieczeństwa leków

Krew, pot i łzy
Pestycydy
DDT i chloroorganiczne środki owadobójcze
Gromadzenie się związków chemicznych w łańcuchu pokarmowym
biokumulacja i biomagnifikacja
Jak działa DDT i dlaczego jest toksyczny dla owadów, a nie dla
ssaków
Skutki zakazu stosowania DDT
Związki fosforoorganiczne
Wykrywanie i leczenie zatruć związkami fosforoorganicznymi
Opóźniona przewlekła neuropatia wywołana przez związki
fosforoorganiczne
Parakwat - bezpieczny środek chwastobójczy czy niebezpieczna trucizna?
Leczenie zatruć parakwatem
Inne środki chwastobójcze
Inne pestycydy
Farba przeciw obrastaniu powierzchni i toksyczna tributylocyna
Czy pestycydy pozostają w żywności?

Pierwsze zginęły koty
Zanieczyszczenia środowiskowe
Rtęć - skażenie i zatrucie
Choroba Minamata
Teratogenne działanie metylortęci
Dlaczego rtęć w różnych postaciach powoduje różne objawy
Arsen Dioksyna (TCOD)
Narażenie człowieka na działanie dioksyn
PCB oraz PBB (polichlorobifenyle oraz polibromobifenyle)
Leki w ściekach
Środki powodujące zaburzenia w układzie hormonalnym
Ołów
Narażenie na działanie ołowiu występujące obecnie
Skutki zatrucia ołowiem
Glin

Naturalni zabójcy
Trujące związki chemiczne stworzone przez naturę
Skopolamina i wrzeszczący korzeń mandragory
Alkaloidy pirolizydynowe
Rycyna
Cykuta i szczwół plamisty - kat Sokratesa
Strychnina - otruty przez ostatnią dawkę w butelce
Paproć
Toksyny grzybowe - trujące muchomory i grzyby magiczne
Toksyny zwierzęce
Węże-grzechotniki i kobry
Trujące ropuchy i pieniące się żaby
Toksyny pochodzące od stworzeń morskich
Pająki
Skorpiony
Bakterie

Szalony kapelusznik i ciężki przypadek trądziku
Przemysłowe związki chemiczne
Rtęć
Chlorek winylu
Kadm
Rozpuszczalniki
Azbest
Najczęstsze skutki działania przemysłowych związków
chemicznych na robotników
Prawodawstwo chroniące robotników

Pod zlewem i w ogrodowej szopie
Trucizny domowe

W jaki sposób środek do usuwania powłok malarskich powoduje zatrucie tlenkiem węgla
Tlenek węgla - zwyczajna, a jednak zabójcza trucizna
Płyn do chłodnic - słodki, a jednak zabójczy
Dlaczego płyn do chłodnic jest trujący
Leczenie zatrucia płynem do chłodnic
Alkohol metylowy
Leczenie zatrucia alkoholem metylowym
Wąchanie kleju lub odurzanie się rozpuszczalnikami
Alkohol - ulubiony środek odurzający
Tolerancja alkoholu
Leczenie alkoholizmu - rola przypadkowości
Ochronne działanie napoi alkoholowych

Zemsta na Rasputinie
Związki chemiczne używane do zabijania
Cyjanek - gorzkie migdały, Herman Goering i Rasputin
Wykrywanie i leczenie zatrucia cyjankiem
Arsen
Arsen - użyteczny lek czy śmiertelna trucizna?
Jak przebiega zatrucie arsenem
Objawy i wykrywanie zatrucia arsenem
Strychnina=
Objawy i wykrywanie zatrucia strychniną
Tal - trucizna prawie doskonała
Jak tal działa w organizmie?
Leczenie zatrucia talem
Morderstwo za pomocą tlenku wągla
Morderstwo za pomocą herbicydu
Trucizny używane w czasie wojny
Napitek imbirowy i olej hiszpański
Toksyczne składniki i zanieczyszczenia żywności
Naturalne zanieczyszczenia żywności
Aflatoksyna i spleśniałe orzeszki ziemne
Sporysz
Czarownice z Salem
Ergotyzm
Trikoteceny i inne mikotoksyny
Ochratoksyna i nefropatia bałkańska
Botulina i botulizm
Czerwone przypływy i trujące małże
Żywność zawierająca substancje toksyczne
Fugu - ryba rozdymkokształtna
Badacze polarni i witamina A
Maniok, jabłka i migdały
Fasola fawa i anemia hemolityczna
Nienaturalne zanieczyszczenia żywności
dioksyny i belgijski skandal z mięsem drobiowym
Katastrofa rolnicza w Michigan
Tragedia spowodowana imbirowym napitkiem i „the jake walk
blues"
Syndrom hiszpańskiego oleju toksycznego

Zanieczyszczenia żywności powstające podczas jej przygotowywania
Niebezpieczne frytki i szwedzki tunel
Żółcień masłowa i zieleń Scheele'a
Dodatki do żywności
Rodzaje dodatków do żywności — Tli
Czy dodatki do żywności są szkodliwe?
Tartrazyna
Inne barwniki żywności
Kwas benzoesowy i benzoesany
Przeciwutleniacze
Sacharyna
Glutaminian sodu i syndrom chińskiej restauracji
Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności i jej
zanieczyszczeń

Ryzykowny interes
Ocena bezpieczeństwa i ryzyka chemicznego
Ocena narażenia
Niebezpieczeństwo
Badania niebezpieczeństwa dla ludzi
Badania niebezpieczeństwa dla zwierząt
Badania niebezpieczeństwa prowadzone in vitro
Badania niebezpieczeństwa prowadzone na innych rodzajach zwij
Ocena bezpieczeństwa i jak się ona przydaje
Historia sacharyny
Ocena ryzyka związanego z zanieczyszczeniami żywności
Jak ludzie postrzegają ryzyko?

Literatura
Słowniczek
Skorowidz


336 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2018