ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 76.00 72,20   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

BIOLOGICZNE PRZETWARZANIE ODPADÓW


JĘDCZAK A.

wydawnictwo: PWN , rok wydania 2008, wydanie I

cena netto: 76.00 Twoja cena  72,20 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Nowoczesny i kompleksowy podręcznik dotyczący biologicznych procesów i metod przetwarzania odpadów organicznych.

Omówiono w nim całościowo zagadnienia kompostowania i fermentacji: stan prawny w Polsce i krajach UE, charakterystyki odpadów nadających się do przetwarzania metodami biologicznymi, podstawy fizykochemiczne i biochemiczne procesów, jakość i wykorzystanie produktów, systemy klasyfikacji technologii kompostowania i fermentacji odpadów; oddziaływanie instalacji na środowisko oraz technologie najczęściej realizowane w praktyce.


Spis treści:

Skróty i oznaczenia


1. Wprowadzenie
1.1. Rys historyczny biologicznego przetwarzania odpadów
1.2. Korzyści biologicznego przetwarzania odpadów
Literatura

2. Przegląd przepisów prawnych (stan na koniec 2005 r.)
2.1. Definicje
2.2. Stan prawny w zakresie biologicznego przetwarzania odpadów w Polsce
2.2.1. Zezwolenie na gospodarowanie odpadami
2.2.2. Selektywne zbieranie bioodpadów
2.2.3. Warunki biologicznego przetwarzania odpadów
2.2.4. Warunki stosowania kompostu do nawożenia gleb
2.3. Stan prawny w krajach europejskich
2.4. Projekt Dyrektywy o bioodpadach
Literatura

3. Surowce do procesu biologicznego przetwarzania
3.1. Identyfikacja surowców
3.2. Odpady nadające się do biologicznego przetwarzania
3.3. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady 1774/2002/WE
3.4. Ogólna charakterystyka wybranych odpadów
3.4.1. Odpady z rolnictwa, sadownictwa, leśnictwa, łowiectwa i rybołówstwa
3.4.2. Odpady z przetwórstwa drewna, produkcji płyt i mebli, masy celulozowej, przemysłu skórzanego, futrzarskiego i tekstylnego
3.4.3. Odpady organiczne z przemysłu spożywczego
3.4.4. Ulegające biodegradacji organiczne frakcje odpadów komunalnych łącznie z frakcjami gromadzonymi selektywnie
3.4.5. Osady ściekowe
3.5. Selektywne zbieranie odpadów organicznych
3.5.1. Zbieranie bioodpadów
3.5.2. Zbieranie odpadów zielonych
3.5.3. Stan rozwoju selektywnego zbierania w krajach europejskich
3.6. Europejskie standardy jakości surowców
Literatura

4. Przygotowanie odpadów do biologicznego przetwarzania
4.1. Procesy jednostkowe przygotowania odpadów do przetwarzania
4.1.1. Przesiewanie
4.1.2. Rozdrabnianie
4.1.3. Separacja gęstościowa
4.1.4. Technologie mokrej separacji
4.1.5. Wydzielanie metali
4.1.6. Sortowanie ręczne
4.1.7. Segregacja optyczno-elektroniczna
Literatura

5. Fermentacja metanowa
5.1. Warunki prowadzenia procesu
5.1.1. Mikroorganizmy
5.1.2. Odczyn środowiska (pH)
5.1.3. Wymiar cząstek
5.1.4. Substancje pokarmowe
5.1.5. Wilgotność substratów
5.1.6. Temperatura
5.2. Substancje toksyczne
5.2.1. Substancje obecne w surowcach
5.2.2. Produkty przemian - inhibitory procesu
5.3. Podstawowe parametry procesu fermentacji
5.3.1. Hydrauliczny czas zatrzymania
5.3.2. Czas zatrzymania ciał stałych
5.3.3. Ładunek dobowy
5.3.4. Obciążenie objętości komory ładunkiem
5.3.5. Iloraz masy odpadów ulegających biodegradacji i masy mikroorganizmów
5.3.6. Stopień rozkładu substancji organicznych
5.3.7. Wydajność fermentacji
5.3.8. Zawartość metanu w biogazie
Literatura

6. Systematyka technologii fermentacji odpadów stałych
6.1. Technologie jednostopniowe
6.1.1. Fermentacja mokra
6.1.2. Fermentacja sucha
6.2. Technologie wielostopniowe
6.2.1. Systemy dwustopniowe bez rozdziału faz
6.2.2. Systemy dwustopniowe z rozdziałem faz
6.2.3. Systemy perkolacji
6.3. Technologie o działaniu okresowym
6.3.1. Sucha fermentacja okresowa
6.3.2. Proces ługowania złoża
6.3.3. Technologie dwustopniowe
6.4. Kofermentacja
6.4.1. Przygotowanie odpadów do fermentacji
6.4.2. Kofermentacja organicznych odpadów komunalnych z osadami ściekowymi
6.4.3. Kofermentacja organicznych odpadów komunalnych z innymi odpadami organicznymi
6.4.4. Zalety i wady kofermentacji
Literatura
Produkty procesu fermentacji

7.1. Biogaz
7.1.1. Ilość i skład biogazu
7.1.2. Wykorzystanie biogazu
7.1.3. Standardy emisyjne spalania biogazu
7.1.4. Wykorzystanie biogazu w Polsce
7.1.5. Oczyszczanie biogazu
7.2. Materiał przefermentowany
7.3. Ciecz osadowa (filtrat)
Literatura


8. Kompostowanie
8.1. Fazy kompostowania
8.2. Warunki prowadzenia procesu
8.2.1. Mikroorganizmy
8.2.2. Odczyn środowiska (pH)
8.2.3. Tlen
8.2.4. Porowatość i wolna przestrzeń powietrzna
8.2.5. Wymiar cząstek substratów
8.2.6. Substancje pokarmowe
8.2.7. Wilgotność
8.2.8. Temperatura
Literatura


9. Technologie kompostowania odpadów
9.1. Przygotowanie odpadów do kompostowania
9.1.1. Wydzielanie niepożądanych składników
9.1.2. Rozdrabnianie i homogenizacja
9.1.3. Optymalizacja składu chemicznego surowców do kompostowania
9.2. Systematyka technologii kompostowania
9.2.1. Kompostowanie w pryzmach
9.2.2. Kompostowanie rzędowe i tunelowe
9.2.3. Kompostowanie komorowe i kontenerowe
9.2.4. Technologia Brikollare
9.2.5. Kompostowanie wieżowe
9.2.6. Kompostowanie w bębnach obrotowych
9.3. Kompostowanie odpadów zielonych
9.3.1. Przygotowanie odpadów do kompostowania
9.3.2. Systemy kompostowania
9.4. Oczyszczanie kompostu
9.5. Kompostowanie przydomowe
9.6. Kompostowanie osadów ściekowych
9.6.1. Materiały strukturalne
9.6.2. Kompostowanie w napowietrzanej pryzmie statycznej
9.6.3. Kompostowanie w pryzmach przerzucanych
9.6.4. Kompostowanie w pryzmach napowietrzanych z przerzucaniem
9.6.5. Kompostowanie w reaktorach
9.7. Kompostowanie z wykorzystaniem dżdżownic
Literatura

10. Mechaniczno-biologiczne przetwarzanie odpadów (MBP)
10.1. Systematyka technologii MBP
10.1.1. MBP jako technologia przygotowania odpadów do składowania
10.1.2. MBP jako technologia osuszania odpadów
10.1.3. Przetwarzanie frakcji o wysokiej wartości opałowej na paliwo zastępcze
10.2. Wymagany stopień stabilizacji odpadów ulegających biodegradacji w procesach MBP
10.3. Przykłady instalacji
10.3.1. MBA Quarzbichl, Niemcy
10.3.2. "Ex-Maserati" Mediolan, Włochy
10.3.3. MBA Bassum, Niemcy
10.4. Efekty i ocena ekologiczna MBP
10.5. Dostawcy technologii i urządzeń do MBP
Literatura

11. Kompost - charakterystyka i wykorzystanie
11.1. Jakość kompostu
11.1.1. Substancje odżywcze
11.1.2. Metale ciężkie
11.1.3. Zanieczyszczenia organiczne
11.1.4. Zasolenie kompostów
11.1.5. Stabilność i dojrzałość kompostu
11.2. Standardy jakości kompostu
11.2.1. Normy jakości kompostu w Polsce
11.2.2. Porównanie norm obowiązujących w krajach europejskich
11.3. Wykorzystanie kompostu
11.3.1. Wpływ stosowania kompostu na właściwości gleb
11.3.2. Cele i sposoby użytkowania kompostów
11.3.3. Ograniczenia w stosowaniu kompostu
11.3.4. Rynek kompostu
Literatura

12. Zagrożenie środowiska
12.1. Zagrożenia dla wód podziemnych i powierzchniowych
12.1.1. Ścieki z procesu kompostowania
12.1.2. Ścieki technologiczne z procesu fermentacji
12.1.3. Inne ścieki
12.1.4. Zapobieganie zagrożeniom
12.2. Oddziaływanie na powietrze atmosferyczne
12.2.1. Ilość powietrza odlotowego
12.2.2. Emisja pyłów
12.2.3. Emisje odorantów
12.3. Hałas
12.4. Gryzonie, insekty
12.5. Samozapłony
12.6. Rozwiewanie odpadów
12.7. Zagrożenia zdrowia pracowników
12.7.1. Bioaerozole
12.7.2. Potencjalnie toksyczne środki chemiczne
Literatura

13. Rozwiązania techniczne technologii fermentacji
13.1. Charakterystyka oferowanych technologii fermentacji i ważniejszych instalacji
13.1.1. AN/Biothane
13.1.2. Biocel, Heidemij
13.1.3. Bioscan
13.1.4. BTA
13.1.5. C.G. Jensen
13.1.6. Dranco
13.1.7. DSD/CTA (Plauener)
13.1.8. Eco-Tec
13.1.9. ENTEC
13.1.10. ISKA
13.1.11. Kompogas
13.1.12. Kruger
13.1.13. Linde
13.1.14. Paąues
13.1.15. Ros Roca - technologia Bio-Stab
13.1.16. Snamprogetti
13.1.17. Schwarting-Uhde GmbH
13.1.18. TBW/Biocomp
13.1.19. Technologia 3A (Aerob-Anaerob-Aerob)
13.1.20. Valorga
13.1.21. Waasa
13.2. Porównanie wybranych technologii fermentacji odpadów
13.2.1. Koszty inwestycyjne
13.2.2. Koszty eksploatacji
13.2.3. Produkcja biogazu
13.2.4. Zapotrzebowanie na energię
13.2.5. Energia nadmiarowa
Literatura

14. Rozwiązania technologiczne kompostowania
14.1. Charakterystyka oferowanych technologii i wybranych instalacji
14.1.1. Allertex EcoSystems
14.1.2. Alpheco Composting
14.1.3. Anlagenbau Umweltprojekt GmbH
14.1.4. Bedminster (Sustainable Environmental Systems Ltd.)
14.1.5. Biodegma
14.1.6. BioSal
14.1.7. Brikollare
14.1.8. Civic Environmental
14.1.9. Comp-any
14.1.10. CRS
14.1.11. Dano Ltd
14.1.12. Faber Recycling GmbH
14.1.13. Gicom b.v
14.1.14. Herhof-Umwelttechnik GmbH
14.1.15. Horstmann
14.1.16. HotRot Exports Ltd
14.1.17. Innovation und Technik
14.1.18. Komptech Umwelttechnik GmbH
14.1.19. Longwood Manufacturing Corporation (LMC)
14.1.20. MUT Kyberferm
14.1.21. Ros Roca
14.1.22. Sustainable Recycling Solutions
14.1.23. Sutco
14.1.24. TEG Environmental Plc
14.1.25. Thoni Umwelt und Energietechnik
14.1.26. VKW Aniagenbau und Umwelttechnik
14.1.27. UTV AG, Umwelttechnik Vogel
14.1.28. VCU Europa Ltd
14.1.29. Vinci Environnement
14.2. Porównanie wybranych technologii kompostowania odpadów
14.2.1. Przepustowość i wydajność kompostowni
14.2.2. Koszty inwestycyjne i eksploatacyjne
Literatura

 


Objętość: s. XII+456, format: 16,5x24 cm, miękka oprawa

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2024