Publikacja zawiera katalog zagadnień pozwalających ocenić zakład spożywczy
na wielu płaszczyznach i odnoszących się do różnych kwestii, zaczynając od dobrych
praktyk produkcyjnych, higienicznych, poprzez wymagania wobec produkcji i produktu, HACCP,
elementy zapewnienia i zarządzania jakością, a kończąc na wymaganiach odnośnie do
zagrożeń bioterrorystycznych.
Dodatkowo w opracowaniu zaproponowano różne metody oceny poszczególnych zagadnień, tak
by Czytelnik w oparciu o nie mógł skonstruować własną ankietę lub samodzielnie
przeprowadzić ocenę zakładu, wykorzystując podany materiał.
Informacje przedstawione w niniejszej publikacji mogą służyć zarówno studentom i
przedsiębiorcom spożywczym, jak i osobom związanym z przemysłem spożywczym w sposób
pośredni (architekci, inżynierowie budowlani, konsultanci, audytorzy).
Spis treści:
Wstęp
Budowa standardu
Ocena według katalogu wymagań
Katalog wymagań – lista kontrolna
Wymagania wstępne
Budynki i otoczenie zakładu
Przyjęcie surowców
Pomieszczenia magazynowania surowca
Produkcja
Produkt
Transport i logistyka
Magazynowanie produktów
Część socjalna
Higiena personelu
Mycie i dezynfekcja
Ścieki
Postępowanie z odpadami
System HACCP oraz elementy zarządzania jakością
Procedury i instrukcje
Szkolenia
Laboratorium zakładowe
Zwalczanie szkodników
Zarządzanie jakością
Procedury i instrukcje zarządzania jakością
Bioterroryzm
Komentarze do katalogu wymagań
Literatura
56 stron, B5, oprawa miękka