Książka
jest poświęcona bardzo szeroko i nowatorsko ujętej problematyce zarządzania jakością
łącznie z zarządzaniem środowiskowym i bezpieczeństwem pracy. 
 
Przedstawiono
w niej zagadnienia ogólne stymulujące wdrażanie i stosowanie systemów jakości,
problemy i sposoby zapewnienia jakości funkcjonowania w organizacjach, sposoby adaptacji
wymagań normatywnych do procesów zarządzania organizacjami, ważniejsze problemy
związane z zapewnieniem jakości wyrobów oraz zagadnienia rozbudowy i doskonalenia
systemów standaryzowanych w systemy typu TQM. Zaprezentowano i omówiono wymagania normy
ISO 9001:2000, norm przewidywanych do włączenia do tej normy w trakcie jej nowelizacji,
a także innych, które mają wpływ na jakość organizacji.
 
Szczególny nacisk
położono na sprawy normalizacji, omówienie standardów regulujących zarządzanie
jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem pracy, a także charakterystykę metod
oceny jakości i zgodności wyrobów.
 
Książka jest
przeznaczona dla pracowników przedsiębiorstw wdrażających systemy zgodne z ISO
9001:2000 oraz doskonalących systemy wdrożone wcześniej. Będzie także bardzo
przydatna dla studentów kierunków: organizacja i zarządzanie, inżynieria produkcji,
zarządzanie i marketing oraz pokrewnych wyższych uczelni technicznych. 
Spis treści:
Wprowadzenie
Słownik ważniejszych pojęć
Wykaz skrótów
1.            Rozwój działań
na rzecz jakości
1.1.          Historia rozwoju pojęć i
działań z zakresu jakości
1.2.          Twórcy nowoczesnego
zarządzania jakością
1.3.          Znaczenie jakości w
działalności gospodarczej
1.4.          Projektowanie strategii
jakości organizacji
1.5.          Pomiary i mierniki jakości
Literatura
 
2.
            Normalizacja w
działaniach projakościowych
2.1.          Podstawy i zasady działań
normalizacyjnych
2.2.          Normalizacja międzynarodowa i
europejska
2.3.          Normalizacja krajowa – zasady
ustanawiania norm
2.4.          Normalizacja zakładowa i jej
miejsce w systemie zarządzania
2.5.          Działania normalizacyjne na
rzecz jakości
2.6.          Techniczne, ekonomiczne i
społeczne problemy normalizacji
Literatura
 
3.
            Znaczenie
klienta w systemach jakości
3.1.          Zagadnienia ogólne dotyczące
klientów
3.2.          Badania wymagań klientów
zewnętrznych
3.3.          Motywowanie projakościowe
klientów wewnętrznych
3.4.          Oddziaływanie otoczenia i
klientów – odbiorców odpadów
3.5.          Badanie satysfakcji klientów
zewnętrznych
3.6.          Zarządzanie jakością
obsługi klienta
Literatura
 
4.
            Problemy
jakości w cyklu życia wyrobu
4.1.          Etap procesów projektowania i
rozwoju
4.2.          Etap procesów zaopatrzeniowych
4.3.          Etap procesów wytwarzania
4.4.          Etap procesów kontroli i
badań końcowych
4.5.          Etap procesów eksploatacji
Literatura
 
5.
            Podejście
procesowe w zarządzaniu jakością
5.1.          Procesy i ich znaczenie w
działalności organizacji
5.2.          Identyfikacja procesów i ich
modelowanie graficzne
5.3.          Procesowy system zarządzania
5.4.          Dokumentowanie i auditowanie
procesów
5.5.          Reinżynieria procesów
Literatura
 
6.
            Ogólne zasady
sterowania i zarządzania jakością
6.1.          Problemy i ich rozwiązywanie
6.2.          Osiem zasad zarządzania
jakością
6.3.          Sterowanie jakością i
procesami za pomocą działań korygujących i zapobiegawczych
6.4.          Działania
inwestycyjno-innowacyjne
6.5.          Planowanie w systemach
zarządzania jakością
Literatura
 
7.
           Wybrane techniki
sterowania jakością
7.1.          Przyczyny i skutki zmienności
w procesach
7.2.          Podstawowe narzędzia
sterowania jakością
7.3.          Badanie zdatności maszyn i
procesów
7.4.          Koszty jakości w systemach
zarządzania jakością
7.5.          Znaczenie i metodologia prac
zespołowych
Literatura
 
8.
            Zarządzanie
jakością wg normy PN-EN ISO 9001:2001
8.1.          Koncepcja zarządzania i rola
kierownictwa
8.2.          Zarządzanie zasobami
8.3.          Realizacja wyrobu
8.4.          Pomiary, analiza i doskonalenie
8.5.          Projektowanie i wdrażanie
systemu zarządzania jakością zgodnego z PN-EN ISO 9001:2001
8.6.          Akredytacja i certyfikacja w
SZJ
Literatura
 
9.
           Standardy
rozszerzające wymagania ISO 9001
9.1.          System zarządzania jakością
w przemyśle motoryzacyjnym
9.2.          System zarządzania jakością
w przemyśle lotniczym
9.3.          System zarządzania jakością
w przemyśle wyrobów medycznych oraz sektora służby
zdrowia
9.4.          Systemy zarządzania jakością
w innych sektorach przemysłu
Literatura
 
10.
          Metody oceny jakości i
zgodności wyrobów
10.1.        Ocena jakości wyrobu
10.2.        Metody określania wskaźników jakości
10.3.        Prawa konsumentów i ich gwarantowanie
przez dostawców
10.4.        System oceny zgodności wyrobów
10.5.        Certyfikacja wyrobów
Literatura
 
11.
          Zarządzanie środowiskowe
11.1.        Prawodawstwo ekologiczne i ochrona
środowiska
11.2.        Odpady i czystsza produkcja
11.3.        System zarządzania środowiskowego zgodny
z normą ISO 14001
11.4.        Wdrażanie i certyfikacja SZŚ zgodnych z
ISO 14001
11.5.        System ekozarządzania i auditowania
(EMAS)
Literatura
 
12.
         Zarządzanie bezpieczeństwem i
higieną pracy
12.1.        Podstawy prawne zarządzania BHP
12.2.        System zarządzania bezpieczeństwem i
higieną pracy (SZB)
12.3.        Identyfikacja zagrożeń i ocena ryzyka
zawodowego
12.4.        Przedsięwzięcia zmniejszające ryzyko
zawodowe
12.5.        Kompleksowe podejście do spełniania
wymagań klienta wewnętrznego
Literatura
 
13.
          Zintegrowane systemy
zarządzania (ZSZ)
13.1.        Pojęcia, podstawy i zasady integracji
systemów zarządzania
13.2.        Projektowanie zintegrowanych systemów
zarządzania
13.3.        Wdrażanie i certyfikacja ZSZ
13.4.        Korzyści, skuteczność i perspektywy
rozwoju ZSZ
Literatura
 
14.
         Kompleksowe zarządzanie
jakością (TQM)
14.1.        Norma PN-EN ISO 9004:2001 jako
rozszerzenie PN-EN ISO 9001:2001
14.2.        Doskonalenie systemów jakości przez
samoocenę
14.3.        Istota i zasady kompleksowego zarządzania
jakością 
14.4.        Narzędzia i systemy wspomagające TQM
14.5.        Organizacja i wdrażanie TQM
Literatura
 
15.
          Możliwości dalszego
doskonalenia systemów zarządzania 
15.1.        Wiedza jako źródło inspiracji
15.2.        Technologia jako baza rozwoju
15.3.        Kultura jako infrastruktura doskonalenia
15.4.        Strategia – kreowanie przyszłej
doskonałości
Literatura
516 stron, B5
Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !.