Hieronim Kubera - dr hab.,
profesor Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, pracownik Wydziału Towaroznawstwa. Od 30 lat
jest związany z działalnością na rzecz przemysłu opakowań, która zaowocowała
około 100 publikacjami i 80 opracowaniami naukowo-badawczymi, wśród których
wyróżnić można badania opakowań produktów spożywczych utrwalonych metodą radiacyjną
lub (i) mikrofalową. Autor kilkuset projektów opakowań, wielu norm przedmiotowych oraz
kilku patentów. Członek i czynny działacz wielu krajowych i międzynarodowych
organizacji naukowych.
Książka jest nowatorską
próbą powiązania zagadnień teoretycznych i praktycznych z zakresu zachowania jakości
wyrobów przemysłowych i produktów rolno-spożywczych. Szeroki zakres problemów dotyczy
systemów zapewnienia jakości zgodnych ze standardami ISO 9000, GMP, GLP czy HACCP, a
także przedłużenia fazy użytkowej produktu poprzez wykorzystanie nowoczesnych metod,
takich jak: opakowania, techniki informatyczne, technologie utrwalania, przeciwdziałanie
narażeniom i inne. Książka adresowana jest do kadry kierowniczej i technicznej
przedsiębiorstw przemysłowych i dystrybucyjnych oraz studentów i słuchaczy studiów
podyplomowych z zakresu towaroznawstwa, zarządzania, handlu i ekonomiki przedsiębiorstw.
222 strony