ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ZASADY RACJONALNEGO ŻYWIENIA ZALECANE RACJE POKARMOWE DLA WYBRANYCH GR


TURLEJSKA H. PELZNER U. SZPONAR L. KONECKA-MATYJEK E.

wydawnictwo: ODDK , rok wydania 2004, wydanie I

cena netto: 88.00 Twoja cena  83,60 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Szczególne miejsce w działalności Zakładu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia zajmuje problematyka organizacji i funkcjonowania żywienia zbiorowego. Upowszechnianie wśród realizatorów żywienia zbiorowego wiedzy o najnowszych trendach w nauce o żywieniu oraz wpływie sposobu żywienia na zdrowie człowieka nabiera w ostatnim okresie coraz większego znaczenia. Zdrowie posiada bowiem konkretną cenę, również w aspekcie ekonomicznym. Opublikowane w tej książce modelowe racje pokarmowe powinny służyć jako przykłady prawidłowych zaleceń praktycznych i być pomocne na co dzień w realizacji diet korzystnych dla zdrowia.

Oddając do rąk Czytelników niniejszą monografię autorzy wyrażają nadzieję, że ułatwi ona przygotowywanie całodziennych diet i posiłków z zakładach żywienia zbiorowego, głównie zamkniętego, i przyczyni się do poprawy jakości żywienia oraz podniesienia satysfakcji konsumentów wielu placówek gastronomicznych w Polsce.

Opracowanie adresowane jest do wszystkich realizatorów żywienia zbiorowego, szczególnie typu zamkniętego (szpitale, sanatoria, stołówki, placówki oświatowo-wychowawcze), a także do organów urzędowej kontroli żywności, głównie PIS.


Autorzy są pracownikami naukowymi Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie - Zakładu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia. Zajmują się opracowywaniem podstaw naukowych i strategii działań z zakresu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, higieny i epidemiologii oraz racjonalizacji żywienia, a także zmniejszenia ryzyka występowania chorób dietozależnych. Prowadzone przez nich badania zaowocowały opublikowaniem licznych opracowań naukowych, w tym ponad 40 książek.


Wprowadzenie

  1. Żywienie zbiorowe
  2. Rola i znaczenie składników odżywczych dla organizmu ludzkiego
  3. Zasady racjonalnego żywienia
  4. Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków
  5. Normy żywienia i zalecane racje pokarmowe
  6. Założenia przy opracowaniu modelowych racji pokarmowych
  7. Dobór asortymentowy produktów dla ludzi zdrowych
  8. Tabele dotyczące proponowanych dziennych racji pokarmowych dla ludzi zdrowych wyrażonych w produktach
  9. Tabele dotyczące wartości odżywczej proponowanych racji pokarmowych dla ludzi zdrowych
  10. Dobór asortymentowy produktów dla ludzi chorych
  11. Tabele dotyczące dziennych racji pokarmowych wyrażonych w produktach proponowanych dla ludzi chorych
  12. Tabele dotyczące wartości odżywczej proponowanych racji pokarmowych dla ludzi chorych
  13. Metody oceny sposobu żywienia
  14. Żywienie a zdrowie
  15. Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), Dobra Praktyka Żywienia Zbiorowego (GCP) i system HACCP w zakładach zniorowego żywienia
  16. Słownik terminów
  17. Wykaz ważniejszych polskich i unijnych aktów prawnych w zakresie higieny żywności i żywienia

Bibliografia


182 strony, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2024