Szczególne miejsce w działalności Zakładu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
zajmuje problematyka organizacji i funkcjonowania żywienia zbiorowego. Upowszechnianie
wśród realizatorów żywienia zbiorowego wiedzy o najnowszych trendach w nauce o
żywieniu oraz wpływie sposobu żywienia na zdrowie człowieka nabiera w ostatnim okresie
coraz większego znaczenia. Zdrowie posiada bowiem konkretną cenę, również w aspekcie
ekonomicznym. Opublikowane w tej książce modelowe racje pokarmowe powinny służyć jako
przykłady prawidłowych zaleceń praktycznych i być pomocne na co dzień w realizacji
diet korzystnych dla zdrowia.
Oddając do rąk Czytelników niniejszą monografię autorzy wyrażają
nadzieję, że ułatwi ona przygotowywanie całodziennych diet i posiłków z zakładach
żywienia zbiorowego, głównie zamkniętego, i przyczyni się do poprawy jakości
żywienia oraz podniesienia satysfakcji konsumentów wielu placówek gastronomicznych w
Polsce.
Opracowanie adresowane jest do wszystkich realizatorów żywienia zbiorowego,
szczególnie typu zamkniętego (szpitale, sanatoria, stołówki, placówki
oświatowo-wychowawcze), a także do organów urzędowej kontroli żywności, głównie
PIS.
Autorzy są pracownikami naukowymi Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie -
Zakładu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia. Zajmują się opracowywaniem podstaw
naukowych i strategii działań z zakresu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego
żywności, higieny i epidemiologii oraz racjonalizacji żywienia, a także zmniejszenia
ryzyka występowania chorób dietozależnych. Prowadzone przez nich badania zaowocowały
opublikowaniem licznych opracowań naukowych, w tym ponad 40 książek.
Wprowadzenie
- Żywienie zbiorowe
- Rola i znaczenie składników odżywczych dla organizmu ludzkiego
- Zasady racjonalnego żywienia
- Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków
- Normy żywienia i zalecane racje pokarmowe
- Założenia przy opracowaniu modelowych racji pokarmowych
- Dobór asortymentowy produktów dla ludzi zdrowych
- Tabele dotyczące proponowanych dziennych racji pokarmowych dla ludzi zdrowych
wyrażonych w produktach
- Tabele dotyczące wartości odżywczej proponowanych racji pokarmowych dla ludzi
zdrowych
- Dobór asortymentowy produktów dla ludzi chorych
- Tabele dotyczące dziennych racji pokarmowych wyrażonych w produktach
proponowanych dla ludzi chorych
- Tabele dotyczące wartości odżywczej proponowanych racji pokarmowych dla ludzi
chorych
- Metody oceny sposobu żywienia
- Żywienie a zdrowie
- Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), Dobra Praktyka Żywienia Zbiorowego (GCP) i
system HACCP w zakładach zniorowego żywienia
- Słownik terminów
- Wykaz ważniejszych polskich i unijnych aktów prawnych w zakresie higieny
żywności i żywienia
Bibliografia
182 strony, B5, oprawa miękka