„Jak ugotować polski bigos” to praca publicystyczna na pograniczu
kulturoznawstwa, ekonomii, politologii, socjologii i filozofii – dziedzin powszechnie
nauczanych w USA.
Wskazuje uchybienia we wciąż formującym się polskim systemie ustrojowym.
Książka stawia pytanie, dlaczego nie każdy potrafi dostrzec otaczające nas anomalie, a
zwłaszcza dlaczego nie widzą ich ci, którzy mają do tego najwięcej okazji i
posiadają moc sprawczą, która pozwala im zmieniać rzeczywistość. Mowa tu o
politykach i tak zwanej elicie. Autor stawia tezę, że powodem tego stanu rzeczy jest
brak dobrej edukacji i krytycznej wiedzy, a w konsekwencji brak świadomości.
Wojciech Turyk, ur. w 1965 r. pod znakiem Strzelca, w roku węża, w
rodzinie rzemieślniczej, w warszawskim szpitalu przy ulicy Karowej. Wczesną młodość
spędził w stołecznych dzielnicach Ursus i Wola. W wieku osiemnastu lat w tajemnicy
przed rodzicami zdobył paszport oraz wizę i, nie kończąc szkoły średniej, uciekł do
Hamburga. Tam, w obozie dla uchodźców politycznych rozpoczął procedurę emigracyjną
do USA, gdzie spędził następne piętnaście lat życia. Rezydował w Dallas, Nowym
Jorku, Los Angeles i Las Vegas. Z końcem lat dziewięćdziesiątych, już jako obywatel
USA, z rodziną zamieszkał w Warszawie.
262 strony, oprawa twarda