|
KRAINA FAST FOODÓW. CIEMNA STRONA AMERYKAŃSKICH SZYBKICH DAŃ
SCHLOSSER E. wydawnictwo: MUZA , rok wydania 2005, wydanie I cena netto: 39.90 Twoja cena 37,91 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Historia fast foodu jest do
tego stopnia opowieścią o powojennej Ameryce, że fakt ten jednocześnie fascynuje i
przeraża. Choć stworzony przez garstkę indywidualistów, przemysł szybkich dań
doprowadził do homogenizacji amerykańskiego społeczeństwa. Fast food przyspieszył
włączenie do amerykańskiego krajobrazu pasaży handlowych, poszerzył otchłań między
bogatymi i biednymi, wzmógł epidemię otyłości i zwiększył siłę niszczycielską
amerykańskiego imperializmu za granicą. Długa jest lista oskarżeń, jednak Eric
Schlosser składa je w całość dzięki mistrzowskiemu połączeniu reportażu,
cierpkiego humoru i rygorystycznego toku rozumowania. Książka Erica Schlossera ma
szczególną wartość zwłaszcza dla czytelnika polskiego, którego dopiero od kilkunastu
lat dotyka ekspansja zachodnich korporacji żywieniowych. Skąpana w różnych sosach
mięsna lub rybna mielonka w oczach wielu symbolizowała początkowo nadejście nowej
epoki swobód obywatelskich i demokracji, powiew wolnego świata. Schlosser uświadamia
nam tymczasem, że rzeczywistość nie jest tak kolorowa jak krzykliwe szyldy i neony
fastfoodowych restauracji. Poza legendarnymi już postaciami pionierów tego przemysłów
do rangi poważnych bohaterów książki urastają E.coli 0157:H7, salmonella i inne
wirusy. Sugestywny opis straszliwych, często śmiertelnych cierpień osób zatrutych tymi
hamburgerami, a także przedstawiona przez Schlossera, przypominająca prozę Zoli wizja
rzeźni, gdzie się to zaczyna - wszystko to może sprawić, że niejeden czytelnik
zacznie te "kultowe" restauracje obchodzić kołem, a już z pewnością postara
się chronić przed nimi swoje dzieci.
491 stron
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|