Każdy rozdział Zeszytu ćwiczeń zawiera odniesienie do standardów wymagań
egzaminacyjnych, przypomnienie podstawowych treści nauczania i ćwiczenia w formie
różnego rodzaju zadań testowych. Zadania testowe są adekwatne do zadań, z którymi
uczeń spotka się na etapie pisemnym egzaminu zewnętrznego. Dominują wśród nich
zadania wielokrotnego wyboru, przygotowane zgodnie z zasadami pomiaru dydaktycznego.
Publikacja obejmuje:
- podstawy kultury zawodu;
- podmioty działalności gospodarczej;
- działalność produkcyjną, handlową i usługową;
- gospodarowanie zasobami majątkowymi oraz pozyskiwanie kapitałów i kształtowanie ich
struktury.
Zeszyt ćwiczeń może być wykorzystywany przy realizacji programu nauczania
nr 23 02/T-5, SP/ MEN/ 1998.02.24. Szczegółowe informacje zostały zamieszczone we
Wstępie na stronie dziewiątej Zeszytu.
Podręcznik został opracowany na podstawie programu nauczania ekonomiki zawartego w
dokumentacji programowej dla zawodu technik ekonomista nr 341[02]/MEN/2008.05.20, który
obowiązuje od roku szkolnego 2008/2009.
Spis treści:
Wstęp
CZĘŚĆ I. Elementy kultury zawodu
1. Normy regulujące współżycie
międzyludzkie
1.1. Normy prawne i moralne
1.2. Reguły obyczajowe.
Zwyczaje panujące w kraju i za granicą
1.3. Kultura dnia
codziennego. Zwroty grzecznościowe. Poszanowanie godności człowieka
2. Wizerunek pracownika
2.1. Higiena osobista.
Wygląd zewnętrzny
2.2. Ubiór i zasady jego
doboru. Elegancja a moda
3. Stosunki interpersonalne
3.1. Kultura osobista w
miejscu pracy
3.2. Struktura procesu
komunikowania się. Warunki skutecznej komunikacji. Bariery w komunikowaniu się
3.3. Zasady pracy w grupie.
Asertywność
3.4. Kontakty z
przełożonymi, współpracownikami i klientami
3.5. Zasady zachowania się
w pracy, restauracji, hotelu, podróży. Spotkania towarzyskie
3.6. Sztuka rozwiązywania
konfliktów. Negocjacje
3.7. Etyka zawodowa
4. Samoocena
CZĘŚĆ II. Działalność produkcyjna,
handlowa i usługowa jednostki organizacyjnej
5. Podmioty działalności gospodarczej.
Elementy otoczenia przedsiębiorstwa
5.1. Podmiotowy charakter
działalności gospodarczej
5.2. Przedsiębiorcy i ich
oznaczenia. Przedsiębiorca a przedsiębiorstwo
5.3. Klasyfikacja
przedsiębiorstw i ich charakterystyka
5.4. Elementy otoczenia
przedsiębiorstwa
6. Działalność produkcyjna
przedsiębiorstwa
6.1. Surowce i materiały.
Klasyfikacja ekonomiczna materiałów
6.2. Organizacja
zaopatrzenia materiałowego w przedsiębiorstwie
6.3. Normowanie zużycia
materiałowego
6.4. Zapasy materiałowe i
ich magazynowanie. Systemy sterowania zapasami
6.5. Organizacja i przebieg
procesu produkcji
6.6. Zbyt w
przedsiębiorstwie produkcyjnym
7. Działalność handlowa
przedsiębiorstwa
7.1. Podstawowe pojęcia,
czynności i tendencje występujące w handlu
7.2. Zakup towarów
7.3. Gospodarowanie
zapasami towarowymi. Wskaźniki rotacji
7.4. Kontrola gospodarki
zapasami towarowymi
7.5. Formy sprzedaży
towarów
7.6. Zasady organizacji
pracy w handlu
7.7. Obrót towarowy z
zagranicą i handel w Unii Europejskiej
8. Działalność usługowa
przedsiębiorstwa
8.1. Charakterystyka usług
8.2. Reguły klasyfikowania
usług w Unii Europejskiej i w Polsce
8.3. Outsourcing
8.4. Podstawowa
dokumentacja związana z usługami
CZĘŚĆ III. Zasoby majątkowe
jednostki organizacyjnej. Źródła finansowania działalności
9. Gospodarowanie zasobami majątkowymi
9.1. Charakterystyka
aktywów trwałych
9.2. Klasyfikacja i
struktura środków trwałych
9.3. Istota i metody
amortyzacji środków trwałych
9.4. Charakterystyka
aktywów obrotowych
9.5. Rotacja aktywów
obrotowych
10. Źródła finansowania
działalności jednostki organizacyjnej
10.1. Elementy składowe
kapitałów własnych i obcych
10.2. Źródła
krótkoterminowych kapitałów obcych
10.3. Źródła
długoterminowych kapitałów obcych. Koszt obcego kapitału
10.4. Alternatywne formy
finansowania
152 strony, miękka oprawa