Podróżnik w kuchni to nie tylko pełna nastrojów encyklopedia kulinarnych
zwyczajów i tradycji różnych kultur, a także przepisów, ale również kulinarna
przygoda. To paszport do kulinarnej kultury 12 krajów - od Europy po Azję i od Ameryki
Środkowej po Bliski Wschód.
Książka zdaje się mówić, że jedzenie to podróż, to odkrywanie kultur, tradycji i
smaków, to przywoływanie zapamiętanych obrazów, zapachów, emocji. Sięgając po nią,
domatorzy uruchomią wyobraźnię, podczas gdy globtroterzy będą wspominać wspaniały
kuskus i bistiję z Marakeszu oraz niepowtarzalne aromaty przypraw spowijające kairskie
suki. Będą łowić dzikie łososie w szwedzkich fiordach i ucierać tradycyjne garam
masala z dziewięciu przypraw, jak to robią w sklepie w Bombaju. Doprawią hiszpańską
paellę szafranem i oszaleją na punkcie tureckiego kebabu.
Gazpacho
Ta zimna zupa, idealna na letnie upały, pochodzi z Andaluzji.
NA 4 OSOBY
200 g czerstwego białego chleba
1/3 szklanki oliwy
4 ząbki czosnku
szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
750 g dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki, bez pestek, pokrojonych w kostkę
1 ogórek, obrany, bez pestek, pokrojony w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
sól
2 łyżki stołowe sherry lub octu winnego
PRZYGOTOWANIE
1. W misce wymieszać czosnek, kumin, sól, ocet lub sherry i 50 g chleba. Odstawić na
około 30 min.
2. Do innej miski włożyć 1/3 pokrojonej papryki i ogórka, nieco chleba i 1/2
pokrojonego pomidora; wstawić do lodówki.
3. Pozostałe warzywa i chleb zmiksować w malakserze. Odcedzić papkę przez gazę do
wazy i dodać oliwę. W razie potrzeby nieco rozcieńczyć lodowatą wodą.
4. Pozostały chleb pokroić w kostkę. Użyć do przybrania zupy wraz z odłożonymi
warzywami.
Spis treści:
WPROWADZENIE ... 9
PODZIĘKOWANIA ... 11
OD AUTORKI ... 13
ANGLIA ... 18
FRANCJA ... 38
TURCJA ... 58
HISZPANIA ... 76
MEKSYK ... 96
JAPONIA ... 112
WŁOCHY ... 130
MAROKO ... 148
CHINY ... 164
INDIE ... 182
SZWECJA ... 204
EGIPT ... 218
INDEKS ... 234
PRZELICZNIK MIAR ... 236
BIBLIOGRAFIA ... 237
240 stron, oprawa twarda,Format: 21.4x27.5cm