Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik
obsługi turystycznej na poziomie technikum i szkoły policealnej.
Zawiera on podstawowe wiadomości o rynku marketingowym i turystycznym.
Szczegółowo omawia zagadnienia z zakresu: marketingu mix (produkt, cena, dystrybucja i
promocja), segmentacji rynku, badań marketingowych (podział, źródła informacji i sam
ich przebieg) oraz zarządzania marketingowego (formułowanie strategii, analiza SWOT,
plan marketingowy itp.)
WSTĘP 5
PODSTAWOWE WIADOMOŚCI O RYNKU TURYSTYCZNYM 9
Wprowadzenie do marketingu w turystyce 9
1 Rynek turystyczny 10
2 Popyt turystyczny 12
3 Podaż turystyczna 20
4 Produkt turystyczny 24
Rozdział I
PODSTAWOWE WIADOMOŚCI O RYNKU MARKETINGOWYM 29
1 Pojęcie „marketingu” 30
2 System marketingu 32
3 Podstawowe koncepcje działania f irmy 35
4 Powstawanie i rozwój marketingu turystycznego 40
Rozdział II
MARKETING MIX 45
1 Marketing mix 46
2 Produkt turystyczny 52
3 Rodzaje produktów turystycznych . 62
4 Struktura produktu turystycznego 63
5 Cykl życia produktu turystycznego 71
6 Marka 76
7 Cena 82
8 Strategie cenowe w turystyce 86
9 Kryteria różnicowania cen 88
10 Dystrybucja 91
11 Kanały dystrybucji 94
12 Czwarte P czyli Promocja 101
13 Reklama 104
14 Media, środki i nośniki reklamy 105
15 Promocja sprzedaży 115
16 Public relations 117
17 Sprzedaż osobista 123
18 Marketing bezpośredni 125
19 Promotions mix 127
20 Personel przedsiębiorstwa turystycznego 129
Rozdział III
SEGMENTACJA RYNKU 135
1 Segmentacja rynku 136
2 Wybór rynku docelowego 138
3 Kryteria segmentacji 141
4 Sposoby działania przedsiębiorstw a segmentacja rynku 148
Rozdział IV
BADANIA MARKETINGOWE 157
1 System informacji marketingowej 158
2 Badania marketingowe . 163
3 Podział badań marketingowych 166
4 Źródła informacji marketingowych 169
5 Pomiar w badaniach marketingowych 173
6 Metody i techniki gromadzenia danych pierwotnych 183
7 Przebieg badań marketingowych 199
Rozdział V
ZARZĄDZANIE MARKETINGOWE 207
1 Zarządzanie marketingowe 208
2 Formułowanie strategii marketingowej 209
3 Analiza SWOT . 213
4 Misja przedsiębiorstwa turystycznego 225
5 Cele przedsiębiorstwa turystycznego 229
6 Wybrane strategie marketingowe 234
7 Plan marketingowy 238
Bibliografia 242
244 strony, B5, oprawa miękka