ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 38.00 36,10   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

MAKONALDYZACJA SPOŁECZEŃSTWA


RITZER G.

wydawnictwo: MUZA , rok wydania 2009, wydanie V

cena netto: 38.00 Twoja cena  36,10 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Czym jest makdonaldyzacja? Definicja podana we wstępie określa ją następująco: "jest to proces, na mocy którego zasady prowadzenia restauracji szybkiej obsługi upowszechniają się, zagarniając coraz większe połacie życia społecznego w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie".

Ludzie, którzy makdonaldyzują zbiorowe żywienie, ale także służbę zdrowia, oświatę, sprzedaż detaliczną, nawet usługi seksualne, pragną czynić to wydajnie: dla klienta - tanio, dla społeczeństwa masowo, a dla właścicieli - z dużym zyskiem. Triumfy makdonaldyzacji zbiegają się w czasie z całkowitym załamaniem się wszelkich ideologii, które oferowały masom obietnicę lepszego. Ritzer nie waha się przed kasandrycznymi proroctwami, ale sądzi, że należy się tej historycznej konieczności makdonaldyzacji sprzeciwić.


Spis treści:

Przedmowa

Rozdział 1
Wprowadzenie do makdonaldyzacji
McDonald\'s jako ogólnoświatowy symbol kulturowy
Długie ramię makdonaldyzacji
Aspekty makdonałdyzacji
Sprawność
Wymierność
Przewidywalność
Sterowanie
Zalety makdonaldyzacji
Krytyka makdonaldyzacji: nieracjonalność racjonalności
Co nie jest zmakdonaldyzowane?
Przypisy

Rozdział 2
Makdonaldyzacja i jej poprzedniki:od "żelaznej klatki" do fabryki szybkich dań
Biurokratyzacja: życie bardziej racjonalne
Weberowska teoria racjonalności
Nieracjonalność a "żelazna klatka"
Holokaust: masowa produkcja śmierci
Naukowe zarządzanie: szukanie tej jedynej, najlepszej metody
Taśma montażowa: robotnicy zamienieni w roboty
Levittown: domy wyrastały jak grzyby po deszczu
Centra handlowe: "mallowanie" Ameryki
McDonald\'s: fabryka szybkich dań
Podsumowanie
Przypisy

Rozdział 3
Sprawność: bez wysiadania i bez sztućców
Usprawnianie procesu
Branża szybkich dań: skrócić czas od wydzielania do wydalania
Gotowanie w domu (i zjawiska pokrewne):
"Nie mam czasu gotować"
Zakupy: tworzenie coraz sprawniejszych maszyn do sprzedawania
Szkolnictwo wyższe: wystarczy krzyżyk w odpowiedniej kratce
Opieka zdrowotna: lekarze krótkiego kontaktu
Rozrywka: sprawne przemieszczanie ludzi (i śmieci)
Inne miejsca: efektywniejsze nawet kontakty z papieżem
Upraszczanie produktu
Zapędzanie do roboty klientów
Podsumowanie
Przypisy

Rozdział 4
Wymierność: Wielki Mac i mały chip
Ważniejsza ilość niż jakość
Branża szybkich dań: "Wielorybniki" i "Grube Ryby"
Szkolnictwo wyższe: oceny, wyniki, notowania i rankingi
Opieka zdrowotna: pacjent jako symbol dolara
Telewizja: estetyka zawsze na drugim miejscu
Sport: Nadia Comaneci zdobyła dokładnie 79,275 punktu
Polityka: debata Lincoln-Douglas nie składała się z "kawałków dźwiękowych"
Inne dziedziny, płytkie dziennikarstwo i powierzchowna turystyka
Złudzenie dużej ilości
Produkcja i usługi sprowadzone do liczb
Branża szybkich dań:
gotowy hamburger ma dokładnie 9,85 centymetra
Kuchnia domowa: "Piec czterdzieści minut w temperaturze sto osiemdziesiąt stopni"
Miejsce pracy: jednocentówka niczym srebrny dolar
Podsumowanie
Przypisy

Rozdział 5
Przewidywalność: tam, gdzie te domki na wzgórzu, nigdy nie pada
Tworzenie przewidywalnych miejsc
Sieci motelowe: "Magiczne palce", lecz nie Norman Bates
Branża szybkich dań: dziękujmy Bogu za te złote łuki
Inne miejsca: E.T. nie może znaleźć swojego domu
Kontakty z klientami według scenariusza
Branża szybkich dań:
"Cześć, kolego" i "Szczęśliwej drogi"
Inne miejsca: nawet dowcipy są według scenariusza
Żeby zachowanie pracownika było przewidywalne
Branża szybkich dań: nawet profesorowie Hamburger
University zachowują się przewidywalnie
Inne miejsca: ten disnejowski styl
Tworzenie przewidywalnych produktów i procesów
Branża szybkich dań: nawet pikle są znormalizowane
Szkoły wyższe: szablonowe podręczniki
Rozrywka: witajcie w świecie zmakdonaldyzowanych filmów
Sport: są nawet "McStajnie"
Jak najmniej niebezpiecznie i nieprzyjemnie
Podsumowanie
Przypisy

Rozdział 6
Sterowanie: roboty i roboty w ludzkiej skórze
Sterowanie pracownikami
Branża szybkich dań: od robotów w ludzkiej skórze do mechanicznych
Szkolnictwo: ośrodki "McOpieki" nad dziećmi
Opieka zdrowotna: kto decyduje o naszym losie?
Miejsce pracy: rób, jak mówię, a nie jak robię
Sterowanie klientami
Branża szybkich dań: niech się wynoszą
Inne miejsca: to jest jak obóz dla rekrutów
Sterowanie procesem i produktem
Produkcja, gotowanie i sprzedaż żywności: to się gotuje samo
Proces mówienia: czy jest coś, czym się nie da sterować?
Podsumowanie
Przypisy

Rozdział 7
Nieracjonalność racjonalności: korki na "szczęśliwej drodze"
Niesprawność: długie kolejki do kasy
Wysokie koszty: w domu taniej
Złudzenie zabawy: ha, ha, ha, na giełdzie właśnie się zaczął krach
Złudzenie realności: nawet piosenkarz naprawdę nie śpiewa
Fałszywa przyjacielskość: "Cześć, George!"
Odczarowanie: gdzie się podziała magia?
Zdrowie i zagrożenie środowiska: nawet zwierzęta są w niebezpieczeństwie
Homogenizacja: w Paryżu jest tak samo
Dehumanizacja: mycie wodą z węża w barze "Trough and Brew"
Branża szybkich dań: nie ma już knajpki w sąsiedztwie
Rodzina: kuchnia jako stacja paliw
Szkolnictwo wyższe: niczym w przetwórni mięsa
Opieka zdrowotna: jesteś tylko liczbą
Podsumowanie
Przypisy

Rozdział 8
Granice makdonaldyzacji: narodziny, śmierć i wyzwanie rzucone śmierci
Narodziny i wcześniej: ciąża higli-tech i dzieci według projektu
Makdonaldyzacja poczęcia: nawet babcia może zajść w ciążę
Makdonaldyzacja ciąży: wybór idealnego dziecka
Makdonaldyzacja porodu: narodziny jako patologia
Przed, podczas i po śmierci: pogrzeby taśmowe
Makdonaldyzacja procesu umierania: śmierć według projektu
Makdonaldyzacja pogrzebów: żadnych szlochów
Lekceważenie śmierci: "żółta ceglana droga" na szczyt Mount Everestu?
Podsumowanie
Przypisy

Rozdział 9
Makdonaldyzacja w zmieniającym się świecie: czyżby bez ograniczeń?
Siły napędowe makdonaldyzacji: opłaca się, cenimy ją, odpowiada nam
Większe zyski, mniejsze koszty
Makdonaldyzacja dla makdonaldyzacji
Makdonaldyzacja i zmieniające się społeczeństwo
Globalizacja a makdonaldyzacja: "wpaść" albo "posiedzieć"
McDonald\'s jako zjawisko lokalne
McDonakTs jako czynnik imperializmu kulturowego
Globalizacja a amerykanizacja
Kilka innych punktów widzenia: szybkie dania w epoce "post"
Postindustrializm i makdonaldyzacja: komplikowanie i upraszczanie
Fordyzm i postfordyzm: a może to makdonaldyzm?
Postmodernizm: czy dryfujemy w hiperprzestrzeni?
Spojrzenie w przyszłość: demakdonaldyzacja?
Przyszłość McDonald\'sa i innych sieci: stosy zgniłych warzyw i obornika
Przyszłość makdonaldyzacji:
"Pani Przypadek" i "Pani Stek"
Podsumowanie
Przypisy

Rozdział 10
Jak sobie radzić z makdonaldyzacją: praktyczny poradnik
Tworzenie "rozsądnych" alternatyw: czasem naprawdę trzeba złamać zasady
Marvelous Market: "chrupiąca skórka i wyrazisty smak"
Ben & Jerry\'s: "troskliwy kapitalizm"
Pensjonaty: czym zastąpić "McPokój" i "McŚniadanie"?
Szwedzkie linie do montażu samochodów: wyeliminować, co najgorsze
Obrona zbiorowa: ratować serca, umysły, kubki smakowe i Piazza di Spagna
Kampania Poparcia dla Oskarżonych o McZniesławienie: pyrrusowe zwycięstwo McDonald\'sa
Narodowe Stowarzyszenie Obrońców Serca: dość zapychania tętnic
Slow Food: stworzyć miejsce dla tradycyjnego, regionalnego jedzenia wysokiej jakości
Sprawl-Busters: czarna lista zmakdonaldyzowanych supersklepów
Lokalne protesty: "nie mamy tu czego szukać"
Zmagania w pojedynkę: "wydział doświadczalny", omotane dzieci i baśniowe światy
Niezracjonalizowane nisze: praca w wydziale doświadczalnym
Co można zrobić indywidualnie: jeśli wszystko inne zawiedzie, ratujmy dzieci
Wolność: jeśli się nie potrafisz bronić, może zdołasz uciec
Podsumowanie
Przypisy
Bibliografia


404 strony

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2024