|
AUDYT WEWNĘTRZNY GMP GHP HACCP PORADNIK PRAKTYCZNY
RED. ZADERNOWSKI M.R. wydawnictwo: ODDK , rok wydania 2004, wydanie I cena netto: 99.00 Twoja cena 94,05 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Obowiązek wdrażania systemów GMP, GHP i HACCP wynika z ustawy z dnia 25 sierpnia
2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225). Wdrożone
systemy zapewnienia jakości będą działały skutecznie i prawidłowo, jeżeli będą
monitorowane, weryfikowane i regularnie doskonalone. Jednym z narzędzi pozwalających
zrealizować wymienione cele są audyty wewnętrzne wdrożonych systemów.
Niniejsza książka prezentuje metody przeprowadzania audytów wewnętrznych
w firmach spożywczych, niezależnie od ich wielkości i specyfiki.
Autorzy starali się przedstawić zagadnienie audytowania w sposób jak
najbardziej przystępny i zbliżony do realiów zakładów spożywczych. W praktycznych
przykładach zaprezentowali różnorodne narzędzia i metody, które można wykorzystać
do utrzymania, rozwijania i ciągłego ulepszania wdrożonych systemów, tak by mogły
być one zastosowane zarówno w bardzo dużym zakładzie, jak i małej restauracji.
Spis treści:
Od autorów
- Systemy GMP, GHP, HACCP a wymagania prawne
- Ogólne zasady GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej)
- HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) – analiza zagrożenia i krytyczny
punkt kontroli
- Nowe zagadnienia prawne w odniesieniu do żywności
- Dobra Praktyka Produkcyjna/Wytwarzania (GMP) – niezbędnym warunkiem
prawidłowo działającego systemu jakości
- GMP – wytyczne i zalecenia
- Definicje
- Rozdział I. Zarządzanie/zapewnienie jakości
- Rozdział II. Pracownicy
- Rozdział III. Pomieszczenia i urządzenia
- Rozdział IV. Dokumentacja
- Rozdział V. Produkcja
- Rozdział VI. Kontrola jakości
- Rozdział VII. Wytwarzanie i analizy na zlecenie
- Rozdział VIII. Skargi, reklamacje i wycofywanie produktu
- Rozdział IX. Inspekcje wewnętrzne (audyty wewnętrzne)
- Podsumowanie
- System HACCP
- Zasady systemu HACCP
- Sposoby interpretacji CCP
- Problemy przy wprowadzaniu analizy HACCP
- Problemy przy realizacji planów HACCP
- Audytowanie systemów GMP, GHP, HACCP
- Audytorzy wewnętrzni
- Audytor wiodący, koordynator audytu wewnętrznego, audytorzy wewnętrzni
- Dobór audytorów wewnętrznych
- Wykształcenie audytorów wewnętrznych
- Szkolenia
- Audytowanie wewnętrzne
- Audytowanie GMP i GHP
- Audyty GMP
- Przykładowa tabela zagadnień i pytań do audytu GMP
- Przykład audytu GMP
- Audyty GHP
- Przykładowa tabela zagadnień i pytań do audytu GHP
- Przykład audytu GHP
- Audytowanie systemu HACCP
- Narzędzia bezpośrednie
- Narzędzia pośrednie
- Analiza odchyleń od limitów krytycznych
- Analiza parametrów technologicznych
- Analiza ilości reklamacji
- Audyty GMP i GHP
- Przykłady
- Przepisy dotyczące ochrony zdrowia
- Ustawy
- Rozporządzenia
- Spis rysunków
- Spis tabel
- Literatura
80 stron, A4, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|