Jakość i bezpieczeństwo żywności - kształtowanie jakości
żywieniowej w procesach technologicznych
1. Aspekty żywieniowe i legislacyjne wybranych grup żywności funkcjonalnej
KATARZYNA STOŚ ... 9
2. Dodatki do żywności: naturalne = bezpieczne?
JANUSZ CZAPSKI ... 29
3. Działania przemysłu żywnościowego na rzecz poprawy jakości żywieniowej
produktów
MARTA TOMASZEWSKA ... 41
4. Bezpieczeństwo zdrowotne mięsa i przetworów mięsnych
MIROSŁAW SŁOWIŃSKI ... 53
5. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą olejów jadalnych
KRZYSZTOF KRYGIER, MAŁGORZATA WRONIAK, MAGDALENA MASZEWSKA ... 65
6. Kształtowanie jakości żywieniowej pieczywa w procesie technologicznym na
podstawie przedsiębiorstwa Lantmannen Unibake Poland Sp. z o.o.
AGNIESZKA ZAGROBA, JANUSZ B. BERDOWSKI, WITOLD LISIECKI ... 77
7. Akryloamid – charakterystyka, występowanie w żywności i ryzyko dla zdrowia
HANNA MOJSKA ... 87
8. Związki kształtujące jakość napojów winiarskich i spirytusowych
EDYTA LIPIŃSKA, SYLWIA BONIN ... 103
9. Wpływ procesów technologicznych na zawartość biotoksyn morskich w mięsie
małży i skorupiaków
MIROSŁAW MICHALSKI ... 119
10.Zmiany jakościowe miodu w procesie jego pozyskiwania i przetwórstwa
SŁAWOMIR BAKIER ... 129
11. Jakość a proces technologiczny na przykładzie zakładów gastronomicznych
EWA CZARNIECKA-SKUBINA ... 145
12. Wybrane aspekty jakości żywności niekonwencjonalnej
IZABELA STEINKA, ANITA KUKUŁOWICZ ... 169
13. Sposoby otrzymywania skrobi opornej
MAŁGORZATA KAPELKO, TOMASZ ZIĘBA, WACŁAW LESZCZYŃSKI, ARTUR GRYSZKIN, EWA ZDYBEL ...
185
200 stron, B5, oprawa miękka