W przeciwieństwie do obecnie obowiązujących dyrektyw, które nie działają wprost
na przedsiębiorcę, a jedynie przez przepisy krajowe, nowe przepisy Unii Europejskiej
zostały przygotowane w formie rozporządzeń, które działają wprost na
przedsiębiorcę oraz Urzędową Kontrolę Żywności i są nadrzędne wobec przepisów
krajowych, które mogłyby być niezgodne z ich zapisami. Rozporządzenia te odnoszą się
zarówno do zagadnień dotyczących GMP, GHP, HACCP,
jak również regulują sposób prowadzenia Urzędowej Kontroli Żywności. Wymagania
zawarte w nowych przepisach w większości zapisów obowiązują od l stycznia 2006 roku.
Niniejsza publikacja przedstawia problemy, na jakie napotyka przemysł spożywczy, a
także sposoby wdrożenia GMP, GHP i HACCP
zgodnie z nowymi przepisami.
(ze Wstępu)
Spis treści
O Autorach
Wstęp
1. Ogólny opis i kierunki rozwoju systemów zarządzania jakością
2. Strategia bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej
3. GMP, GHP i HACCP w zakładach przemysłu spożywczego - wybrane problemy
4. Praktyczne wdrażanie systemów zapewnienia jakości zgodnie z nowymi regulacjami UE
4.1. Wdrażanie GMP i GHP w świetle nowych wymagań UE
4.2. Wdrażanie HACCP w świetle nowych wymagań UE
5. Bibliografia
6. Teksty rozporządzeń
Rozporządzenie (WE) nr 178/2002
Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 (errata)
Rozporządzenie (WE) nr 1642/2003 (zmiana)
Rozporządzenie (WE) nr 852/2004
Rozporządzenie (WE) nr 853/2004
Rozporządzenie (WE) nr 854/2004
Rozporządzenie (WE) nr 882/2004
277 stron, oprawa miękka klejona