ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 70.80 67,26   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ŻYWIENIE W CHOROBACH WĄTROBY DRÓG ŻÓŁCIOWYCH I TRZUSTKI


WIECZOREK-CHEŁMIŃSKA Z.

wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2020, wydanie II

cena netto: 70.80 Twoja cena  67,26 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki

Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska.

W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety, które proponuje autorka. Zaleca produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podaje również gotowe przepisy kulinarne na zupy, dania główne, przystawki i napoje.

Część ogólna

Zapotrzebowanie energetyczne

Składniki pokarmowe
·         Białka
·         Tłuszcze
·         Węglowodany
·         Witaminy
·         Składniki mineralne
·         Woda
·         Równowaga kwasowo-zasadowa

Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych
·         Produkty zbożowe
·         Mleko i sery
·         Ziemniaki
·         Warzywa i owoce
·         Nasiona roślin strączkowych
·         Tłuszcze
·         Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
·         Jaja
·         Cukier i słodycze

Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby
·         Funkcje wątroby
·         Przewlekłe choroby wątroby wymagające leczenia dietetycznego
·         Leczenie dietetyczne w przewlekłych chorobach wątroby

Kamica żółciowa

Przewlekłe zapalenie trzustki
·         Dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika

Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
·         Miary gospodarcze
·         Naczynia kuchenne
·         Sposoby przyrządzania potraw

Część szczegółowa

Napoje

Chleb domowy

Dodatki do pieczywa

Przystawki

Zupy

Dodatki do zup

Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
·         Potrawy z mięsa cielęcego i wołowego
·         Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny
·         Potrawy z ryb

Potrawy z niewielka ilością mięsa i ryb

Potrawy jarskie

Potrawy z warzyw i ziemniaków
·         Surówki
·         Sałatki
·         Warzywa gotowane

Sosy
·         Sosy zimne
·         Sosy gorące
·         Sosy do potraw słodkich

Desery

Wypieki domowe

Piśmiennictwo
Skorowidz potraw

312 stron, Format: 20.5x14.5cm, oprawa miękka

Osoby kupujące tę książkę wybierały także:
 

- KAMICA ŻÓŁCIOWA
JAROSZ M. DZIENISZEWSKI J. RED.

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2024