ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ŻYWIENIE W NIEDOKRWISTOŚCIACH


WIECZOREK-CHEŁMIŃSKA Z.

wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2008, wydanie I

cena netto: 58.80 Twoja cena  55,86 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Żywienie w niedokrwistościach

Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadłospisu pozwala w większości przypadków odzyskać zdrowie.

W książce znajdują sie interesujące przepisy na potrawy bogate w żelazo i kwas foliowy - składniki, które są szczególnie ważne w profilaktyce anemii.

Część ogólna

Żywienie a niedokrwistość
Niedokrwistość z niedoboru żelaza
Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe
Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej
Zachowanie równowagi wodnej
Wpływ różnych czynników na przyswajalność niektórych witamin i składników mineralnych
Zapobieganie stratom witamin w żywności
Źródła składników odżywczych
Substancje szkodliwe w żywności
Miary gospodarcze
Naczynia kuchenne
Zioła przyprawowe
Warzywa przyprawowe
Przyprawy korzenne
Sposoby przyrządzania potraw
Zasady planowania jadłospisów w niedokrwistości
Przykład dziesięciodniowego jadłospisu

Część szczegółowa

Buliony i zakwasy
Zupy
Potrawy z mięsa zwierząt rzenych. drobiu. dziczyzny i ryb
Potrawy jarskie
Potrawy z warzyw
Sosy
Chleb domowy
Dodatki do pieczywa
Desery
Wypieki domowe
Napoje

Piśmiennictwo
Spis potraw

232 strony, Format: 20.5x14.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2024