|
ŻYWIENIE W NIEDOKRWISTOŚCIACH
WIECZOREK-CHEŁMIŃSKA Z. wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2008, wydanie Icena netto: 58.80 Twoja cena 55,86 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Żywienie w
niedokrwistościach
Główną
przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory
tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej
błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadłospisu pozwala w
większości przypadków odzyskać zdrowie.
W książce znajdują sie interesujące przepisy na potrawy bogate w żelazo
i kwas foliowy - składniki, które są szczególnie
ważne w profilaktyce anemii.
Część ogólna
Żywienie a niedokrwistość
Niedokrwistość z niedoboru żelaza
Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe
Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej
Zachowanie równowagi wodnej
Wpływ różnych czynników na przyswajalność
niektórych witamin i składników mineralnych
Zapobieganie stratom witamin w żywności
Źródła składników odżywczych
Substancje szkodliwe w żywności
Miary gospodarcze
Naczynia kuchenne
Zioła przyprawowe
Warzywa przyprawowe
Przyprawy korzenne
Sposoby przyrządzania potraw
Zasady planowania jadłospisów w niedokrwistości
Przykład dziesięciodniowego jadłospisu
Część
szczegółowa
Buliony i zakwasy
Zupy
Potrawy z mięsa zwierząt rzenych. drobiu. dziczyzny i ryb
Potrawy jarskie
Potrawy z warzyw
Sosy
Chleb domowy
Dodatki do pieczywa
Desery
Wypieki domowe
Napoje
Piśmiennictwo
Spis potraw
232
strony, Format: 20.5x14.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|