ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI


ZALEWSKI R.I.

wydawnictwo: WYD AE POZNAŃ , rok wydania 2008, wydanie III

cena netto: 65.25 Twoja cena  61,99 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Książka opisuje zagadnienia związane z zarządzaniem jakością w produkcji żywności w kontekście integracji Polski z Unią Europejską.

Autor wskazuje narzędzia, które są pomocne w zarządzaniu jakością, w tym szczególną wagę przywiązuje do metod statystycznych. Podaje również, korzystając z najnowszej literatury światowej, przykłady zastosowania tych metod oraz przekonuje o konieczności likwidacji barier, które utrudniają przemieszczanie produktów w ramach Unii Europejskiej.


Spis treści:

Wstęp
Część I ZAGADNIENIA OGÓLNE

1. Kontekst relacji klient - producent
1.1. U progu nowego tysiąclecia
1.2. Pytania, które odbiorca będzie stawiał dostawcy w negocjacjach
1.3. Dostawca analizuje swoją działalność
2. Jakość - filozofia i podstawowe definicje
2.1. Definicje jakości
2.2. Łańcuch jakości i spirala jakości
2.3. Zasady systemu jakości dla kierownictwa
2.4. Cykl P-D-C-A Deminga
2.5. Harmonizacja techniczna
2.6. Podejście modułowe
2.7. System normalizacji i certyfikacji w Polsce
2.8. Efektywność - jakość - elastyczność
3. Zarządzanie jakością a zapewnianie jakości
3.1. Przegląd norm serii PN-ISO 9000 (1994)
3.2. Przegląd norm serii ISO 9000:2000
3.3. Zalecenia International Organization for Standardization (ISO)
3.4. Wewnętrzne systemy zarządzania jakością
3.5. Zewnętrzne systemy zapewnienia jakości
3.6. Normy związane
4. Składowe i dokumentacja systemu zapewnienia jakości
4.1. Podejście procesowe. Polityka jakości i cele jakości
4.2. Księga jakości
4.3. Procedury
4.4. Instrukcje
5. Filozofia TQM
5.1. Istota i modele TQM
5.2. Rola kierownictwa we wdrażaniu TQM
5.3. Praca zespołowa


Część II ANALIZA PRZEBIEGU I STEROWANIE PROCESAMI


6. Procesy
6.1. Proces - definicja i granice
6.2. Zmienność procesów i jej monitorowanie
6.3. Miary dokładności i precyzji procesów
6.4. Rozkład normalny zmiennych ciągłych
7. Identyfikowanie problemów związanych z przebiegiem procesu
7.1. Zmienność procesów
7.2. Schematy blokowe
7.3. Arkusze sprawdzające
7.4. Histogramy
7.5. Diagramy i wykresy
7.6. Analiza Pareto
7.7. Wykres przyczynowo-skutkowy Ishikawy
7.8. Metoda FMEA
7.9. Karty kontrolne
8. Karty kontrolne dla zmiennych ciągłych
8.1. Zasady budowy
8.2. Podstawowe karty kontrolne
8.3. Projektowanie kart kontrolnych
8.4. Interpretacja kart kontrolnych
8.5. Pomiary pojedyncze a próbki
8.6. Wielkość próbek i częstotliwość ich pobierania
8.7. Prowadzenie kart kontrolnych
8.8. Przykłady wykorzystania kart kontrolnych do sterowania procesami produkcyjnymi
8.9. Karty średnich i zakresów kroczących
8.10. Karty kroczące wykładniczo ważone
8.11. Karta kusum
8.12. Karta regresji
9. Karty kontrolne dla zmiennych nieciągłych (atrybutów)
9.1. Atrybuty, rozkłady prawdopodobieństwa
9.2. Karta kontrolna np
9.3. Karta kontrolna p
9.4. Karta kontrolna c
9.5. Karta kontrolna u
9.6. Interpretacja kart dla atrybutów
9.7. Przekształcanie atrybutów w zmienne
10. Kontrola i prewencja
10.1. Postęp we wprowadzaniu metod statystycznych
10.2. Zdolność jakościowa procesu, urządzeń i dostawców
10.3. Quo vadis procesie?
10.4. Funkcja utraty jakości
10.5. Nieustanna poprawa
10.6. Walidacja procesów


Część III REGULACJE PRAWNE I BARIERY W PRODUKCJI I DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI


11. Prawo żywnościowe w UE i w Polsce
11.1. Uwagi wstępne
11.2. Dyrektywy horyzontalne prawa żywnościowego UE
11.3. Przyszłość prawa żywnościowego UE
11.4. Prawo żywnościowe w Polsce
12. Bariery techniczne i fitosanitarne w handlu żywnością
12.1. Wprowadzenie
12.2. Bariery techniczne
12.3. Klasyfikacja barier technicznych ze względu na politykę państwa
12.4. Klasyfikacja barier technicznych ze względu na zakres stosowania miar
12.5. Klasyfikacja barier technicznych ze względu na rodzaje miar .


CZĘśĆ IV STEROWANIE PROCESAMI PRODUKCJI ŻYWNOŚCI


13. System zarządzania higieniczną jakością żywności
13.1. Zagrożenia zdrowotne związane ze spożywaniem żywności
13.2. Model HACCP
13.3. Przykładowe rozwiązania (wdrożenia)
13.4. Uwagi końcowe na temat HACCP
13.5. Urządzenia do higienicznej produkcji
13.6. System zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przetwarzających surowce rolne
13.7. Owoce i warzywa gotowe do użycia
13.8. Zarządzanie łańcuchem chłodniczym
13.9. Znaczenie badań laboratoryjnych w zarządzaniu jakością żywności
13.10. Walidacja metod analitycznych
14. Preferencje i decyzje konsumenckie na rynku żywności
14.1. Pojęcie preferencji
14.2. Badanie opinii konsumentów
14.3. Sensoryczna ocena jakości żywności
14.4. Obiektywne metody oceny jakości
15. Projektowanie nowości i optymalizacja jakości żywności
15.1. Wprowadzenie
15.2. Koncepcja nowego produktu
15.3. Metody projektowania nowości
16. Zarządzanie jakością w przemyśle przetwórstwa żywności w Polsce (aspekty praktyczne)
16.1. Charakterystyka ogólna przemysłu przetwórstwa żywności
16.2. Kontekst analizy empirycznej
16.3. Łańcuch wartości w procesie kształtowania przewagi konkurencyjnej
16.4. Determinanty efektywności funkcjonowania systemu zarządzania jakością
16.5. Rola wiedzy i umiejętności w tworzeniu kompetencji firm
16.6. Wnioski końcowe
17. Zarządzanie jakością i innowacjami w korporacjach międzynarodowych - case studies
17.1. Royal Numico
17.2. Polityka jakości w Nestle
17.3. Żywność wygodna dla konsumenta
17.4. Marki własne sieci handlowych
17.5. Incydenty z bezpieczeństwem żywności - czy grozi nam terroryzm
17.6. Możliwości stosowania outsourcingu w produkcji żywności
17.7. Zarządzanie działalnością badawczo-rozwojową (B&R) w Unilever


Aneks l. Proporcja powierzchni pod krzywą rozkładu normalnego
Aneks 2. Stałe do obliczania poziomów na kartach kontrolnych
Aneks 3. Wykaz dyrektyw europejskich (wybór)


Bibliografia
Indeks


442 strony, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2025