|
UZDATNIANIE WODY ZASILAJĄCEJ KOTŁY
BUCZEK K. wydawnictwo: KABE , rok wydania 2019, wydanie Icena netto: 27.60 Twoja cena 26,22 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Uzdatnianie wody
zasilającej kotły
Wymagania jakościowe
stawiane wpdzie używanej w gospodarce cieplnej i wybrane sposoby
spełniania tych wymagań, czyli jej uzdatniania, stanowią treść książki.
Jej adresatami są osoby związane bezpośrednio lub pośrednio z
eksploatacją urządzeń do uzdatniania wody stosowanych w przemysłowych i
komunalnych źródłach ciepła.
Wstęp
1. Ogólne
wiadomości o wodzie
2. Podstawowe
pojęcia i określenia
3.
Jakość wody oraz wymagania stawiane wodzie
4. Skutki
stosowania wody o nieodpowiedniej jakości
4.1. Zawiesiny, mikroorganizmy
4.2. Gazy
4.3. Oleje i tłuszcze
4.4. Twardość wody
4.5. Zasadowość wody
4.6. Liczba pH
4.7. Szkody powodowane złą jakością wody kotłowej
4.7.1. Uszkodzenia spowodowane złą jakością wody kotłowej
4.7.2. Zła jakość wody kotłowej przyczyną obniżenia sprawności cieplnej
kotła
4.7.3. Charakter szkód powodowanych złą jakością wody
kotłowej
5. Sposoby
uzdatniania wody
5.1. Filtracja
5.2. Koagulacja
5.3. Usuwanie żelaza i manganu
5.4. Usuwanie twardości z wody
5.4.1. Dekarbonizacja
5.4.2. Zmiękczanie wody fosforanami
5.4.3. Zmiękczanie metodą wymiany jonów
5.4.4. Membranowe metody uzdatniania wody
5.5. Odgazowywanie wody
5.5.1. Chemiczne usuwanie tlenku (odgazowywanie)
5.6. Odolejanie
5.7. Dezynfekcja
5.8. Stabilizacja twardości i inhibitorowa ochrona przed korozją
5.9. Uzdatnianie wody w kotłowniach centralnego ogrzewania
6.
Kontrola jakości wody
7. Urządzenia
i osprzęt stacji uzdatniania wody
7.1. Pompy
7.2. Zbiorniki
7.3. Rurociągi i armatura
8. Ogólne
wskazania w zakresie bhp
Literatura
72
strony, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|