|

SPOŁECZEŃSTWO MARNOTRAWCÓW? FUNKCJE I STATUS NORMY NIEMARNOWANIA ŻYWNOŚCI
MODRZYK A. wydawnictwo: NOMOS , rok wydania 2019, wydanie Icena netto: 66.00 Twoja cena 62,70 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Społeczeństwo
marnotrawców?
Funkcje i status normy
niemarnowania żywności
Marnotrawstwo
jest zjawiskiem bezpośrednio związanym z konsumpcją, globalizacją
ekonomiczną, usuwaniem odpadów oraz użyciem
pestycydów. Jest jednocześnie tak samo szkodliwe, jak i
niezbędne do funkcjonowania i reprodukcji życia społecznego oraz
systemu kapitalistycznego. Współistnienie tych
dwóch przeciwnych wymiarów stanowi niesamowity
paradoks, który potęguje rozwój oraz krytykę
zjawiska marnotrawstwa w tym samym czasie. Społeczeństwo
marnotrawców? to praca dokonująca imponującego wysiłku
intelektualnego, aby ten paradoks wyeksponować. Jest to książka,
która bada funkcje społeczne marnotrawstwa, a także
równoległą proliferację krytyki tego zjawiska. Co więcej,
monografia, badając te dwa aspekty, obejmuje w istocie wszystkie wątki
związane z tym zjawiskiem. Ariel Modrzyk prowadzi czytelnika w szybkim,
ale nienarzucającym się tempie po ścieżkach zazwyczaj pełnych uprzedzeń
i normatywnych wskazówek – od tradycyjnych
perspektyw filozoficznych na temat marnotrawstwa do
współczesnych praktyk dzielenia terytorium w ramach zjawiska
freeganizmu.
Z
recenzji dr hab. Adriany Micy
Ariel Modrzyk
- doktor nauk społecznych, fizjoterapeuta, adiunkt w Instytucie
Socjologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Autor
licznych publikacji w opracowaniach zbiorowych oraz czasopismach,
takich jak: „Kultura i Społeczeństwo”,
„Kultura Współczesna”, „Ruch
Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny”, „Kultura
Popularna”, „Czas Kultury”,
„Praktyka Teoretyczna”. Zainteresowania naukowe:
socjologia życia codziennego, teoria socjologiczna, socjologia
jedzenia, socjologia ciała, posthumanizm. Autor książki Pomiędzy
normatywizmem a realizmem. Od teorii uznania Axela Honnetha do
radykalnie refleksyjnej krytyki społecznej.
Wykaz
stosowanych skrótów
Wprowadzenie
CZĘŚĆ I MARNOTRAWSTWO ORAZ
MARNOTRAWSTWO ŻYWNOŚCI. ZARYS PROBLEMU
Rozdział 1. Ku
formalnej definicji marnotrawstwa
1.1. Esencjalne ujęcia marnotrawstwa
1.1.1. Systemowe rozumienie marnotrawstwa
1.1.2. Marnotrawne praktyki
1.2. Formalne ujęcie marnotrawstwa
1.2.1. Marnotrawstwo jako nieprawomocna dewaluacja
Rozdział 2. Historyczne
i współczesne konteksty niezużywania żywności dla
celów konsumpcji ludzkiej
2.1. Ontologiczny status żywności
2.2. Historyczne ślady niekonsumowania żywności
2.3. Marnotrawstwo żywności w raportach badawczych
2.4. Jakościowe badania marnotrawstwa żywności z perspektywy nauk
społecznych
Rozdział 3. Dominujący
dyskurs interpretacyjny na temat marnotrawstwa żywności: dekonstrukcja
3.1. Główne raporty na temat marnotrawstwa żywności:
metodologia i podstawowe definicje
3.2. Przypadek badania Komisji Europejskiej: metodologia
3.2.1. Przypadek badania Komisji Europejskiej: społeczne funkcjonowanie
w Polsce
3.3. Forma i treść dominującego dyskursu interpretacyjnego na temat
marnotrawstwa żywności
3.4. Modele jednostki i projekty polityczne związane z dominującym
dyskursem na temat marnotrawstwa żywności
3.5. Podsumowanie
CZĘŚĆ II NORMA NIEMARNOWANIAWŻYCIU
CODZIENNYM GOSPODARSTW DOMOWYCH I WYBRANYCH INSTYTUCJI
Rozdział 4. Projekt
badań i jego metodologia
4.1. Podstawowe trudności badania marnotrawstwa żywności
4.2. Metodologia, problem badawczy i cele empiryczne badań
4.3. Scenariusz wywiadu
4.4. Kodowanie wywiadów i założenia dotyczące prezentacji
wyników badań empirycznych
Rozdział 5. Norma
niemarnowania żywności w gospodarstwie domowym
5.1. Społeczne źródła normy niemarnowania żywności
5.1.1. Wpajanie małym dzieciom normy niemarnowania
5.1.2. Dyscyplinowanie marnotrawnych zachowań dzieci w szkole
5.1.3. Negocjacje między rodzicami a dorosłymi dziećmi
5.1.4. Pokolenie seniorów - herosów normy
niemarnowania żywności
5.1.5. Wzajemny wpływ w związku intymnym
5.1.6. Rola mediów i ekspertów
5.1.7. Podsumowanie
5.2. Kłopotliwe przygotowywanie posiłków i zjadanie resztek
5.2.1. Nakładanie sobie na talerz i dojadanie po innych
5.3. Przechowywanie i praktyki wyrzucania żywności z lodówki
5.4. Praktyki zapobiegania marnotrawstwu żywności
5.5. Wyrzucanie żywności w czasie świąt i świętowania
5.5.1. Wyrzucanie żywności podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy
5.5.2. Zmaganie się z nadwyżką żywności podczas świąt okolicznościowych
5.6. Spektakularne przykłady tracenia żywności
5.7. Marnotrawstwo żywności jako przyczynek do rozmowy o doświadczeniu
zmian w życiu codziennym
5.7.1. Zmiany postrzegania ogródków oraz praktyk
uprawy
5.7.2. Zmiany praktyk przetwarzania i przechowywania żywności
5.7.3. Zmiany w sferze hodowli zwierząt
5.7.4. Podsumowanie
5.8. Dominujące wzory ewaluacji wartości żywności
5.8.1. Żywność "naturalna" versus "sztuczna"
5.8.2. Wzory wartościowania wybranych artykułów żywnościowych
5.8.2.1. Chleb
5.8.2.2. Mięso
5.8.2.3. Jabłka, resztki z obiadu oraz podarowany przez znajomych sok
własnej roboty
5.8.3. Zasady klasyfikacji świeżości żywności
5.8.3.1. "Świeże", "nieświeże", "zepsute"
5.8.3.2. Pleśń
5.8.3.3. Data ważności
5.8.3.4. Podsumowanie
Rozdział 6. Norma
niemarnowania w bliskim otoczeniu gospodarstwa domowego
6.1. Wymiany społeczne jako redukcja nadwyżki żywności
6.1.1. Specyfika mieszkań studenckich
6.2. Dokarmianie zwierząt jako sposób na zapobieganie
marnotrawstwu
6.2.1. Podsumowanie
6.3. Utylizacja i alternatywne sposoby zużycia żywności
6.3.1. Pozostawianie chleba "na śmietnikach"
6.4. Zbieractwo żywności
6.4.1. Śmietniki i zbieractwo jako "wyciąganie"
6.4.2. Drzewa i krzewy, czyli zbieractwo jako "zrywanie"
Rozdział 7. Norma
niemarnowania a etyka dobroczynności
7.1. Zasady przekazywania żywności w sytuacji bezpośredniego kontaktu z
potrzebującym
7.2. Opinie na temat instytucjonalnych form pomocy żywnościowej oraz
marnotrawstwa żywności w organizacjach
7.3. Rzeczywistość codzienna działalności Banku Żywności
7.4. Drugi zinstytucjonalizowany obieg z perspektywy
odbiorców żywności
Rozdział 8. Norma
niemarnowania w organizacjach nastawionych na zysk
8.1. Interwencje aktorów zewnętrznych w zarządzanie
żywnością przez supermarket
8.1.1. Konsumenci i sprzedawcy: zakupy
8.1.2. Konsumenci i sprzedawcy: daty ważności i kwestia świeżości
8.1.3. Kulisty supermarketu: freeganki
8.1.4. Kulisty supermarketu: zbieracze
8.1.5. Opinie o freeganach i wyrzucaniu żywności przez supermarkety
8.2. Wpływ aktorów wewnętrznych na praktyki wyrzucania
żywności w świecie organizacji nastawionej na zysk
8.2.1. Dystrybucja żywności oraz ewidencjonowanie strat w supermarketach
8.2.2. Wyrzucanie żywności jako element napięć klasowych
8.3. Wybrane konteksty funkcjonowania normy niemarnowania żywności w
lokalach gastronomicznych
8.3.1. Podsumowanie
Rozdział 9. Społeczne
definicje marnotrawstwa żywności
Rozdział 10.
Wnioski teoretyczne, empiryczne i praktyczne. Syntetyczne podsumowanie
wyników badań
10.1. Cztery zmienne różnicujące praktyki wyrzucania oraz
przekonania na temat marnotrawstwa żywności
10.2. Wyrzucanie żywności jako przyczynek do szerszych rozważań na
temat ontologii porządku społecznego
10.3. Znaczenie symboliki żywności dla jej zużycia
10.4. Norma niemarnowania żywności jako instytucja
10.5. Mapa pograniczy normy niemarnowania
10.6. Zakaz niemarnowania jako norma średniego zasięgu
10.7. Teoretyczne postscriptum
Bibliografia
Summary: Wasteful society? Functions and Status of the Norm of not
Wasting Food
375
stron, Format: 16.0x23.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|