Dlaczego nasze dzieci chorują?
Jak żywność przetworzona przyczynia się do
epidemii chorób przewlekłych i co rodzice (oraz lekarze)
mogą z tym zrobić
Alergie pokarmowe,
astma, wrzodziejące zapalenie jelit, celiakia, refluks, cukrzyca
– to tylko nieliczne, bardzo trudne do wyleczenia choroby
przewlekłe, na które zapada coraz większa liczba dzieci w
Europie i na świecie. Jeśli chcesz uchronić swoją pociechę przed
cierpieniem oraz skomplikowanym, często trwającym bardzo długo procesem
rekonwalescencji, koniecznie zajrzyj do książki Dlaczego nasze dzieci
chorują?
Autorki
– dr Michelle Perro oraz Vincanne Adams – starają
się obiektywnie odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Co wpędza nasze
dzieci w choroby? Przestawiają naukowe, kliniczne dowody na to, jak
bardzo negatywny wpływ na zdrowie ludzi ma wciąż postępująca
industrializacja rolnictwa i chemizacja produkcji żywności. Popierają
je wieloma przykładami z własnej praktyki.
Dzieci już od pierwszych dni życia narażone są na wdychanie powietrza
pełnego szkodliwych toksyn oraz spożywanie produktów
zawierających ogromne ilości pestycydów,
antybiotyków i hormonów. To stopniowo osłabia ich
układ odpornościowy, mózg i organy. Współczesna
medycyna nie potrafi uchronić najmłodszych przed tymi zagrożeniami.
Niesprawne modele opieki i ograniczone metody rozpoznawania przyczyn
chorób sprawiają, że rodzice sami muszą poszerzać wiedzę na
temat chorób dietozależnych, funkcjonowania flory jelitowej
i zaburzeń szczelności jelit.
Z lektury książki dowiesz się:
- jak
pomóc chronicznie chorym dzieciom,
- czym jest
żywność industrialna,
- dlaczego
technologie GM, które miały chronić nas przed szkodliwymi
substancjami, obecnie generują ogromną ilość toksyn,
- jak duże
znaczenie dla zdrowia dziecka i jego rozwoju ma jakość
produktów, które podajesz mu na talerzu.
Wprowadzenie 9
1 Składniki katastrofy: toksyczna żywność, chore dzieci i
granice medycyny 19
2 Sam plaster to za mało 31
3 Medycyna uwzględniająca żywienie kontra świat naszpikowany
farmaceutykami 43
4 Druga cicha wiosna (lub wypaczenie dobrych intencji) 57
5 Rodzinny obiad z toksycznych produktów –
i wszyscy chorzy 75
6 Mikrobiom, symbioza i dysbioza 85
7 Medycyna niekonwencjonalna w leczeniu zaburzeń jelitowych
105
8 Nieszczelne jelito: klucz do zrozumienia, jak pestycydy
wpływają na zdrowie 113
9 Skażenie jako sposób życia 127
10 Przemysłowa produkcja żywności 137
11 Debata na temat żywności genetycznie modyfikowanej:
kontrowersje, prawo i prawda 159
12 Jak sobie poradzić z jelitem pełnym glifosatu? 179
13 Czy odstawienie żywności GM może poprawić zdrowie
psychiczne? 203
14 Czy poprawa stanu jelit może złagodzić objawy autyzmu? 217
15 Czy stan jelit ma wpływ na inne zaburzenia poznawcze? 227
16 Choroby współistniejące u dzieci 233
17 Ekomedycyna – synteza medycyny opartej na
faktach i zdrowego ekosystemu 243
18 Waleczne matki – czas działać 257
Podziękowania 265
Źródła 267
Przypisy 269
Indeks 301
O autorkach 315
316 stron, Format:
15.0x23.0cm, oprawa miękka