ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 48.80 46,36   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

STAN PRZEDCUKRZYCOWY I CUKRZYCA TYPU 2 DIETA I STYL ŻYCIA KOMPENDIUM


CICHOCKA A.

wydawnictwo: MEDYK , rok wydania 2023, wydanie I

cena netto: 48.80 Twoja cena  46,36 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Stan przedcukrzycowy i cukrzyca typu 2

Dieta i styl życia

Kompendium


Zamieszczone w książce zagadnienia są zgodne z najnowszymi rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2022 i wspólnymi rekomendacjami Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA) i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD) 2022.

Autorka omówiła cele wyrównania gospodarki węglowodanowej, gospodarki lipidowej, nadciśnienia tętniczego, dotyczące redukcji masy ciała, zagrożenia zdrowotne i powikłania związane ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2, ich czynniki ryzyka, zasady rozpoznawania, koszty leczenia. Przedstawiono jak zmianą diety i zwiększeniem aktywności fizycznej osoby ze stanem przedcukrzycowym mogą zmniejszyć u siebie ryzyko i wystąpienia cukrzycy typu 2. Omówiono praktyczne wskazówki dotyczące diety, opisano produkty oraz składniki zalecane i przeciwwskazane, przedstawiono wiele tabel, podających ile tych składników zawierają poszczególne produkty. Opisano zagadnienia dotyczące wymienników węglowodanowych (WW), wymienników białkowo-tłuszczowych (WBT), indeksu glikemicznego (IG) i ładunku glikemicznego (ŁG).

Pomocą w praktycznej realizacji codziennej diety jest podanie 14 przykładowych jadłospisów na 1500 kcal oraz opracowany przez autorkę „Talerz całodziennej diety diabetyka”.

Książka zawiera ponad 100 pozycji piśmiennictwa, w tym wiele najnowszych rekomendacji polskich i międzynarodowych medycznych towarzystw naukowych.

"Układ merytoryczny poradnika gwarantuje, że Czytelnicy zaczynający lekturę od krótkiego zapoznania się z aktualną wiedzą teoretyczną, zyskują podstawy do zrozumienia procesów chorobowych występujących w przebiegu zaburzeń tolerancji węglowodanów, a następnie otrzymują bardzo konkretne i praktyczne wskazówki, jak powinni układać swoją dietę, z czego powinny składać się ich posiłki, a jakich składników powinno być w nich jak najmniej. Dzięki tym jadłospisom nauka zdrowego żywienia w cukrzycy i w stanie przedcukrzycowym jest możliwie najprostsza, a także wizualnie przyjemna.

  Podsumowując, w swojej kolejnej książce A. Cichocka udowadnia, że właściwe żywienie w zaburzeniach węglowodanowych jest w zasięgu każdej osoby dotkniętej tymi problemami zdrowotnymi, a wiedza w tym zakresie może być przekazywana w sposób rzetelny, na podstawie aktualnych zaleceń ekspertów ze świata diabetologii, a jednocześnie atrakcyjny dla oka, co znacznie zwiększa szansę trwałego przyswojenia zdobytych dzięki lekturze „Stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2 – dieta
i styl życia” informacji i wskazówek."

Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Leszek Czupryniak
Kierownik Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych
Warszawski Uniwersytet Medyczny

152 strony, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2024