Lektyny – toksyny ukryte w popularnych warzywach i
owocach
Jak bezpiecznie jeść produkty roślinne i usunąć
przyczynę chorób autoimmunologicznych oraz stanów
zapalnych
Rośliny nas nie lubią!
Jeśli do tej pory żyłeś w przekonaniu, że zjadane przez ciebie rośliny
chętnie wskakują do twojego garnka lub stają się ulubioną sałatką, za
chwilę przeżyjesz szok. Rośliny nas nie lubią. Mało tego, dysponują
bardzo sprytnymi metodami, aby zapewnić sobie przeżycie i przekazać
geny możliwie licznemu potomstwu. Dlatego, w celu ochrony przed
roślinożercami, korzystają z bogatego arsenału, jakim obdarzyła je
matka natura. Mają w nim trucizny, hormony, igiełki, twarde skorupy czy
ostry zapach. Jedną z najgroźniejszych broni są lektyny.
Czym są
lektyny i dlaczego są szkodliwe?
Lektyny to toksyczne białka, które występują w w popularnych
warzywach, owocach, orzechach oraz zbożach. Znajdziesz je np. pszenicy
(gluten), pomidorach, ziemniakach, roślinach strączkowych czy melonie.
Ich zadaniem jest ochrona rośliny przed zjedzeniem. Lektyny za
pośrednictwem jelit dostają się do naczyń krwionośnych, gdzie wiążą się
z dowolnymi komórkami ciała. W konsekwencji twój
organizm przestaje rozpoznawać te tkanki, jako własne. Grozi to
rozwinięciem się chorób autoimmunologicznych,
które mogą prowadzić do niebezpiecznych stanów
zapalnych. Dzięki tej książce dowiesz się nie tylko czym są lektyny,
ale również gdzie występują. Poznasz także sposoby na
eliminowanie ich ze swojego jedzenia.
Lektyny
– cichy sprawca chorób autoimmunologicznych?
Uważa się, że wysokie spożycie lektyn może prowadzić do powstawania
chorób jelit i chorób autoimmunologicznych.
Wśród nich wymienić można cukrzycę typu 1, chorobę
Leśniowskiego-Crohna, zespół nieszczelnego jelita czy
Hashimoto. Te groźne białka odpowiadają również za astmę
oskrzelową, anemię, choroby skóry, refluks, migreny czy
bóle stawów.
Gluten
– najpopularniejsza lektyna. Poznaj główne
źródła lektyn
Tak! Najbardziej znaną i szkodliwą lektyną jest gluten. Znajdziesz go
nie tylko w popularnych bułeczkach, ale nawet w ulubionym ketchupie.
Gdzie jeszcze możesz znaleźć lektyny? Do ich głównych
źródeł zaliczyć można: zboża, warzywa strączkowe i
psiankowate (pomidory, ziemniaki, dynia, papryka). Również
niektóre orzechy, owoce (melony, owoce goji), a także
nasiona i korzenie są bogate w lektyny. To właśnie na tych produktach
oparta jest dieta wegetariańska i zdrowe odżywianie. Czy istnieją
sposoby na pozbycie się lektyn z ulubionych produktów,
takich jak fasola lub pomidory? Co możesz jeść, by unikać tych
szkodliwych białek i pozostać zdrowym? Jak wygląda dieta
przeciwzapalna, wolna od lektyn i dbająca o mikrobiom jelitowy?
Wszystkiego dowiesz się z tego przełomowego poradnika!
Jak się bronić przed lektynami? Poznaj sposoby
Dzięki informacjom zawartym w tej książce dowiesz się:
- czym są
lektyny, gdzie występują i jak działają na twój organizm,
- jakie choroby
i dolegliwości wywołują np. stany zapalne, choroby jelit, problemy z
tarczycą,
- jak
oddziałują na mikrobiom jelitowy,
- w jaki
sposób bezpiecznie spożywać produkty roślinne,
- czym jest
dieta przeciwzapalna,
- jak działa
4-tygodniowy plan, który pomoże ci wyeliminować lektyny z
twojej diety.
Zdrowe
odżywianie bez lektyn
Nie martw się! Eliminacja lektyn nie oznacza konieczności rezygnacji ze
zdrowej diety! Autorzy odkryją przed tobą skuteczne metody
obróbki roślin w celu pozbycia się szkodliwego białka.
Dodatkowo odkryjesz, które produkty są wolne od lektyn.
Znajdziesz tu również szereg przepisów na szybkie
i, co najważniejsze, pyszne dania. Mięsożercy i miłośnicy diety
wegetariańskiej wzbogacą swój jadłospis nie tylko o nowe
smaki, ale również niezbędne witaminy i mikroelementy.
Lektyny –
gorąca dyskusja 9
ROŚLINY NAS NIE LUBIĄ
15
Tak rośliny chronią się przed swoimi wrogami 16
Kolory, włoski, goryczka i inne mechanizmy obronne .
16
Również rośliny się komunikują 17
Znaczenie wtórnych substancji roślinnych
18
Złe dla zwierząt, dobre dla nas? . 20
Przegląd składników antyodżywczych . 20
Lektyny i ich działanie 24
Jak lektyny oddziałują na organizmy 25
Mdłości, gorączka i inne objawy zatrucia . 28
Jakie choroby powodują lektyny 30
Bariera jelitowa i zespół nieszczelnego jelita
34
Choroby autoimmunologiczne i ich związek z lektynami .
37
Życie wolne od lektyn – tak czy nie? 42
Pozytywne opisy doświadczeń pozostawiają nadzieję 43
LEKTYNY W NASZYCH
PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH . 47
Wolne od lektyn i zawierające lektyny produkty spożywcze
48
Warzywa i rośliny strączkowe . 52
Soja i produkty sojowe 55
Samodzielnie przygotowane chipsy z pasternaku . 57
Sałata 59
Algi . 60
Owoce 60
Zboża i produkty zbożowe . 62
Orzechy i nasiona . 68
Mięso, ryby i owoce morza . 70
Mleko i produkty mleczne 71
Samodzielnie przygotowany jogurt kokosowy 74
Zioła i przyprawy 76
Tłuszcze i oleje 77
Dodatki, słodycze, cukier i słodziki 80
W ten sposób można unieszkodliwić lektyny .
83
Możliwość 1. Namaczanie . 84
Możliwość 2. Gotowanie w szybkowarze . 84
Możliwość 3. Wystarczająco długie gotowanie 85
Możliwość 4. Pozwolenie na kiełkowanie . 85
Możliwość 5. Obieranie 86
Możliwość 6. Fermentowanie . 86
Tak samodzielnie sfermentujesz warzywa . 88
PLAN
4-TYGODNIOWY . 91
Przygotowanie na wolny od lektyn plan żywienia 92
Protokół żywienia 95
Produkty spożywcze i napoje . 96
Wskazówki na temat podanych ilości 97
Objawy, dolegliwości i odczucia 99
Twój osobisty protokół żywienia
100
Plan 4-tygodniowy i jego zastosowanie 103
Tydzień 1. . 104
Tydzień 2. . 105
Tydzień 3. . 106
Tydzień 4. . 107
PRZEPISY
111
Śniadanie . 112
Obiad 127
Kolacja 166
O Autorach 200
200 stron, Format:
14,5 x 20,5 cm, oprawa miękka