ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

LEKTYNY TOKSYNY UKRYTE W POPULARNYCH WARZYWACH I OWOCACH


SCHAUFLER M. DRÖSSLER W.A.

wydawnictwo: VITAL , rok wydania 2023, wydanie I

cena netto: 49.40 Twoja cena  46,93 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Lektyny – toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocach

Jak bezpiecznie jeść produkty roślinne i usunąć przyczynę chorób autoimmunologicznych oraz stanów zapalnych


Rośliny nas nie lubią!

Jeśli do tej pory żyłeś w przekonaniu, że zjadane przez ciebie rośliny chętnie wskakują do twojego garnka lub stają się ulubioną sałatką, za chwilę przeżyjesz szok. Rośliny nas nie lubią. Mało tego, dysponują bardzo sprytnymi metodami, aby zapewnić sobie przeżycie i przekazać geny możliwie licznemu potomstwu. Dlatego, w celu ochrony przed roślinożercami, korzystają z bogatego arsenału, jakim obdarzyła je matka natura. Mają w nim trucizny, hormony, igiełki, twarde skorupy czy ostry zapach. Jedną z najgroźniejszych broni są lektyny.

Czym są lektyny i dlaczego są szkodliwe?

Lektyny to toksyczne białka, które występują w w popularnych warzywach, owocach, orzechach oraz zbożach. Znajdziesz je np. pszenicy (gluten), pomidorach, ziemniakach, roślinach strączkowych czy melonie. Ich zadaniem jest ochrona rośliny przed zjedzeniem. Lektyny za pośrednictwem jelit dostają się do naczyń krwionośnych, gdzie wiążą się z dowolnymi komórkami ciała. W konsekwencji twój organizm przestaje rozpoznawać te tkanki, jako własne. Grozi to rozwinięciem się chorób autoimmunologicznych, które mogą prowadzić do niebezpiecznych stanów zapalnych. Dzięki tej książce dowiesz się nie tylko czym są lektyny, ale również gdzie występują. Poznasz także sposoby na eliminowanie ich ze swojego jedzenia.

Lektyny – cichy sprawca chorób autoimmunologicznych?

Uważa się, że wysokie spożycie lektyn może prowadzić do powstawania chorób jelit i chorób autoimmunologicznych. Wśród nich wymienić można cukrzycę typu 1, chorobę Leśniowskiego-Crohna, zespół nieszczelnego jelita czy Hashimoto. Te groźne białka odpowiadają również za astmę oskrzelową, anemię, choroby skóry, refluks, migreny czy bóle stawów.

Gluten – najpopularniejsza lektyna. Poznaj główne źródła lektyn

Tak! Najbardziej znaną i szkodliwą lektyną jest gluten. Znajdziesz go nie tylko w popularnych bułeczkach, ale nawet w ulubionym ketchupie. Gdzie jeszcze możesz znaleźć lektyny? Do ich głównych źródeł zaliczyć można: zboża, warzywa strączkowe i psiankowate (pomidory, ziemniaki, dynia, papryka). Również niektóre orzechy, owoce (melony, owoce goji), a także nasiona i korzenie są bogate w lektyny. To właśnie na tych produktach oparta jest dieta wegetariańska i zdrowe odżywianie. Czy istnieją sposoby na pozbycie się lektyn z ulubionych produktów, takich jak fasola lub pomidory? Co możesz jeść, by unikać tych szkodliwych białek i pozostać zdrowym? Jak wygląda dieta przeciwzapalna, wolna od lektyn i dbająca o mikrobiom jelitowy? Wszystkiego dowiesz się z tego przełomowego poradnika!

Jak się bronić przed lektynami? Poznaj sposoby

Dzięki informacjom zawartym w tej książce dowiesz się:
  • czym są lektyny, gdzie występują i jak działają na twój organizm,
  • jakie choroby i dolegliwości wywołują np. stany zapalne, choroby jelit, problemy z tarczycą,
  • jak oddziałują na mikrobiom jelitowy,
  • w jaki sposób bezpiecznie spożywać produkty roślinne,
  • czym jest dieta przeciwzapalna,
  • jak działa 4-tygodniowy plan, który pomoże ci wyeliminować lektyny z twojej diety.
Zdrowe odżywianie bez lektyn

Nie martw się! Eliminacja lektyn nie oznacza konieczności rezygnacji ze zdrowej diety! Autorzy odkryją przed tobą skuteczne metody obróbki roślin w celu pozbycia się szkodliwego białka. Dodatkowo odkryjesz, które produkty są wolne od lektyn. Znajdziesz tu również szereg przepisów na szybkie i, co najważniejsze, pyszne dania. Mięsożercy i miłośnicy diety wegetariańskiej wzbogacą swój jadłospis nie tylko o nowe smaki, ale również niezbędne witaminy i mikroelementy.

Lektyny – gorąca dyskusja   9

ROŚLINY NAS NIE LUBIĄ 15
Tak rośliny chronią się przed swoimi wrogami   16
Kolory, włoski, goryczka i inne mechanizmy obronne .  16
Również rośliny się komunikują   17
Znaczenie wtórnych substancji roślinnych   18
Złe dla zwierząt, dobre dla nas? .  20
Przegląd składników antyodżywczych .  20
Lektyny i ich działanie   24
Jak lektyny oddziałują na organizmy   25
Mdłości, gorączka i inne objawy zatrucia .  28
Jakie choroby powodują lektyny   30
Bariera jelitowa i zespół nieszczelnego jelita   34
Choroby autoimmunologiczne i ich związek z lektynami .  37
Życie wolne od lektyn – tak czy nie?   42
Pozytywne opisy doświadczeń pozostawiają nadzieję   43

LEKTYNY W NASZYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH . 47
Wolne od lektyn i zawierające lektyny produkty spożywcze   48
Warzywa i rośliny strączkowe .  52
Soja i produkty sojowe   55
Samodzielnie przygotowane chipsy z pasternaku .  57
Sałata   59
Algi .  60
Owoce   60
Zboża i produkty zbożowe .  62
Orzechy i nasiona .  68
Mięso, ryby i owoce morza .  70
Mleko i produkty mleczne   71
Samodzielnie przygotowany jogurt kokosowy   74
Zioła i przyprawy   76
Tłuszcze i oleje   77
Dodatki, słodycze, cukier i słodziki   80
W ten sposób można unieszkodliwić lektyny .  83
Możliwość 1. Namaczanie .  84
Możliwość 2. Gotowanie w szybkowarze .  84
Możliwość 3. Wystarczająco długie gotowanie   85
Możliwość 4. Pozwolenie na kiełkowanie .  85
Możliwość 5. Obieranie   86
Możliwość 6. Fermentowanie .  86
Tak samodzielnie sfermentujesz warzywa .  88

PLAN 4-TYGODNIOWY . 91
Przygotowanie na wolny od lektyn plan żywienia   92
Protokół żywienia   95
Produkty spożywcze i napoje .  96
Wskazówki na temat podanych ilości   97
Objawy, dolegliwości i odczucia   99
Twój osobisty protokół żywienia   100
Plan 4-tygodniowy i jego zastosowanie   103
Tydzień 1. .  104
Tydzień 2. .  105
Tydzień 3. .  106
Tydzień 4. .  107

PRZEPISY  111
Śniadanie .  112
Obiad   127
Kolacja   166

O Autorach   200

200 stron, Format: 14,5 x 20,5 cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2024