ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 74.70 70,97   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ŻYWNOŚĆ CZYLI CO TAK NAPRAWDĘ MOŻNA JEŚĆ KOMPLEKSOWY PRZEWODNIK ZDROWEGO ODŻYWIANIA WEDŁUG WSPÓŁCZESNYCH BADAŃ NAUKOWYCH


HYMAN M.

wydawnictwo: VITAL , rok wydania 2021, wydanie I

cena netto: 74.70 Twoja cena  70,97 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść

Kompleksowy przewodnik zdrowego odżywiania według współczesnych badań naukowych


Co, do diabła, powinienem jeść?!

Masz już dość sprzecznych informacji o produktach, które należy jeść, a które ci szkodzą? Gubisz się w tym, czy jajka są zdrowe, czy trzeba ich unikać? Co jest lepsze masło, czy margaryna? Czy gluten faktycznie niszczy twoje jelita, a jego spożywanie może być przyczyną chorób autoimmunologicznych? Powinieneś ograniczyć węglowodany w diecie? A może warto zwiększyć spożycie tłuszczów?

W dietetycznym krajobrazie możemy znaleźć mnóstwo mitów i utartych schematów dotyczących zdrowego odżywiania. Która z popularnych diet jest najzdrowsza – wegetariańska, paleo, ketogeniczna, niskotłuszczowa? A może żadna z nich? Czy dieta może wyeliminować stany zapalne, wyleczyć choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, depresję lub refluks? Co jeść, żeby schudnąć? Czym tak naprawdę jest zdrowe odżywianie? I najważniejsze, co do diabła powinniśmy jeść?

Autor bestsellerów „New York Timesa” pokaże ci, jak zdrowo się odżywiać

Te wszystkie wątpliwości rozwieje dr Mark Hyman, lekarz i autor bestsellerów „New York Timesa”. W tej książce przygląda się z bliska każdej grupie żywności. Wyjaśnia, które produkty wspierają zdrowie, a które są dla niego zagrożeniem. Dokładnie opisuje produkty, takie jak mięso, drób, jaja, mleko i nabiał. A także ryby, warzywa, tłuszcze i oleje, nasiona roślin strączkowych, zboża, orzechy, cukier i napoje. Dowiesz się na przykład, czy dzieci powinny pić mleko, by mieć zdrowe kości. Czy rośliny strączkowe są faktycznie dobrym źródłem białka? Czy cholesterol zawarty w jajkach zatyka tętnice i prowadzi do powstania chorób serca? Autor odpowie również na najczęściej zadawane pytania o zdrowe tłuszcze. Jakiego tłuszczu używać do smażenia, jakie oleje włączyć do diety, żeby schudnąć? Czy dieta ketogeniczna i post przerywany zasługują na swą popularność?

Dieta przeciwzapalna zapewni równowagę hormonów i zdrowy mikrobiom

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że żywność może szkodzić! Wysokosłodzone napoje, tłuszcze trans i „śmieciowe jedzenie” mają zły wpływ na twoje zdrowie. Ale czy wiesz, że żywność może być również lekarstwem? To największe odkrycie naukowe od czasów ustalenia zarazkowej teorii chorób czy odkrycia antybiotyków! Żywność jest lekarstwem. To najpotężniejszy lek znany ludzkości. Z każdym kęsem możemy wzmacniać poziom ekspresji genów, stabilizować hormony, optymalizować dziesiątki tysięcy sieci białkowych. Zmniejszać stany zapalne i regulować mikrobiom. Żywność może leczyć przewlekłe choroby i dolegliwości, takie jak otyłość, cukrzyca, depresja, zespół jelita drażliwego. A nawet choroby autoimmunologiczne, chroniczne bóle głowy, zmęczenie czy bezsenność. Terapia ta nie wiąże się z żadnymi przykrymi skutkami ubocznymi. Wręcz przeciwnie – oprócz leczenia i zapobiegania chorobom, pozwala schudnąć i utrzymać zdrowie na optymalnym poziomie.

Dieta pegańska – przeciwzapalne połączenie diety paleo i wegetariańskiej

Dr Hyman wykorzystuje całą zebraną przez siebie wiedzę i oferuje ci najzdrowszą ze wszystkich diet – dietę pegańską. Łączy ona dwa popularne modele żywienia – dietę paleo i dietę wegetariańską. Z każdego z tych modeli Autor wziął to, co najlepsze i połączył z podstawowymi przeciwzapalnymi i oczyszczającymi zasadami medycyny funkcjonalnej. Dieta pegańska opiera się na konsumpcji prawdziwych, nieprzetworzonych pokarmów. Dodatkowo zakłada udział żywności, która nie podnosi poziomu cukru we krwi. Składa się z roślin i dostarcza dużą ilość zdrowych białek i tłuszczów. Peganizm to dieta na całe życie – dopuszczająca, a nie wykluczająca. Oparta na solidnych podstawach naukowych oraz trzydziestoletnim doświadczeniu Autora w pracy z pacjentami. Dzięki tej książce nie tylko odkryjesz proste zasady diety pegańskiej, jej filozofię i nawyki żywieniowe. Będziesz miał również szansę ją wypróbować. 7-dniowy jadłospis, zamieszczony w książce, oraz porady Autora, pomogą ci w łatwy sposób włączyć zasady diety pegańskiej do swojego życia.

Wstęp   17

CZĘŚĆ I POZBĄDŹ SIĘ NIEPEWNOŚCI I STRACHU ZWIĄZANEGO Z JEDZENIEM . 23

CZĘŚĆ II CO DO DIABŁA POWINIENEM JEŚĆ? . 49
Mięso  51
Drób i jaja  81
Mleko i nabiał  101
Ryby i owoce morza  123
Warzywa . 141
Owoce . 165
Tłuszcze i oleje  183
Nasiona roślin strączkowych . 211
Zboża  231
Orzechy i nasiona . 253
Cukier i słodziki  269
Napoje  291

CZĘŚĆ III CO JESZCZE POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O ŻYWNOŚCI . 309
Rzeczy, których należy unikać  310
Rzeczy, którymi możesz uzupełnić dietę . 322
Dobre zdrowie ma swój początek w kuchni  329

CZĘŚĆ IV DIETA PEGAŃSKA I ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE . 337
Przed rozpoczęciem diety – detoks  339
Dieta pega ńska  349
Jadłospis i przepisy  359

Podziękowania . 403
Przypisy  407

448 stron, Format: 16,5 x 24;, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2024