|
JEDZENIE I PICIE W ŚREDNIOWIECZU
SCHUBERT E. wydawnictwo: WYD UMK , rok wydania 2019, wydanie Icena netto: 78.30 Twoja cena 74,39 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Jedzenie i picie w
średniowieczu
Jedzenie
i picie jako integralna część historii społecznej? Rozczaruję Was od
razu, szanowni Czytelnicy, zanim później sami poczujecie się
oszukani. W mojej książce nie znajdziecie średniowiecznych
przepisów kulinarnych. Wynika to z doświadczenia,
które dzielę z moimi kolegami. „Mediewiści z
Ameryki Północnej, którzy od wielu lat badają
średniowieczne przyjemności kulinarne, zapewniają wciąż, że w przypadku
niewielu polecanych wówczas potraw życzyć można było
smacznego”.
Przezornie
zapobiegam niebezpieczeństwu dalszego rozczarowania i oczekiwaniom, że
znajdą się tu opisy radujących zmysły smaków i radości przy
stole, jakie zawarte są w scenkach chłopskich Bruegla. To, co chcę
przedstawić, to świat żywności, której brakowało nawet w
normalnych czasach. Uważny czytelnik zapyta, czy wziąłem pod uwagę
wiele świadectw, które nieustannie cytowane, zdają się
potwierdzać wyobrażenia o średniowiecznym przepychu. Świadectwa te
odwołują się do uroczystości, w przypadku których gospodarz
nie skąpił niczego. „W Miśni, Szwabii i Frankonii jest
historia żywienia w zwyczaju mówić do gości: bądźcie
zadowoleni, że nie zjedliście wiele, wypijcie za to więcej
[…]. W Saksonii mówi się z kolei: najedzcie się
do syta, drodzy przyjaciele. Item, pozostańcie w pokoju, jedzcie
każdego dnia do syta”. Do dziś w Konstancji „tłusty
czwartek” przed środą popielcową stanowi główne
święto karnawału. Przypomina on także średniowieczną radość z
ucztowania: w końcu do potraw dodadzą smalec. Słowo
„tłusty” odnosi się bowiem do smalcu. Przysłowia
mówią, że uroczystości były niegdyś limitowanym zwycięstwem
nad pełną trosk codziennością.
Fragment
Wprowadzenia
Wykaz
skrótów czasopism / 9
Wprowadzenie: Historia żywienia jako integralna część historii
społecznej / 13
Popularne wyobrażenia o jedzeniu i piciu w średniowieczu a
rzeczywistość / 13
„Poziomy żywienia” czy historia
poszczególnych produktów spożywczych? / 18
Jedzenie i picie kluczem do historii społecznej? Trzy epokowe przemiany
w średniowieczu / 20
Historia żywienia i rozwój społeczeństw. Pytania metodyczne
/ 26
Czy w średniowieczu w ogóle istniało społeczeństwo? / 30
Część I.
Jedzenie
1. „Kiedy
straszny głód przetoczy się przez kraj”: bieda i
strach na tle średniowiecznej codzienności
/ 45
Fames et mortalitas: fale głodu we wczesnym średniowieczu i w okresie
jego rozkwitu / 46
Fale głodu a zniesienie ładu społecznego / 49
Głód: bicz Boży i odpowiedź Kościoła / 51
Nowe konotacje u schyłku średniowiecza: głód i drożyzna / 53
2.
Sól / 61
Historia salin jako wskaźnik rozwoju społeczeństw / 63
Czym w zasadzie jest sól? Trzy formy pozyskiwania
niezbędnego do życia minerału / 67
Saliny. Wyzysk ludzi i rabunkowa gospodarka lasami / 71
Siła soli kształtująca stosunki społeczne: renta, wspólnota
i dziedziczenie / 79
Handel solą, trudności w transporcie soli i oddziaływanie soli na
historię miast / 84
Sól i władza książęca / 88
3. Zboże,
kasza i chleb / 107
Najważniejsze rodzaje zbóż i ich historia lub problematyka
periodyzacji historycznej / 109
Historia młyna: stały element przemian ustroju agrarnego / 114
Zboże i kasza / 118
„Dobry chleb i dobra rada są drogie” / 120
Chleb i pieczenie: ukryte procesy ustawodawcze / 127
4. Zwierzęta,
mięso i rzeźnik / 144
Skutki braku mięsa w kuchni zwykłego człowieka / 144
Podstawy posiłków mięsnych: historia świni, bydła i owcy /
146
Spożycie mięsa w średniowieczu: pytanie o istotę mięsa / 153
Względne odprężenie na rynku u schyłku średniowiecza: międzynarodowość
handlu wołami / 160
Dygresja: produkty mleczne – masło i ser / 164
Rzeźnik u schyłku średniowiecza / 166
5. Podziękowania
dla kury / 183
Dygresja: ptactwo jako pożywienie / 186
6. Pożywienie
z zawartością białka: ryba /
192
Świeża ryba i jej wykorzystanie / 192
Rynek ryb i rybacy / 194
7. Nowa
żywność u schyłku średniowiecza: śledź i sztokfisz
/ 198
Zapotrzebowanie na białko: solony śledź ze Skanii, suszony sztokfisz z
Bergen jako produkty żywnościowe i podstawa rozwoju Hanzy / 198
Połów śledzia w Skanii i tamtejsze targi / 204
Oszustwo w handlu śledziem / 212
Zwycięstwo konkurenta, śledzia z rejonu Morza Północnego /
214
Sztokfisz / 216
8. Niedobór
witamin w średniowiecznej kuchni? Owoce i warzywa
/ 227
Drzewa owocowe w organizacji folwarcznej / 227
Intensyfikacja uprawy drzew owocowych od XIII wieku. Założenia i skutki
/ 232
Warzywa / 236
9. Kontakty
i transfer kulturowy w historii ziół kuchennych i przypraw
/ 244
Między uszlachetnioną sztuką kuchenną a środkami leczniczymi: zioła
kuchenne / 244
Przyprawa: przyczynek do średniowiecznej historii mentalności / 247
Część II . Picie
Wprowadzenie: Trunki w średniowieczu / 257
1. Wino
/ 264
Romantyzm wina i właścicieli winnic w nowożytności oraz historyczna
rzeczywistość: ciężka praca / 264
Wczesnośredniowieczna historia uprawy winorośli lub o uczeniu się w
średniowieczu / 269
Przemiany krajobrazu upraw: granice uprawy wina i ich zmiany / 273
Ziemia, praca, kapitał i instytucje. Odzwierciedlenie
współczesnych
terminów ekonomicznych w historii średniowiecznej uprawy
wina / 277
Winoznawstwo w średniowieczu? / 290
„Rzadko można było tu znaleźć dobre wino”.
„Ulepszanie” i „doprawianie”
wina / 294
2. Natura
i sztuka złączone w piwie /
313
Powszechność spojrzenia kulturowo-historycznego i wąskie gardło
rzeczywistości: długa droga do piwa / 313
Piwo i miód pitny: wyjaśnienie przemian w świecie w okresie
między rozkwitem a schyłkiem średniowiecza / 322
Warzenie piwa i cechy piwowarów / 324
„Piwo to dla mieszczan złoty napój”.
Miasta jako centra piwne w niemieckim średniowieczu / 333
Bawarski nakaz zachowania czystości z 1516 roku albo w jaki
sposób fałszywe interpretacje historii mogą stać się
historią / 337
3.
Od wódki do sznapsa, od środków leczniczych u
schyłku średniowiecza do nowożytnych używek
/ 349
Część III. Jedzenie i picie a
porządek życia
Wprowadzenie: Porządek życia jako ramy warunkujące indywidualną
egzystencję / 361
1. Indywiduum
i wspólnota / 367
Posiłki i rytm dnia / 367
Indywidualne zerwanie z porządkiem życia: krytyka łasuchów i
hulaków / 368
Posiłki bogatego i zwykłego człowieka. Niewielka ilość mięsa jako znak
różnic stanowych / 371
Wspólne jedzenie jako element historii kultury i prawa:
pożywienie pochodzących ze szlachty bamberskich kanoników
katedralnych około 1200 roku / 374
2.
Posiłki indywidualne i wspólnotowe: historia naczyń i
sztućców / 379
3.
Jedzenie i picie jako wyraz porządku prawnego
/ 391
„Kompan” i „towarzysz na dobre i na
złe”. Chleb jako wyraz kształtowania się stosunków
prawnych / 391
Jedzenie i picie w prawie chłopów, rzemieślników
i profesorów / 393
Uczta koronacyjna. Antycypacja prawa i nadziei / 396
4. Posiłek
dla gości: utrwalanie świadomości wspólnotowej /
400
Biesiada we wczesnym średniowieczu i sens pijaństwa / 400
Gildia i jej uczty: modyfikacja wczesnośredniowiecznej tradycji / 403
5. Jedzenie
i picie podczas uczty dworskiej w okresie rozkwitu średniowiecza oraz
skutki i ich wpływ na kształtowanie się norm /
407
Uczta dworska około 1200 roku / 408
Przemiany uczty dworskiej u schyłku średniowiecza / 410
Zwyczaje przy stole: hövescheit z początków XIII
wieku i jej siła tradycjotwórcza / 414
Jedzenie i picie w codzienności dworskiej u schyłku średniowiecza / 417
Hövescheit i potrzeby ludzkie. Prolegomena do historycznej
flatologii / 418
6. Suche
powody niemieckiego pragnienia i skutki zwyczaju picia za czyjeś
zdrowie około 1500 roku / 424
Niemiecki pijaczyna / 425
Picie za zdrowie: nowa forma przymusu picia z około 1500 roku / 427
7. Pismo
i jego oddziaływanie na jedzenie i picie
/ 432
Erudycja, medycyna książkowa i ludowa w ich oddziaływaniu na porządek
życia / 432
Dietetyka i produkty spożywcze. Prawidłowe odżywianie jako podstawa
medycznych nauk średniowiecza i wczesnej nowożytności / 433
Książki kucharskie i zbiory przepisów. Długa droga do
współczesnych poradników / 436
Podsumowanie / 441
Posłowie / 451
Wykaz źródeł i literatury / 455
500
stron, Format: 16.0x22.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|