|

KULTURA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI ISTOTA I NARZĘDZIA POMIARU
WIŚNIEWSKA M.Z. wydawnictwo: CEDEWU , rok wydania 2021, wydanie IIIcena netto: 67.50 Twoja cena 64,13 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Kultura bezpieczeństwa żywności
Istota
i narzędzia pomiaru
(wyd. 3 uaktualnione i zmienione)
Wdrożenie
kultury bezpieczeństwa żywności staje się bardzo ważnym zobowiązaniem
dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywności. Rangę tego
zjawiska oraz potrzebę wdrożenia kultury bezpieczeństwa żywności
sygnalizują wyraźnie uznane gremia i agendy zajmujące się
bezpieczeństwem żywności (m.in. Global Food Safety Initiative, czyli
Globalna Inicjatywa na rzecz Bezpieczeństwa Żywności). Przełomem w tym
względzie jest również zmiana w zapisach Kodeksu
Żywnościowego, w którym kultura bezpieczeństwa żywności
stała się jedną z kluczowych zasad tego bezpieczeństwa. Zmieniły się
także zapisy prawa żywnościowego Unii Europejskiej, co uwidaczniają
treści zawarte w załączniku do rozporządzenia (WE) nr 852/2004,
wprowadzone na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2021/382 z dnia 3 marca
2021 r. zmieniającego załączniki do rozporządzenia (WE) nr 852/2004
Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków
spożywczych w odniesieniu do zarządzania alergenami pokarmowymi,
redystrybucji żywności i kultury bezpieczeństwa żywności.
Kultura bezpieczeństwa żywności to podzielane założenia, postawy,
wartości, normy oraz przekonania wobec zapewnienia bezpieczeństwa
produktu żywnościowego, na co dzień demonstrowane w organizacjach
zajmujących się produkcją i obróbką żywności. Fakt, iż
opisywane zjawisko stało się przedmiotem nie tylko tzw. prywatnego
prawa żywnościowego, ale i prawa rzeczywistego, powoduje, iż nic już
nie zwalnia przedsiębiorstw spożywczych i zarządzających nimi
osób z obowiązku stworzenia warunków
sprzyjających wdrożeniu tej kultury w codzienne funkcjonowanie
organizacji. Zjawisko to jest niezwykle złożone i wręcz krytyczne dla
bezpieczeństwa zdrowia i życia, wymaga więc zrozumienia i
rozpropagowania, dla dobra każdego uczestnika łańcucha żywności.
Niniejsza
monografia, w kolejnym, uzupełnionym wydaniu, uwzględniającym
zaistniałe zmiany w prawie, w dokumentach normatywnych oraz mającym na
uwadze nowe zagrożenia, takie jak zmiany klimatu oraz pandemia
COVID-19, pozwala na zapoznanie się:
•
z podstawami definicyjnymi i założeniami bezpieczeństwa
ogólnego i bezpieczeństwa żywności
•
ze zjawiskiem food crime (przestępstwa wymierzone w żywność i łańcuch
żywnościowy)
•
ze zjawiskiem klimatu i kultury bezpieczeństwa żywności, a także mało
jeszcze znanymi i rozpoznanymi w łańcuchu żywnościowym - zjawiskami
kultury sprawiedliwego traktowania (just culture) oraz sygnalizowania w
dobrej wierze (whistleblowing)
•
z czynnikami oraz uwarunkowaniami sprzyjającymi tworzeniu kultury
bezpieczeństwa żywności
•
z narzędziami pozwalającymi określić, zmierzyć i ocenić dojrzałość
poziomu kultury bezpieczeństwa żywności w organizacji oraz wskazać na
obszary wymagające doskonalenia
•
z najnowszą literaturą krajową i zagraniczną dotyczącą opisywanych
kwestii.
Wstęp
7
Rozdział 1
Bezpieczeństwo
żywności i jego uwarunkowania 11
1.1. Pojęcie bezpieczeństwa i jego wymiary 11
1.2. Bezpieczeństwo żywności i łańcucha żywnościowego w świetle
zagrożeń 20
1.3. Przestępstwa wymierzone w żywność 32
1.4. Uwarunkowania prawne bezpieczeństwa żywności 40
1.5. Uwarunkowania rynkowe bezpieczeństwa żywności 48
Rozdział 2
Istota
kultury bezpieczeństwa żywności
63
2.1. Kultura i klimat bezpieczeństwa 63
2.2. Kultura i klimat bezpieczeństwa żywności - podstawy, definicje i
zależności 74
2.3. Artefakty, normy, wartości i założenia kultury bezpieczeństwa
żywności 86
2.4. Czynniki decydujące o kulturze bezpieczeństwa żywności 90
2.5. Kultura bezpieczeństwa żywności jako element standardów
oraz wymogów prawa 97
2.6. Zjawisko i potrzeba just culture w kształtowaniu bezpieczeństwa
żywności 103
Rozdział 3
Kształtowanie
i pomiar kultury bezpieczeństwa żywności 123
3.1. Etapy kształtowania i wdrażania kultury bezpieczeństwa żywności 123
3.2. Uwarunkowania kultury bezpieczeństwa żywności 130
3.3. Dojrzałość i poziomy kultury bezpieczeństwa żywności - wybrane
modele definiowania 136
3.4. Przykłady narzędzi pomiaru kultury bezpieczeństwa żywności 148
3.4.1. Kwestionariusz B. Ball z zespołem 150
3.4.2. Kwestionariusz J.A. Neala z zespołem 154
3.4.3. Matryca oceny M. Wrighta z zespołem 156
3.4.4. Kwestionariusz O.A. Ijabadeniyi 163
3.4.5. Kwestionariusz U.F.U.Z. Abidin 165
3.4.6. Macierz L. Jespersen 167
3.4.7. Kwestionariusz E. De Boeck z zespołem 169
3.4.8. Kwestionariusz M. Zabukošek z zespołem 174
3.4.9. Inne rozwiązania 176
3.5. Przykłady pomiaru just culture 184
Podsumowanie, wnioski i rekomendacje 191
Bibliografia 197
Spis tabel 213
Spis rysunków 215
216
stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|