Autyzm i dieta
Co
jako rodzic powinieneś wiedzieć
Praktyczny poradnik
dietetyczny dla rodziców dzieci w spektrum autyzmu
- Czy w przypadku dziecka z
autyzmem powinno się wprowadzać specjalistyczną dietę?
- Dlaczego dziecko
autystyczne tak często odczuwa różne dolegliwości przewodu
pokarmowego?
- Dlaczego źle reaguje na
pewne składniki pokarmowe?
- Jaki jest związek rozwoju
w spektrum autyzmu ze składnikami pożywienia?
- Jak przeprowadzić trening
jedzenia?
Na te i inne pytania nurtujące rodziców dzieci autystycznych
odpowiada dr n. med. Justyna Jessa. Jako dietetyk kliniczny od lat
zgłębia zagadnienie wpływu diety na funkcjonowanie dzieci w spektrum
autyzmu. Przestudiowała setki publikacji na ten temat, przeanalizowała
przypadki swoich pacjentów, których rodzice
wprowadzili specjalistyczną dietę, i wynikami tych obserwacji dzieli
się w książce. To pozycja, która pomoże usystematyzować
wiedzę i odnaleźć się w gąszczu - nierzadko sprzecznych - informacji.
Dzięki temu ułatwi rodzicom decyzję o wprowadzeniu diety dla dziecka
autystycznego, przede wszystkim pozwoli świadomie ją ocenić.
Wprowadzenie
(9)
Kilka słów od współzałożycielki Fundacji Synapsis
(10)
Wstęp od przedstawicielki Fundacji AleKlasa (16)
Wstęp autorki (19)
ROZDZIAŁ 1.
Dlaczego
dziecko ze spektrum autyzmu nie chce jeść
(23)
ROZDZIAŁ 2.
Problemy
z jedzeniem u dzieci z ASD z perspektywy terapeutów jedzenia
- praktyczne wskazówki, jak radzić sobie z selektywnością
żywieniową (31)
Trening jedzenia - tekst: Monika Thiel (32)
Trening jedzenia - tekst: Anna Rejek (44)
ROZDZIAŁ 3.
Problemy
ze strony przewodu pokarmowego
(51)
Zaburzenia mikrobioty jelitowej (53)
Alergie i nietolerancje pokarmowe (61)
Stany zapalne i zaburzenia trawienia (62)
ROZDZIAŁ 4.
Diety
w ASD - prawdy i mity - czy stosować, na co uważać, jak prawidłowo
bilansować (65)
Gluten a autyzm (66)
Dlaczego większość specjalistów nie zaleca wprowadzania
diety (70)
Jak bezpiecznie wdrożyć dietę eliminacyjną (79)
ROZDZIAŁ 5.
Przepisy
kulinarne - Paula
Kraśniewska (89)
Śniadania i kolacje (90)
Chleb owsiano-jaglany z pestkami (90)
Chleb gryczany a la na zakwasie (92)
Chleb z marchewką (93)
Chleb z cukinią i miksem nasion (94)
Chleb z batatami o smaku pizzy (95)
Domowy keczup (96)
Domowy majonez (98)
Domowa musztarda (98)
Paprykarz wegański jaglany (99)
Pasztet wegański z soczewicy i warzyw (100)
Pasztet wegański ze słonecznika (101)
Pasztet z mięsa drobiowego z dodatkami (102)
Jaglane różowe naleśniki z konfiturą owocową (104)
Placki z batatów z sadzonym jajkiem przepiórczym
i domowym pesto (106)
Placki dyniowe z cynamonem i karmelem daktylowym (107)
Placki z purée dyniowego (107)
Placuszki z jabłek na mące orzechowej z cykorią i winogronami (108)
Placuszki na mące kokosowej z borówkami lub jagodami (110)
Placuszki z truskawkami na wegańskim jogurcie (111)
Zupy (112)
Lekka zupa rybna (112)
Rosół drobiowy z kluseczkami (113)
Bezglutenowe lane kluski (114)
Aromatyczny bulion mięsny (116)
Wegański jaglany krupnik z warzywami (118)
Krem z brokuła z amarantusem i kiełkami (119)
Krem z pieczonych warzyw z olejem konopnym (120)
Obiady (121)
Kopytka z batatów z kurczakiem, sosem pieczeniowym i fasolką
szparagową (121)
Kotlety mielone z kalafiorem podane z komosą ryżową, pietruszką i
groszkiem (125)
Dorsz maślany z makaronem z cukinii, blanszowanym szpinakiem i
orzeszkami piniowymi (126)
Burgery z indyka z ziołami i suszonymi pomidorami z sorgo i
surówką z ogórków małosolnych (128)
Pulpeciki z indyka z pary na purée z dyni z mizerią z
wegańską śmietaną (129)
Klopsiki wołowe z sosem pomidorowym, tymiankową kaszą gryczaną i
surówką z czerwonej kiszonej kapusty (130)
Paluszki z kurczaka z frytkami z marchewki i domowym keczupem (132)
Polędwiczka wieprzowa z sosie botwinkowym z sorgo, młodą marchewką i
groszkiem cukrowym (134)
Burgery z łososia z sałatką z roszponki i rzodkiewek (136)
Sorbety (137)
Sorbet wiśniowy (138)
Sorbet z owoców leśnych (138)
Sorbet jagodowy (138)
Sorbet z moreli (138)
Sorbet malinowy (139)
Sorbet truskawkowo-szpinakowy (139)
Sorbet z mango i pietruszki (139)
Gofry (140)
Gofry na mące kasztanowej (140)
Gofry wegańskie na bezglutenowej mące owsianej (142)
Wytrawne gofry z szynką i warzywami (143)
Gładkie gofry dyniowe (144)
Ciasteczka (145)
Ciasteczka z komosy ryżowej (bez pieczenia) (145)
Ciasteczka z fasoli (146)
Ciasteczka marchewkowo-bananowe (148)
Batoniki bounty (149)
Ptasie mleczko (150)
Baton twix (151)
Tarta bezglutenowa z orzechowo-jagodowym kremem (152)
Pieczone czekoladowe ciasto jaglane (153)
Kokosowe ciasto jaglane bez pieczenia (154)
Budynie (155)
Budyń jaglany (155)
Czekoladowy budyń jaglany z jagodami (156)
Budyń truskawkowy z malinami (157)
Inne przekąski (158)
Chipsy z pieczonych warzyw (158)
Frytki pieczone z marchewki, selera, pietruszki (160)
Frytki z cukinii lub dyni smażone w mące ciecierzycowej (160)
Koktajle (161)
Koktajl pełen antyoksydantów (161)
Koktajl z jabłkiem, szpinakiem, cytryną i bananem (162)
Koktajl tropikalny z ananasem, sałatą i brzoskwiniami (164)
Koktajl z ogórkiem, melonem i pokrzywą (165)
Koktajl z truskawkami, arbuzem, kurkumą, rozmarynem i limonką (166)
Koktajl owocowy z ogórkiem, natką i selerem naciowym (167)
Piśmiennictwo naukowe (169)
O autorce (174)
176
stron, 14.0x20.0cm, oprawa miękka