|

KULTURA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI ISTOTA I NARZĘDZIA POMIARU
WIŚNIEWSKA M.Z. wydawnictwo: CEDEWU , rok wydania 2021, wydanie Icena netto: 64.10 Twoja cena 60,90 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Kultura bezpieczeństwa
żywności
Istota
i narzędzia pomiaru
Pomimo
nieustających afer na rynku żywności istota i rola kultury
bezpieczeństwa żywności jest tematem stosunkowo nowym, nie tylko w
naszym kraju. Jest to jednak zagadnienie niezwykle istotne, ponieważ
przyjmuje się, iż brak owej kultury oraz troski o jej zapewnienie
należy do kategorii tzw. nowych zagrożeń dla bezpieczeństwa produktu
żywnościowego. Kultura bezpieczeństwa żywności to podzielane postawy,
wartości oraz przekonania wobec zapewnienia bezpieczeństwa produktu
żywnościowego, na co dzień demonstrowane w organizacjach zajmujących
się produkcją i obróbką żywności. Niestety, jak wskazują
wyniki badań prowadzonych na świecie, kultura bezpieczeństwa jest w
wielu przypadkach w obszarze łańcucha żywności niemal zupełnie
ignorowana. Nie jest także dostatecznie doceniana i rozumiana przez
najwyższe kierownictwo organizacji. Jest to zjawisko niezwykle złożone
i wręcz krytyczne dla bezpieczeństwa zdrowia oraz życia każdego
konsumenta, dlatego też wymaga ono szerokiego rozpoznania i
rozpropagowania. Niniejsza książka pozwala wypełnić lukę wiedzy w tym
zakresie.
Wśród
zagadnień, z którymi Czytelnik się zapozna:
•
podstawy definicyjne i założenia ogólnej istoty
bezpieczeństwa oraz bezpieczeństwa żywności
•
food crime - mało dotąd sygnalizowane zjawisko przestępstw dotyczących
żywności i łańcucha pokarmowego
•
problematyka klimatu i kultury bezpieczeństwa żywności, a także - mało
jeszcze znane i rozpoznane w łańcuchu żywnościowym - zjawisko kultury
sprawiedliwego traktowania (just culture)
•
czynniki oraz uwarunkowania sprzyjające tworzeniu kultury
bezpieczeństwa żywności
•
narzędzia pozwalające określić, zmierzyć i ocenić dojrzałość poziomu
kultury bezpieczeństwa żywności w organizacji oraz wskazać na obszary
wymagające doskonalenia.
Wstęp
7
Rozdział 1
Bezpieczeństwo
żywności i jego uwarunkowania
9
1.1. Pojęcie bezpieczeństwa i jego wymiary 9
1.2. Bezpieczeństwo żywności i łańcucha żywnościowego w świetle
zagrożeń 18
1.3. Przestępstwa wymierzone w żywność 27
1.4. Uwarunkowania prawne bezpieczeństwa żywności 35
1.5. Uwarunkowania rynkowe bezpieczeństwa żywności 44
Rozdział 2
Istota
kultury bezpieczeństwa żywności 57
2.1. Kultura i klimat bezpieczeństwa 57
2.2. Kultura i klimat bezpieczeństwa żywności - podstawy, definicje i
zależności 68
2.3. Artefakty, normy, wartości i założenia kultury bezpieczeństwa
żywności 79
2.4. Czynniki decydujące o kulturze bezpieczeństwa żywności 83
2.5. Zjawisko i potrzeba „just culture" w kształtowaniu
bezpieczeństwa żywności 88
Rozdział 3
Kształtowanie
i pomiar kultury bezpieczeństwa żywności
105
3.1. Etapy kształtowania i wdrażania kultury bezpieczeństwa żywności 105
3.2. Uwarunkowania kultury bezpieczeństwa żywności 112
3.3. Dojrzałość i poziomy kultury bezpieczeństwa żywności - wybrane
modele definiowania 117
3.4. Przykłady narzędzi pomiaru kultury bezpieczeństwa żywności 130
3.4.1. Kwestionariusz B. Ball z zespołem 132
3.4.2. Kwestionariusz J.A. Neala z zespołem 135
3.4.3. Matryca oceny M. Wrighta z zespołem 137
3.4.4. Kwestionariusz O.A. Ijabadeniyi 144
3.4.5. Kwestionariusz U.F.U.Z. Abidin 146
3.4.6. Macierz L. Jespersen 149
3.4.7. Kwestionariusz E. De Boeck z zespołem 153
3.4.8. Kwestionariusz M. Zabukošek z zespołem 155
3.4.9. Inne rozwiązania 158
3.5. Przykłady pomiaru just culture 162
Podsumowanie, wnioski i rekomendacje 169
Bibliografia 175
Spis tabel 187
Spis rysunków 189
190
stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|