ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ŻYWIENIE W CZASIE CIĄŻY I KARMIENIA PIERSIĄ


SZOSTAK-WĘGIEREK D. RED.

wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2021, wydanie I

cena netto: 103.00 Twoja cena  97,85 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią


Prawidłowe odżywianie kobiety w okresie poprzedzającym ciążę oraz podczas ciąży ma bardzo duże znaczenie dla zapewnienia optymalnego rozwoju płodu, zdrowia dziecka po urodzeniu, w pierwszych latach jego życia, a także w wieku dorosłym. Dieta kobiety ciężarnej powinna być dobrze zbilansowana. Zarówno niedobory pokarmowe, jak i nadmierne żywienie mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu i przebieg ciąży.

Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie też zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży powikłanej cukrzycą, niedokrwistością, ciążowym stanami nadciśnieniowymi, cholestazą, ze współistniejącą otyłością, chorobami przewodu pokarmowego, niewydolnością nerek, chorobami nowotworowymi, po zabiegach bariatrycznych, po przeszczepieniu narządów.

1. Znaczenie prawidłowego żywienia kobiet podczas ciąży   1
Dorota Szostak-Węgierek
Masa ciała matki . 1
Białko  2
Kwasy tłuszczowe n-3  2
Foliany . 3
Witamina D  4
Antyoksydanty . 4
Witamina A  4
Cholina . 4
Wapń . 5
Żelazo  5
Cynk . 5
Jod  6
Magnez . 6
Programowanie wewnątrzmaciczne  6
Piśmiennictwo . 7

2. Znaczenie prawidłowego żywienia kobiet podczas laktacji  9
Agnieszka Bzikowska-Jura
Wstęp  9
Fizjologia procesu laktacji  11
Skład mleka kobiecego . 12
Sposób żywienia i stan odżywienia kobiet w okresie laktacji . 15
Piśmiennictwo . 16

3. Zasady prawidłowego żywienia kobiet w wieku rozrodczym  17
Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Czynniki żywieniowe wpływające na płodność  18
Bilans energetyczny  18
Białko  19
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe . 20
Węglowodany  22
Witaminy i składniki mineralne  23
Substancje psychoaktywne . 26
Piśmiennictwo . 27

4. Zasady żywienia kobiet ciężarnych  29
Dorota Szostak-Węgierek, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Zalecenia szczegółowe  32
Piśmiennictwo  45

5. Zasady żywienia kobiet karmiących piersią . 47
Agnieszka Bzikowska-Jura
Zapotrzebowanie energetyczne i udział makroskładników w diecie  47
Płyny w diecie kobiety karmiącej piersią  52
Używki a karmienie piersią . 53
Stosowanie środków prolaktogennych  55
Dieta eliminacyjna a karmienie piersią  56
Ocena stanu odżywienia kobiety karmiącej piersią . 57
Piśmiennictwo  58

6. Stosowanie suplementów diety podczas ciąży i laktacji . 59
Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Kwas foliowy  60
Witamina D . 62
Żelazo . 62
Jod . 63
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) . 64
Piśmiennictwo  65

7. Postępowanie w dolegliwościach typowych dla ciąży . 67
Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Nienasycenie (zachcianki) i awersja . 67
Nudności i wymioty . 68
Niepowściągliwe wymioty ciężarnych . 72
Zaparcia . 74
Zgaga . 77
Łaknienie opaczne (pica, alotriofagia)  78
Piśmiennictwo  79

8. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z niedokrwistością . 81
Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Diagnostyka . 82
Przyczyny i konsekwencje . 84
Leczenie . 85
Inne rodzaje niedokrwistości  89
Piśmiennictwo  94

9. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią będących na dietach eliminacyjnych . 95
Agnieszka Bzikowska-Jura
Wstęp . 95
Dieta wegetariańska – definicja i klasyfikacja . 95
Skład i bilansowanie diet wegetariańskich . 96
Makroskładniki odżywcze w dietach wegetariańskich  97
Dobór produktów do diet wegetariańskich . 99
Składniki mineralne w dietach wegetariańskich  103
Witaminy w dietach wegetariańskich  106
Przykładowy jadłospis – dieta wegańska . 107
Dieta bezglutenowa . 109
Dieta bezmleczna u kobiet karmiących piersią . 113
Piśmiennictwo  115

10. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią po operacji bariatrycznej  117
Iwona Boniecka
Zasady żywienia kobiet planujących ciążę i ciężarnych po operacji bariatrycznej . 120
Żywienie kobiet karmiących po operacjach bariatrycznych  132
Podsumowanie  132
Piśmiennictwo  133

11. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z cukrzycą . 135
Anna Jeznach-Steinhagen
Zmiany zachodzące w ciąży pod wpływem hiperglikemii  135
Podział zaburzeń glikemii występujący w ciąży  136
Diagnostyka zaburzeń glikemii w ciąży . 137
Kontrola glikemii w ciąży . 139
Uwagi dodatkowe . 153
Zalecenia poporodowe  155
Piśmiennictwo  157

12. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z nadciśnieniowymi stanami ciążowymi  157
Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Nadciśnienie przewlekłe (NT)  158
Nadciśnienie ciążowe . 161
Stan przedrzucawkowy . 162
Piśmiennictwo  171

13. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z wybranymi schorzeniami przewodu pokarmowego  173
Iwona Boniecka
Zespół jelita drażliwego . 173
Nieswoiste choroby zapalne jelit  183
Piśmiennictwo  190

14. Żywienie w cholestazie ciążowej . 193
Agnieszka Bzikowska-Jura
Charakterystyka jednostki chorobowej . 193
Zalecenia dietetyczne – dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu . 195
Piśmiennictwo  199

15. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z zaburzeniami odżywiania . 201
Agnieszka Bzikowska-Jura
Wstęp . 201
Klasyfikacja zaburzeń odżywiania  202
Pregoreksja . 202
Zaburzenia odżywiania a zachowania żywieniowe w ciąży . 206
Otyłość a ciąża  207
Sposób żywienia i stan odżywienia matki a karmienie piersią  209
Piśmiennictwo  211

16. Żywienie kobiet ciężarnych z chorobą nowotworową  213
Marta Dąbrowska-Bender
Epidemiologia  213
Diagnostyka i leczenie  214
Okres po porodzie (okres karmienia piersią) . 215
Postępowanie dietetyczne  215
Piśmiennictwo  219

Skorowidz  221

226 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2024