|
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA TOM 1 PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU
GAWĘCKI J. RED. wydawnictwo: PWN , rok wydania 2022, wydanie IVcena netto: 148.15 Twoja cena 140,74 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Żywienie człowieka
Tom
1
Podstawy
nauki o żywieniu
Żywienie
człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie
wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego
problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie
człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne.
Zgodnie
z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe
wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na
polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną
wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez
studentów wielu kierunków studiów
związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest
szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i
specjalistów reprezentujących różne dyscypliny
nauki związane z odżywianiem się człowieka.
Książka Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu przeznaczona jest
dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych,
uniwersytetów i innych, a także żywieniowców,
dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Przedmowa
XV
Wykaz wybranych
akronimów
XIX
Część I. Wstęp
1
1 Człowiek
i jego pokarm Jan Gawęcki,
Lidia
Wądołowska
3
1.1.
Wprowadzenie
. 3
1.2. Zarys ewolucji żywienia się
człowieka
4
1.3. Zmiany w sposobie pozyskiwania żywności a środowisko
naturalne
. 8
1.4. Wiedza jako instrument kształtowania zachowań
żywieniowych
. 12
To jest
najważniejsze
20
Literatura
uzupełniająca
20
2 Historia
nauki o żywieniu Stanisław
Berger, Krystyna
Rejman
. 22
2.1.
Wprowadzenie
22
2.2. Początki nauki o żywieniu człowieka i jej współczesne
defi
niowanie
. 23
2.3. Osiągnięcia Polaków i polskich instytucji badawczych w
rozwoju nauki o żywieniu . 27
To jest
najważniejsze
32
Literatura
uzupełniająca
33
3 Cele
i zadania nauki o żywieniu Stanisław
Berger, Krystyna
Rejman
. 35
3.1.
Wprowadzenie
. 35
3.2. Zadania nauki o żywieniu w aspekcie wyzwań rozwoju
społeczno-gospodarczego 36
To jest
najważniejsze
42
Literatura
uzupełniająca
43
4
Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe
Stanisław Berger, Ewa
Świstak
44
4.1.
Wprowadzenie
. 44
4.2. Sytuacja w zakresie wyżywienia
świata
. 44
4.3. Problemy żywieniowe
Polski
. 49
4.4. Organizacje międzynarodowe zajmujące się zagadnieniami wyżywienia
ludności 57
To jest
najważniejsze
63
Literatura
uzupełniająca
. 64
Część II. Elementy fizjologii
żywienia
. 67
5 Budowa
układów związanych z przyswajaniem pokarmu
Marian Grzymisławski, Małgorzata
Grzymisławska
. 69
5.1.
Wprowadzenie
. 69
5.2. Układ
pokarmowy
70
5.3. Układy zapewniające transport składników odżywczych i
usuwanie produktów przemiany
materii
. 82
To jest
najważniejsze
. 85
Literatura
uzupełniająca
86
6 Spożywanie
pokarmu – mechanizmy regulacyjne
Jan
Gawęcki
. 87
6.1.
Wprowadzenie
87
6.2. Głód i
sytość
. 88
6.3.
Apetyt
. 97
To jest
najważniejsze
102
Literatura
uzupełniająca
103
7 Trawienie
i wchłanianie Jan
Gawęcki
105
7.1.
Wprowadzenie
. 105
7.2.
Trawienie
105
7.3.
Wchłanianie
. 110
7.4. Regulacja procesów
trawiennych
. 115
7.5. Mikrobiota przewodu pokarmowego i jej rola
regulacyjna
117
7.6. Strawność i
biodostępność
. 120
To jest
najważniejsze
126
Literatura
uzupełniająca
127
8 Podstawy
metabolizmu człowieka Joanna
Gromadzka-Ostrowska
. 128
8.1.
Wprowadzenie
. 128
8.2. Ogólna charakterystyka
metabolizmu
. 128
8.3. Metabolizm
białek
132
8.4. Metabolizm
aminokwasów
. 134
8.5. Metabolizm
węglowodanów
. 137
8.6. Metabolizm
tłuszczów
. 140
8.7. Rytm dobowy procesów
metabolicznych
. 145
To jest
najważniejsze
148
Literatura
uzupełniająca
149
Część III. Energia i składniki
odżywcze
. 151
9 Energia
Jan Jeszka , Magdalena
Człapka-Matyasik
153
9.1.
Wprowadzenie
. 153
9.2. Potrzeby energetyczne
organizmu
. 155
9.3. Wartość energetyczna
pożywienia
168
9.4. Bilans energii – kontrola masy i składu
ciała
. 172
To jest
najważniejsze
178
Literatura
uzupełniająca
179
10 Węglowodany
Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa
Niedźwiedzka
180
10.1. Wprowadzenie – charakterystyka chemiczna i metody
oznaczania
. 180
10.2. Źródła węglowodanów w
żywieniu
. 194
10.3. Główne funkcje i przemiany węglowodanów w
organizmie
. 199
10.4. Spożycie węglowodanów a
zdrowie
204
10.5. Zapotrzebowanie organizmu na
węglowodany
. 212
To jest
najważniejsze
215
Literatura
uzupełniająca
216
11 Tłuszcze
Światosław Ziemlański ,
Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Gawęcki, Aleksander
Siger
218
11.1. Wprowadzenie – charakterystyka chemiczna i metody
oznaczania
. 218
11.2. Źródła tłuszczów w
żywieniu
. 228
11.3. Główne funkcje i przemiany tłuszczów w
organizmie
. 233
11.4. Spożycie tłuszczów a
zdrowie
240
11.5. Zapotrzebowanie organizmu na
tłuszcze
. 247
To jest
najważniejsze
249
Literatura
uzupełniająca
250
12
Białka Lech Hryniewiecki ,
Wojciech Franciszek Roszkowski, Barbara
Pietruszka
252
12.1. Wprowadzenie – charakterystyka chemiczna i metody
oznaczania
. 252
12.2. Główne funkcje i przemiany białek w
organizmie
255
12.3. Wartość odżywcza
białek
. 259
12.4. Źródła białka w
żywieniu
. 265
12.5. Spożycie białka a
zdrowie
266
12.6. Zapotrzebowanie organizmu na
białko
. 268
To jest
najważniejsze
272
Literatura
uzupełniająca
272
13 Składniki
mineralne i woda Anna
Brzozowska, Joanna
Kałuża
273
13.1.
Wprowadzenie
. 273
13.2.
Makroelementy
278
13.3.
Mikroelementy
. 292
13.4. Równowaga
kwasowo-zasadowa
. 311
13.5.
Woda
316
To jest
najważniejsze
. 323
Literatura
uzupełniająca
325
14 Witaminy
Maria Wartanowicz , Anna
Gronowska-Senger, Agata
Wawrzyniak
. 326
14.1.
Wprowadzenie
. 326
14.2. Witaminy rozpuszczalne w
wodzie
330
14.3. Witaminy rozpuszczalne w
tłuszczach
370
To jest
najważniejsze
399
Literatura
uzupełniająca
401
Część IV. Żywność –
wartość odżywcza i
bezpieczeństwo
. 403
15
Żywność jako źródło składników odżywczych
Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz . 405
15.1.
Wprowadzenie
. 405
15.2. Pieczywo i produkty
zbożowe
407
15.3. Mleko i przetwory
mleczne
. 409
15.4. Mięso i przetwory
mięsne
412
15.5. Ryby, przetwory rybne i owoce
morza
415
15.6.
Jaja
417
15.7. Tłuszcze
jadalne
. 418
15.8.
Ziemniaki
420
15.9. Warzywa i
grzyby
422
15.10. Suche nasiona
strączkowe
424
15.11.
Owoce
425
15.12. Cukier i wyroby
cukiernicze
427
15.13. Napoje
bezalkoholowe
. 429
15.14. Napoje
alkoholowe
430
15.15. Herbata i
kawa
. 432
15.16. Żywność specjalnego przeznaczenia
żywieniowego
433
15.17. Nowa
żywność
435
To jest
najważniejsze
437
Literatura
uzupełniająca
438
16
Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności Jan
Gawęcki, Wojciech Franciszek Roszkowski, Dawid
Madej
440
16.1.
Wprowadzenie
. 440
16.2. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych i
złożonych z nich racji pokarmowych w formie wzorów
empirycznych
. 442
16.3. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych
oparte na profilach
żywieniowych
. 448
16.4. Wskaźniki ułatwiające wybór produktów
spożywczych pod kątem zdrowotnym na podstawie kryteriów
fizjologicznych
. 455
To jest
najważniejsze
. 459
Literatura
uzupełniająca
459
17 Zmiany
wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności
Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa
Niedźwiedzka
. 461
17.1.
Wprowadzenie
. 461
17.2. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą
pożywienia
. 463
17.3. Wpływ czynników fi zykochemicznych na wartość odżywczą
żywności 465
17.4. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na
białka
467
17.5. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na
węglowodany 471
17.6. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na
tłuszcze
474
17.7. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na
witaminy
. 477
17.8. Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na
składniki mineralne . 484
To jest
najważniejsze
. 486
Literatura
uzupełniająca
486
18 Wzbogacanie
żywności Jan Gawęcki, Danuta
Górecka
. 488
18.1.
Wprowadzenie
. 488
18.2. Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania
żywności
492
18.3. Przykłady fortyfi kacji i jej skutki
zdrowotne
. 506
To jest
najważniejsze
. 509
Literatura
uzupełniająca
510
19 Źródła
informacji o składzie i wartości odżywczej żywności Hanna
Kunachowicz,
Beata Przygoda, Jan Gawęcki, Małgorzata
Woźniewicz
512
19.1.
Wprowadzenie
. 512
19.2. Bazy danych/Tabele składu i wartości odżywczej
żywności
513
19.3. Informacja żywieniowa na opakowaniu produktów
spożywczych
. 519
To jest
najważniejsze
. 534
Literatura
uzupełniająca
535
20 Dodatki
do żywności Henryk Gertig ,
Zbigniew
Krejpcio
536
20.1.
Wprowadzenie
536
20.2. Regulacje prawne i klasyfi kacja dodatków do
żywności
. 537
20.3.
Barwniki
. 540
20.4. Substancje
słodzące
. 541
20.5. Substancje
konserwujące
544
20.6.
Przeciwutleniacze
547
20.7. Aromaty oraz substancje wzmacniające smak i
zapach
548
20.8. Niektóre inne substancje dodawane ze
względów
technologicznych
550
20.9. Substancje dodatkowe a substancje
wzbogacające
. 550
20.10. Bezpieczeństwo substancji
dodatkowych
. 551
To jest
najważniejsze
553
Literatura
uzupełniająca
553
21 Substancje
zanieczyszczające i antyodżywcze Henryk
Gertig , Zbigniew Krejpcio 555
21.1.
Wprowadzenie
. 555
21.2. Metale
ciężkie
556
21.3.
Azotany
559
21.4.
Pestycydy
561
21.5. Antybiotyki i inne leki
weterynaryjne
. 565
21.6. Inne zanieczyszczenia
chemiczne
. 566
21.7. Zanieczyszczenia
fizyczne
569
21.8. Zanieczyszczenia pochodzenia
biologicznego
571
21.9. Inne substancje
niepożądane
575
To jest
najważniejsze
579
Literatura
uzupełniająca
580
Część V. Racjonalizacja i ocena
żywienia ludności
583
22 Żywienie
a informacja genetyczna człowieka
Krzysztof
Szyfter
585
22.1.
Wprowadzenie
. 585
22.2. Genetyczna determinacja zapachu i
smaku
. 586
22.3. Genetyczne uwarunkowanie przyswajania
pokarmu
589
22.4. Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i
kancerogenne . 591
22.5. Genetyczne zróżnicowanie potrzeb
pokarmowych
594
To jest
najważniejsze
. 597
Literatura
uzupełniająca
597
23 Normy
żywienia Wojciech Franciszek
Roszkowski, Ewa
Sicińska
598
23.1.
Wprowadzenie
. 598
23.2. Określenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i
energię 599
23.3. Rodzaje norm
żywieniowych
. 601
23.4. Polskie normy
żywieniowe
. 605
23.5. Zastosowanie
norm
607
To jest
najważniejsze
616
Literatura
uzupełniająca
616
24
Planowanie żywienia Anna
Kołłajtis-Dołowy, Jan
Jeszka
618
24.1.
Wprowadzenie
. 618
24.2. Ogólne zasady planowania
żywienia
. 619
24.3. Wskazówki pomocne w planowaniu żywienia dla grup
ludności zwiększonego ryzyka
żywieniowego
637
To jest
najważniejsze
. 642
Literatura
uzupełniająca
642
25 Ocena
żywienia Anna
Gronowska-Senger, Michał
Senger
. 644
25.1.
Wprowadzenie
. 644
25.2. Cele i problemy oceny
żywienia
645
25.3. Dobór próby w ocenie
żywienia
646
25.4. Metody oceny spożycia
żywności
. 647
25.5. Metody oceny sposobu
żywienia
. 655
To jest
najważniejsze
673
Literatura
uzupełniająca
673
26 Ocena
stanu odżywienia Jadwiga
Charzewska, Natalia
Bieńko
. 675
26.1.
Wprowadzenie
675
26.2. Wywiad i badanie
ogólnolekarskie
. 676
26.3. Badania
antropometryczne
. 681
26.4. Badania
biochemiczne
. 691
To jest
najważniejsze
696
Literatura
uzupełniająca
696
Skorowidz
699
715
stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|