|
KOMPLETNA DIETA NA ZDROWY MÓZG
MILLER A. wydawnictwo: VITAL , rok wydania 2021, wydanie Icena netto: 59.50 Twoja cena 56,53 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Kompletna dieta na zdrowy
mózg
Co
jeść, aby uwolnić się od niepokoju, lęku i stresu, pokonać stany
zapalne, dysbiozę, wspomóc nadnercza, odżywić ciało i umysł
Czy wiesz, że to, co jesz,
wpływa na cały organizm, a przede wszystkim na…
mózg!
Tabliczka czekolady lub porcja lodów na poprawę humoru,
wizyta w restauracji typu fast food, by uczcić sukces w pracy, alkohol
na złagodzenie stresu czy niepokoju… Kto z nas tego nie zna?
Zjadając kolejne frytki i burgera, gałkę lodów, wypijając
następne piwo, niewiele osób myśli o tym, jaki wpływ na
organizm mają takie pokarmy. Otóż jedzenie, jakie spożywamy,
odgrywa ważną rolę – zarówno dobrą jak i złą
– w chemii naszego mózgu. Pokarmy mogą wpływać na
nastrój, emocje i to, w jaki sposób działają
nasze neuroprzekaźniki. Dlatego w chwili niepokoju o wiele częściej
sięgamy po słodkie lub przetworzone, napakowane sztucznymi składnikami
produkty. Powodują one szybki wzrost dopaminy w organizmie, ogłuszają
nerwowe myśli, zamieniając ich tor na poczucie błogości. Jaka dieta
jest właściwa dla naszego mózgu?
Sam
możesz przeprogramować neuroprzekaźniki
To, co jemy, może przyczynić się do rozwoju chorób i
zaburzeń. Może też wpłynąć na optymalne funkcjonowanie wszystkich
organów i w rezultacie leczyć lub zapobiegać schorzeniom.
Poprzez unikanie prozapalnych pokarmów, przetworzonych lub
toksycznych składników i substancji w jedzeniu, zastępując
je odżywczą dietą, możemy przekonać się, że pokarm działa jak
lekarstwo. Poprawa funkcjonowania mózgu przyczynia się do
prawidłowej pracy całego organizmu. Jak to działa? Kiedy
neuroprzekaźniki nie działają poprawnie, wysyłają do mózgu
więcej reakcji alarmowych, mózg z kolei bardziej stymuluje
nadnercza, by wytwarzały więcej hormonu stresu – kortyzolu.
To każe ciału gromadzić więcej tłuszczu trzewnego, zmniejsza wrażliwość
na insulinę i podnosi poziom cukru. A im wyższy poziom cukru we krwi,
tym wyższe ciśnienie i ryzyko zachorowania na cukrzycę. Co więcej,
stres ma działanie wyjaławiające mikrobiom jelitowy. A to, w połączeniu
z ilością cukru we krwi sprzyja rozwojowi drożdży i niepożądanych
bakterii, co oddziałuje na neuroprzekaźniki.
Pokarm
jako lekarstwo – dieta dla mózgu prostą receptą na
poprawę zdrowia
Chcesz zadbać o dietę dla swojego mózgu? Niech ta książka
będzie twoim przewodnikiem po zdrowym odżywianiu i powrocie do zdrowia!
Dzięki informacjom w niej zawartym nareszcie będziesz mógł
odzyskać władzę nad swoim ciałem i… umysłem. Skorzystanie z
diety dla mózgu, którą opracowała Autorka,
licencjonowana dietetyczka promująca założenie „Pokarm jako
lekarstwo”, pomoże ci zmniejszyć stany zapalne, poprawi
wydajność jelit, dostarczy ci wielu składników odżywczych i
pomoże im się wchłonąć. Gdy poprawi się poziom elementów
odżywczych w twoim ciele, system nerwowy zredukuje liczbę
sygnałów związanych ze stresem. Twoje ciało będzie bardziej
zrelaksowane, a czując się dobrze, taki sam sygnał będzie wysyłać do
twojego mózgu.
Na
czym polega dieta dla zdrowego mózgu?
Prosta dieta dla mózgu zakłada skupienie się na pokarmach
pochodzenia zwierzęcego, które stanowią bogactwo naturalnie
występujących form glicyny, glutaminy, kolagenu, cynku, witamin B12 i
B6 i innych ważnych związków. Pierwsza faza diety to
pochodna diety ketogenicznej – 6 tygodni spożywania wielu
tłuszczów przy małej ilości węglowodanów. To
pozwala ciału zwalczyć bakterie, zacząć odbudowę mikrobiomu jelitowego.
Zmniejszyć wrażliwość przewodu pokarmowego na niektóre
pokarmy. Poprawić wydajność insuliny i wzmocnić równowagę
gospodarki hormonalnej. To pomoże łagodzić choroby autoimmunologiczne,
stany zapalne, dysbiozę i inne choroby jelit. Faza druga to dieta
niskoglikemiczna. By ułatwić ci zdrowe odżywianie, Autorka przygotowała
50 przepisów na pyszne dania. Będziesz rozsmakowywał się w
wytrawnych muffinach z karmelizowanej cebuli, indyka, jarmużu i jaj,
słodko-kwaśnych klopsikach wieprzowych, polędwiczce w ziołach czy
budyniu kokosowym z nasionami chia.
Dieta
dla mózgu – poznaj jej sześć fundamentów
Autorka opracowałam tę dietę jako sposób na zrestartowanie
wielu procesów zachodzących w organizmie. Opiera się na
sześciu solidnych fundamentach, które wspomagają i
przyśpieszają uzyskanie równowagi między ciałem i umysłem.
Pomagają osiągnąć optymalny stan zdrowia. Terapia żywieniowa opisana w
tej książce skupia się na zaspokojeniu zapotrzebowania na witaminy,
minerały, aminokwasy. A także na dostarczeniu odpowiednich substancji,
które pomogą odbudować uszkodzone neuroprzekaźniki i
poprawić połączenia nerwowe w mózgu.
Dzięki
informacjom zawartym w tej książce dowiesz się, jak:
- zmniejszyć stany zapalne w
organizmie po wyeliminowaniu pokarmów prozapalnych,
- przygotowywać zbilansowane
posiłki, które wzmocnią mózg i pomogą odzyskać
zdrowie,
- uszczelnić jelita i pozbyć
się dysbiozy i innych chorób jelit,
- przeprogramować
neuroprzekaźniki poprzez zdrowe odżywianie,
- dostarczyć organizmowi
niezbędnych składników odżywczych, które odżywią
ciało i umysł,
- zrównoważyć
hormony, w tym hormony stresu, aby poczuć się spokojnym i zrelaksowanym,
- skorzystać z podręcznych
quizów dotyczących twojego stanu zdrowia, a także zaleceń
laboratoryjnych i suplementów, które pomogą ci
rozwiązać przyczyny zaburzeń równowagi organizmu.
416
stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|