|
NIE JEDZ TEGO! SZKODLIWE SKŁADNIKI ZDROWEGO JEDZENIA
GRIMM H.-U. wydawnictwo: VITAL , rok wydania 2021, wydanie Icena netto: 49.40 Twoja cena 46,93 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Nie jedz tego!
Szkodliwe
składniki „zdrowego” jedzenia
Szkodliwe dodatki do
żywności – czytaj etykiety
Wydaje ci się, że się zdrowo odżywiasz. Kupujesz margarynę z
fitosterolami zamiast masła. Wybierasz jogurty z dobrymi bakteriami i
probiotykami, żywność typu bio i eco, a jak cukierki to tylko z
witaminami. Czy wiesz jednak, że te zdrowe zdawałoby się produkty
zawierają szkodliwe dodatki? Przyczyniają się do stanów
zapalnych organizmu, cukrzycy typu 2, problemów ze
skórą, miażdżycy, chorób jelit, nadpobudliwości u
dzieci i alergii. Zwiększają też ryzyko nowotworów bo
uszkadzając komórki organizmu. Kluczem do zdrowia jest nie
tylko zdrowe odżywianie, ale przede wszystkim świadome czytanie
etykiety. A ta książka zdecydowanie ułatwi ci manewrowanie między
sklepowymi pólkami i wybór najzdrowszej dla
twojej diety, opcji.
Fitosterole
i probiotyki – to szkodliwe dodatki?
Autor, dziennikarz i autor wielu bestsellerów w tym książki
„Chemia w pożywieniu”, ujawnia, że pro-zdrowotne
dodatki do żywności niekoniecznie są zdrowe. Okazuje się bowiem, że
fitosterole dodawane do margaryny i masła na bazie olejów
roślinnych zamiast zapobiegać, przyczyniają się do powstawania
miażdżycy i chorób serca. Natomiast nadmiar bakterii
wprowadzany do organizmu w produktach probiotycznych zamiast
wspomóc florę bakteryjną i mikrobiom, ma wręcz odwrotne
niekorzystne dla zdrowia skutki.
Czy
sztuczne witaminy w diecie nie wspomagają zdrowia
Autor ujawnia, jak firmy lobbują i stwarzają potrzebę w ludziach, tylko
po to, by zarobić pieniądze. Tak właśnie stało się z rynkiem witamin i
suplementów. Firmy stworzyły potrzebę, czyli rynek i
wmówiły ludziom potrzebę zażywania sztucznych chemicznie
wytworzonych witamin. Ich nadmiar w diecie może niestety powodować
choroby, w tym nowotwory i stany zapalne. Witaminy dodawane są
również do różnych produktów, co
powoduje, że powoli tracisz kontrolę nad tym ile dostarczasz ich
swojemu organizmowi.
Czy
produkty bio są zdrowe?
W kolejnych rozdziałach Autor wyjawia niewygodną dla wielu
konsorcjów, w tym Nestle, Danone czy Coca – Cola,
prawdę. Ponieważ okazuje się, że jogurty o obniżonej zawartości
tłuszczu mogą być przyczyną otyłości, stanów zapalnych,
upośledzać psychicznie oraz prowadzić do problemów z
płodnością lub nawet do bezpłodności. A to dopiero garstka z
szokujących faktów, które znajdziesz w tej
publikacji. Zastosuj porady Autora i zacznij unikać szkodliwych
dodatków do żywności, które mogą
skrócić życie – zarówno Twoje, jak i
Twoich bliskich.
1.
Białe
światło ... 9
Zdrowe
odżywianie może skrócić twoje życie
Uzbrojenie producentów i sprzedawców w
supermarketach / Obniżona zawartość cholesterolu a serce w
niebezpieczeństwie: czyżbyś spożywał „Becel”? /
Elegancka dama mieszka teraz sama w swoim wielkim domu / Szanowny Panie
Alford: odradzamy taki znak ostrzegawczy – ale reklama i tak
leci dalej / W przypadku wątpliwości poradź się... kasjerki, gdyż
niewłaściwe stosowanie jest groźne / A co z rosołem?
2. Na
języku ... 31
Prorocy
pięknego życia i ich drogie na nie recepty
Lekarze specjalizujący się w pięknie spotykają się na lunchu nad
basenem / Zdrowie staje się przedmiotem kultu: człowiek chce zatem
zostać jego twórcą / Marzenie o życiu w ciągle trwającej
młodości / Jedenastu przyjaciół: najlepsze owoce i warzywa
świata / Ochrona serca – obierz kierunek mandarynka / Połknij
i bądź szczupły: dobre samopoczucie po zażyciu ampułki / Uwaga na
policję zdrowotną: czy żyjesz w taki sposób, że dbasz o
zdrowie? / Także szef gerontologii eksperymentalnej, zwanej
również medyczną, ma swoje obawy
3. Wijące
się zarośla ... 51
Dlaczego
ubezpieczalnie traktują zdrowe odżywianie jako nowe ryzyko
Elektrownie atomowe, trzęsienia ziemi, a teraz jeszcze do tego witaminy
w pigułkach: jak widzi świat inżynier do spraw ryzyka / Telefony
alarmowe o zatruciach: nowe przypadki wśród ludzi świadomych
swego zdrowia / Zawały serca spowodowane przyjmowaniem wapnia, kamienie
nerkowe dzięki witaminie C / Niedorozwój u dzieci
dzięki witaminie A: profesor spokojnie na to patrzy / O przedawkowaniu
witamin nie informują wieczorne wiadomości / Kto właściwie jest
odpowiedzialny za jakiekolwiek kontrole?
4. Wesołe
kromki chleba ... 75
Dziwne
porady dietetyków
Czy kanapka z dżemem to diabelstwo? / Jak pewien król chciał
kiedyś dowieść szkodliwości kawy / Sałata sprawia, że mózg
jest pusty, twierdzi Hildegarda z Bingen / Brak żelaza z
powodu jedzenia chleba pełnoziarnistego? / Nestle w niemieckich
szkołach – super pomysł, chwali pani profesor / Co pomaga w
pracy mózgu? / Chorobliwy strach przed frytkami / Najlepsza
porada: nie słuchać żadnych porad na temat żywienia
5. Kleista
struktura ... 99
Dziwaczna
kłótnia o odpowiedź na pytanie, jak zdrowe jest biojedzenie
Oczekiwanie na nietoperze / Pianka o grubych porach: druzgocąca krytyka
kaw rozpuszczalnych i cappuccino / Bioprodukty są zdrowsze –
aż po bramy fabryki / Wreszcie wyprodukowano produkt
ekologiczny Maggi! / Gdzie tak naprawdę rosną ekstrakty drożdżowe? /
Gdy kaszka w słoikach jest starsza od dziecka / Ściśle tajny
sposób systemu odpornościowego roślin / Aspirynowa
substancja czynna w zupie ekologicznej: spektakularne wyniki badań nad
pewnym naturalnym uniwersalnym środkiem
6. Jogurt
jogurtowi nierówny
... 121
Hightech
czy natura: walka dwóch różnych modeli
prowadzenia biznesu w przyszłości
Jedna miejscowość, dwa światy, pośrodku pięknego krajobrazu /
Ogrodnictwo jest otwarte, fabryki raczej nie / Nowe zadanie zielonej
mikroalgi / Nawet giganci spożywczy mają teraz swoich
adwokatów / Ciekawe patenty: BASF może teraz produkować
witaminy ze śmieci / Analitycy są szczęśliwi, inwestorzy także / Im
grubsze brzuchy, tym lepszy biznes / Całkiem z boku kwitnie roślinka
nieśmiertelności
7. W
Jubelpark ... 141
Samopozbawianie
się władzy przez państwo jako nowe ryzyko zdrowotne
Zaskakujące spotkanie: Pan Prezydent prowadzi dwie misje jednocześnie /
Lobbing doskonały: podatnik finansuje grupy przemysłowe / Białaczka i
rak płuc: nie ma powodu do obaw / Moc nieznanych sugestii / Rząd nie
chce wiedzieć nic na temat tego, ile chemii połykamy / Kapitulacja sosu
bolognese: niezbadana jakość prawdziwego jedzenia
8. Po
prostu świetnie ... 165
Syndrom
chudego mleka: następstwa zdrowotne wynikające ze spożywania
produktów odtłuszczonych
Sałata bez sosu i chudy steak: globalne zwycięstwo pewnej kampanii /
Życie jak po maśle: dziś niestety zabronione / Produkty pozbawione
tłuszczu oraz
radości: a wszystko przez wskazania związane z odżywianiem / Profesor z
USA postuluje założenie rolnictwa psychiatrycznego / Firma
„Du darfst” rozumie kobiety / Szczupłość: co
doradzają profesjonaliści? / Niskie wartości cholesterolu i śmierć z
powodu czynników zewnętrznych / Wiele zalet,
które posiada prawdziwy tłuszcz
9.
Miej się na baczności ... 185
Co
się dzieje, gdy profilaktyka jest chorobliwa: ile witamin potrzebuje
dziecko?
Na Boże Narodzenie dzieci były w szpitalu / Witaminy od urodzenia: w
niektórych przypadkach może to być nawet śmiertelne /
Dlaczego mleko matki zawiera tak mało witaminy D? / Działania
manipulacyjne na matkach: jak tworzy się witaminową kampanię reklamową?
/ Profesorowie chcą zmienić zdanie / Jogurty
„Fruchtzwerge” ze znakiem ekologicznym /
Zdumiewające braki wiedzy na temat witaminy słońca / Prawdziwa kaszka
dla dziecka jest bardzo prosta
10. Odrobina
śliny ... 205
Coś
całkiem osobistego: niepokojące perspektywy odżywiania w odniesieniu do
genów
Fascynująca wiedza w 100 procentach trzymająca w napięciu / Z czipem
genetycznym do stołówki / Pogromcy genów ganiali
za fantomem / Ukłon spożywczy w stronę ludzi biednych: jak smakuje
złoty ryż modyfikowany genetycznie? / Wnukowi chomika nagle wyrosły
włosy w pyszczku / Co dzieje się z genami, gdy zjadamy kromkę chleba z
masłem? / Ryzyko zachorowań, inteligencja, niebezpieczeństwo
uzależnienia się: czy mam podać mój profil genowy na
Facebooku? / Z pewnością dobre dla każdego genotypu: risotto
11.
Duże cięcia ... 229
Czy
odżywianie się na styl czasów epoki kamienia łupanego jest
udaną próbą wyjścia z pułapki przemysłowego życia?
Dzieci ciągle na diecie: niektóre są już na nią odsyłane
nawet przez lekarzy / W poszukiwaniu prawidłowego sposobu odżywiania /
Cola czy orzechy kokosowe: nowe pożywienie na trasie podboju /
Z nadejściem koncernów spożywczych pojawiają się choroby /
Życie w szklanych domach: gdy brzoskwinia musi mieć dwa lata
przydatności do spożycia / Ile chemii zniesie człowiek? / W buzi
dziewczynek zostały już tylko brązowe korzenie zębów /
Materiały designerskie w musli: i to niby ma być zdrowe?
12. Dojrzałe
owoce ... 247
Jedzenie
to nie wszystko: rola odżywiania w życiu człowieka
Mistrz mówi z dziwnym akcentem / Więcej niż molekuły: jakość
owoców mango, twarogu i roszponki / Francuzi
mówią, że człowiek zębami kopie sobie własny
grób / Odżywianie ukierunkowane i zależne od typu człowieka:
komu służy śmietana? / Porażka: runda pierwszej klasy, a nikt nie
podniósł ręki za nowym produktem chroniącym serce / Nauki
stulatków / Jedzenie dla Tu i Teraz
13.
Literatura ... 269
280
stron, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|