ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

WITAMINY I MINERAŁY W NATURALNEJ ŻYWNOŚCI


DAVIS M.

wydawnictwo: VITAL , rok wydania 2022, wydanie I

cena netto: 59.50 Twoja cena  56,53 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Witaminy i minerały w naturalnej żywności

Co i w jaki sposób jeść, aby cieszyć się świetnym zdrowiem bez konieczności suplementacji


Naturalne substancje odżywcze – co jeść, aby cieszyć się zdrowiem i wyeliminować choroby

Chcesz zwiększyć poziom witaminy B12? Spróbuj małży. Potrzebujesz więcej niacyny? Jedz indyka. Odczuwasz brak wapnia? Postaw na świeże warzywa. Prawda, że proste? Okazuje się, że witaminy i minerały możemy dostarczyć organizmowi w odpowiedniej ilości bez konieczności sięgania po tabletki. Wystarczy tylko stosować odpowiednią dietę i zasady zdrowego odżywiania. Będzie to nie tylko zdrowsze, ale i tańsze. Na leki i suplementy każdego roku przeznaczamy krocie. Dlatego sięgając po naturalne substancje odżywcze, korzystnie wpłyniemy zarówno na nasze zdrowie, jak i domowy budżet. Dzięki tej książce dowiesz się, które produkty spożywcze dostarczą ci największej ilości witamin, minerałów, naturalnych probiotyków i prebiotyków. Zrozumiesz też ich wpływ na swoje zdrowie i nauczysz się optymalnie dawkować ze względu na wiek lub płeć.

Witaminy w jedzeniu – zobacz, jakie to proste

Książka ma bardzo przejrzysty układ – została podzielona na ponad 40 sekcji. Każda z nich poświęcona jest innej naturalnej substancji odżywczej. Bez trudu można więc odszukać wszystkie potrzebne informacje. W każdej części znajduje się charakterystyka danej witaminy lub minerału, opis jej korzyści zdrowotnych i wpływu na organizm, a także niektóre środki ostrożności i ostrzeżenia. Oprócz tego podane są zalecenia dotyczące optymalnego dawkowania dla poszczególnych grup wiekowych i płci. Dochodzi do tego obszerna lista produktów spożywczych, w których można znaleźć poszczególne naturalne substancje odżywcze. Zwieńczeniem każdej części są przepisy na smaczne potrawy. Pomagają one skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw witamin i minerałów w naturalny sposób.

Zdrowe odżywianie nie oznacza wyrzeczeń

Słowo „witaminy” wywodzi się od vital amines, czyli „niezbędne do życia”. I faktycznie mają one olbrzymi wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i jego odporność. Większość naturalnych produktów żywnościowych jest pełna witamin i minerałów. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie ich szukać. Na przykład porcja jagód, groszku cukrowego i zieleniny zapewnia wystarczającą ilość witaminy C, kwasu foliowego i potasu, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie przeciętnego dorosłego w prawie stu procentach. Kapusta kiszona i kefir zawierają naturalne probiotyki, a produkty pełnoziarniste są pełne błonnika i prebiotyków, które odżywiają florę jelitową. Z kolei witaminy z grupy B zwiększają poziom wewnętrznej energii, a ryby zawierają ograniczające stany zapalne kwasy omega-3. Posiadając wiedzę na temat naturalnych substancji odżywczych występujących w jedzeniu, można skomponować odpowiednią dietę. Dietę, która smacznie i skutecznie zwiększy odporność, doda energii i wyeliminuje wiele chorób.

Dlaczego witaminy w jedzeniu są lepsze niż leki czy syntetyczne suplementy

Powszechnie wiadomo, a najnowsze badania naukowe tylko to potwierdzają, że zdrowe odżywianie skutecznie wspomaga leczenie wielu chorób. Jednocześnie nieprawidłowa dieta bywa przyczyną poważnych schorzeń – prowadzi do wzrostu liczby chorób przewlekłych, stanów zapalnych czy otyłości. Przykładowo, szacuje się, że około miliarda ludzi na całym świecie ma zbyt niski poziom witaminy D. Nic dziwnego, że obecnie możemy mówić o boomie na „cudowne preparaty”. Wielu ludzi chętnie wydaje pieniądze na suplementy, choć prawdziwy sekret zdrowia kryje się na… talerzu. Najlepiej bowiem, żeby witaminy i minerały pochodziły z naturalnych źródeł. Dlaczego? Ponieważ są wówczas lepiej przyswajane przez organizm. Poza tym pełnowartościowa żywność zawiera całą gamę składników odżywczych, które działają na zasadzie synergii. Dają zatem więcej korzyści niż pojedynczo przyjmowane składniki. Na przykład, w owocach można znaleźć nie tylko witaminę C, ale również prebiotyki, polifenole czy potas. Oczywiście, jak od każdej reguły, istnieją odstępstwa. Suplementacja jest wskazana choćby przy określonych schorzeniach, w czasie ciąży, a także w przypadku składników odżywczych, które są trudne do uzyskania z żywności, takich jak choćby witamina D.

Zdrowe odżywianie – trzeba tak niewiele, żeby osiągnąć tak wiele

Wystarczy tylko odrobina czasu i nieco wiedzy, byś nauczył się wprowadzać do swojej diety pełnowartościowe produkty i ograniczył spożycie przetworzonej żywności. Minimalny wysiłek zaowocuje pozytywnymi zmianami, które odmienią twoje życie. W największym stopniu odczuje je twoje ciało. A zdrowe ciało oznacza w praktyce również zdrowy umysł.

Wprowadzenie   9
Dlaczego warto jeść witaminy? . 11

Witamina A . 16
Aminokwasy niezbędne (egzogenne) (histydyna, izoleucyna,
leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina)  24
Aminokwasy rozgałęzione (izoleucyna, leucyna i walina)  34
Witamina B1
: tiamina  40
Witamina B2
: ryboflawina  47
Witamina B3
: niacyna  52
Witamina B5
: kwas pantotenowy . 59
Witamina B6  65
Witamina B7
: biotyna  71
Witamina B9
: kwas foliowy . 77
Witamina B12 . 84
Błonnik . 90
Witamina C  98
Chlor i chlorki . 104
Cholina . 110
Chrom  116
Cynk . 123
Witamina D . 130
Witamina E  136
Fluor . 143
Fosfor  148
Jod  154
Witamina K  161
Kobalt . 168
Magnez  173
Mangan  180
MCT i LCT . 187
Miedź . 194
Molibden . 201
Omega-3  207
Omega-6  215
Polifenole . 220
Potas . 228
Prebiotyki . 235
Probiotyki  241
Przeciwutleniacze . 248
Selen . 256
Siarka . 262
Sód . 268
Wapń  275
Woda  282
Witamina Z, sen  289
Żelazo . 295

Końcowe przemyślenia . 306

312 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2024