|
WITAMINY I MINERAŁY W NATURALNEJ ŻYWNOŚCI
DAVIS M. wydawnictwo: VITAL , rok wydania 2022, wydanie Icena netto: 59.50 Twoja cena 56,53 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Witaminy i minerały w
naturalnej żywności
Co
i w jaki sposób jeść, aby cieszyć się świetnym zdrowiem bez
konieczności suplementacji
Naturalne substancje
odżywcze – co jeść, aby cieszyć się zdrowiem i wyeliminować
choroby
Chcesz zwiększyć poziom witaminy B12? Spróbuj małży.
Potrzebujesz więcej niacyny? Jedz indyka. Odczuwasz brak wapnia? Postaw
na świeże warzywa. Prawda, że proste? Okazuje się, że witaminy i
minerały możemy dostarczyć organizmowi w odpowiedniej ilości bez
konieczności sięgania po tabletki. Wystarczy tylko stosować odpowiednią
dietę i zasady zdrowego odżywiania. Będzie to nie tylko zdrowsze, ale i
tańsze. Na leki i suplementy każdego roku przeznaczamy krocie. Dlatego
sięgając po naturalne substancje odżywcze, korzystnie wpłyniemy
zarówno na nasze zdrowie, jak i domowy budżet. Dzięki tej
książce dowiesz się, które produkty spożywcze dostarczą ci
największej ilości witamin, minerałów, naturalnych
probiotyków i prebiotyków. Zrozumiesz też ich
wpływ na swoje zdrowie i nauczysz się optymalnie dawkować ze względu na
wiek lub płeć.
Witaminy
w jedzeniu – zobacz, jakie to proste
Książka ma bardzo przejrzysty układ – została podzielona na
ponad 40 sekcji. Każda z nich poświęcona jest innej naturalnej
substancji odżywczej. Bez trudu można więc odszukać wszystkie potrzebne
informacje. W każdej części znajduje się charakterystyka danej witaminy
lub minerału, opis jej korzyści zdrowotnych i wpływu na organizm, a
także niektóre środki ostrożności i ostrzeżenia.
Oprócz tego podane są zalecenia dotyczące optymalnego
dawkowania dla poszczególnych grup wiekowych i płci.
Dochodzi do tego obszerna lista produktów spożywczych, w
których można znaleźć poszczególne naturalne
substancje odżywcze. Zwieńczeniem każdej części są przepisy na smaczne
potrawy. Pomagają one skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw witamin i
minerałów w naturalny sposób.
Zdrowe
odżywianie nie oznacza wyrzeczeń
Słowo „witaminy” wywodzi się od vital amines, czyli
„niezbędne do życia”. I faktycznie mają one
olbrzymi wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i jego odporność.
Większość naturalnych produktów żywnościowych jest pełna
witamin i minerałów. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie ich
szukać. Na przykład porcja jagód, groszku cukrowego i
zieleniny zapewnia wystarczającą ilość witaminy C, kwasu foliowego i
potasu, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie przeciętnego dorosłego w
prawie stu procentach. Kapusta kiszona i kefir zawierają naturalne
probiotyki, a produkty pełnoziarniste są pełne błonnika i
prebiotyków, które odżywiają florę jelitową. Z
kolei witaminy z grupy B zwiększają poziom wewnętrznej energii, a ryby
zawierają ograniczające stany zapalne kwasy omega-3. Posiadając wiedzę
na temat naturalnych substancji odżywczych występujących w jedzeniu,
można skomponować odpowiednią dietę. Dietę, która smacznie i
skutecznie zwiększy odporność, doda energii i wyeliminuje wiele
chorób.
Dlaczego
witaminy w jedzeniu są lepsze niż leki czy syntetyczne suplementy
Powszechnie wiadomo, a najnowsze badania naukowe tylko to potwierdzają,
że zdrowe odżywianie skutecznie wspomaga leczenie wielu
chorób. Jednocześnie nieprawidłowa dieta bywa przyczyną
poważnych schorzeń – prowadzi do wzrostu liczby
chorób przewlekłych, stanów zapalnych czy
otyłości. Przykładowo, szacuje się, że około miliarda ludzi na całym
świecie ma zbyt niski poziom witaminy D. Nic dziwnego, że obecnie
możemy mówić o boomie na „cudowne
preparaty”. Wielu ludzi chętnie wydaje pieniądze na
suplementy, choć prawdziwy sekret zdrowia kryje się na…
talerzu. Najlepiej bowiem, żeby witaminy i minerały pochodziły z
naturalnych źródeł. Dlaczego? Ponieważ są wówczas
lepiej przyswajane przez organizm. Poza tym pełnowartościowa żywność
zawiera całą gamę składników odżywczych, które
działają na zasadzie synergii. Dają zatem więcej korzyści niż
pojedynczo przyjmowane składniki. Na przykład, w owocach można znaleźć
nie tylko witaminę C, ale również prebiotyki, polifenole czy
potas. Oczywiście, jak od każdej reguły, istnieją odstępstwa.
Suplementacja jest wskazana choćby przy określonych schorzeniach, w
czasie ciąży, a także w przypadku składników odżywczych,
które są trudne do uzyskania z żywności, takich jak choćby
witamina D.
Zdrowe
odżywianie – trzeba tak niewiele, żeby osiągnąć tak wiele
Wystarczy tylko odrobina czasu i nieco wiedzy, byś nauczył się
wprowadzać do swojej diety pełnowartościowe produkty i ograniczył
spożycie przetworzonej żywności. Minimalny wysiłek zaowocuje
pozytywnymi zmianami, które odmienią twoje życie. W
największym stopniu odczuje je twoje ciało. A zdrowe ciało oznacza w
praktyce również zdrowy umysł.
Wprowadzenie
9
Dlaczego warto jeść witaminy? . 11
Witamina A . 16
Aminokwasy niezbędne (egzogenne) (histydyna, izoleucyna,
leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i
walina) 24
Aminokwasy rozgałęzione (izoleucyna, leucyna i walina) 34
Witamina B1
: tiamina 40
Witamina B2
: ryboflawina 47
Witamina B3
: niacyna 52
Witamina B5
: kwas pantotenowy . 59
Witamina B6 65
Witamina B7
: biotyna 71
Witamina B9
: kwas foliowy . 77
Witamina B12 . 84
Błonnik . 90
Witamina C 98
Chlor i chlorki . 104
Cholina . 110
Chrom 116
Cynk . 123
Witamina D . 130
Witamina E 136
Fluor . 143
Fosfor 148
Jod 154
Witamina K 161
Kobalt . 168
Magnez 173
Mangan 180
MCT i LCT . 187
Miedź . 194
Molibden . 201
Omega-3 207
Omega-6 215
Polifenole . 220
Potas . 228
Prebiotyki . 235
Probiotyki 241
Przeciwutleniacze . 248
Selen . 256
Siarka . 262
Sód . 268
Wapń 275
Woda 282
Witamina Z, sen 289
Żelazo . 295
Końcowe przemyślenia . 306
312
stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|