ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   6 egz. / 526.35 500,03   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > wyszukiwanie > opis książki

HOTELARSTWO PODSTAWOWE WIADOMOŚCI Z ZAKRESU HOTELARSTWA


MILEWSKA M., WŁODARCZYK B.

wydawnictwo: WSTH , rok wydania 2005, wydanie I

cena netto: 90.00 Twoja cena  85,50 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Od autorów:

(...) Korzystając z olbrzymiego dorobku polskich hotelarzy (zarówno praktyków, jak i teoretyków) chcieliśmy w uporządkowany sposób przedstawić najważniejsze, naszym zdaniem, zagadnienia dotyczące podstaw hotelarstwa, które realizujemy z naszymi studentami w ramach przedmiotu o tej samej nazwie. Wielką radością byłoby dla nas także, gdyby oprócz studentów z podręcznika korzystali również inni (praktycy, decydenci, samorządowcy), potwierdzając jego przydatność w ich działalności.
(...) Prezentowany podręcznik jest jedną z trzech przygotowywanych części dlatego jego treść obejmuje tylko elementy podstawowe. Problemy organizacji i funkcjonowanie obiektów noclegowych czy marketingu w hotelarstwie są przedmiotem rozważań dwóch pozostałych części, które mamy nadzieję niebawem pojawią się jako podręczniki do kolejnych wykładów i ćwiczeń z zakresu hotelarstwa. (...)


Książka przeznaczona jest dla studentów interesujących się hotelarstwem (szerzej - turystyką) i fakt ten ma podstawowe znaczenie dla zawartego w niej układu treści, doboru literatury itp. Pragnę stwierdzić, że opracowanie pt. HOTELARSTWO.Część I. Podstawowe wiadomości z zakresu hotelarstwa powinno jak najszybciej ukazać się na rynku. Po pierwsze, przede wszystkim dotyka kwestii istotnych dla współczesnej turystyki (czy szerzej - usług). Po drugie, zawarte w nim informacje dotyczą niekiedy wydarzeń mających kilka miesięcy luby tygodni temu. Po trzecie jest napisane w sposób bardzo przystępny (w sensie językowym) i przejrzysty (w sensie formy). Mam jednocześnie nadzieję, że ukaże się ono w takim nakładzie (...), że nie będzie od samego początku "białym krukiem" i będą się mogli z nim zapoznać czytelnicy (nie tylko studenci) w Łodzi i w innych ośrodkach akademickich Polski.
Prof. dr hab. Andrzej Kowalczyk - Uniwersytet Warszawski


Spis treści

Od Autorów
1. "Dawno, dawno temu..." albo zarys historii hotelarstwa na świecie i w Polsce  
1.1. Historia hotelarstwa na świecie
1.2. Rozwój hotelarstwa w Polsce
2. "Wszędzie dobrze, ale w domu..." albo zarys historii hotelarstwa w regionie łódzkim i Łodzi
2.1. Rozwój hotelarstwa w regionie łódzkim
2.2. Historia hotelarstwa w Łodzi
2.2.1. Przemiany w hotelarstwie łódzkim
2.2.2. Projekty nowych hoteli i ich realizacja
3. "Na dobry początek..." albo podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa
3.1. Co to jest "hotelarstwo"?
3.2. Gościnność według prawa w Polsce
3.3. Ważniejsze pojęcia stosowane w hotelarstwie
3.4. Klasyfikacja obiektów hotelarskich
4. "Byleby dach nad głową..." albo hotele i zakłady hotelarskie
4.1. Charakterystyka rodzajowa podstawowych obiektów bazy noclegowej
4.1.1. Hotele
4.1.2. Motele
4.1.3. Pensjonaty
4.1.4. Kempingi
4.1.5. Domy wycieczkowe
4.1.6. Schroniska młodzieżowe
4.1.7. Schroniska
4.1.8. Pola biwakowe
4.2. Charakterystyka innych obiektów bazy noclegowej
5. "Sławne, dziwne, naj..." albo elita światowego hotelarstwa
5.1. Sławne hotele świata
5.2. Sławne hotele w Polsce
5.3. Dziwne, oryginalne, niesamowite, naj
6. "Patroni, koryfeusze, luminarze..." albo wielcy ludzie hotelarstwa światowego
6.1. Święci i patroni hotelarstwa
6.2. Wielcy hotelarze świata
6.3. Nestorzy hotelarstwa polskiego
7. "Nie tylko spokojny sen..." albo kilka słów o usłudze hotelarskiej
7.1. Pojęcie usługi hotelarskiej
7.2. Cechy usługi hotelarskiej
7.3. Podział usług hotelarskich
7.3.1. Charakterystyka usług podstawowych
7.3.2. Charakterystyka usług dodatkowych
7.4. Usługa hotelarska jako specyficzny rodzaj produktu turystycznego
8. "Razem raźniej..." albo organizacje i stowarzyszenia hotelarskie
8.1. Organizacje hotelarskie na świecie
8.1.1. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA)
8.1.2. Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarzy, Restauratorów i Właścicieli Kawiarni (HoReCa)
8.1.3. Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej (HOTREC)
8.1.4. Międzynarodowa Federacja Schronisk Młodzieżowych (IYHF)
8.1.5. Międzynarodowa Federacja Kempingu i Karawaningu (FICC)
8.2. Wybrane organizacje hotelarskie i inne organizacje turystyczne związane z hotelar-stwem w Polsce
8.2.1. Polskie Zrzeszenie Hoteli (PZH)
8.2.2. Izba Gospodarcza Polskiego Zrzeszenia Hoteli
8.2.3. Polska Izba Hotelarstwa (PIH)
8.2.4. Polskie Stowarzyszenie Hotelarstwa i Turystyki (PSHiT)
8.2.5. Małopolska Izba Hotelarska
8.2.6. Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych (PTSM)
8.2.7. Polska Federacja Campingu i Caravaningu (PFCC)
8.2.8. Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze (PTTK)
8.2.9. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne" (PFTW GG)
8.2.10. Stowarzyszenie Konferencje i Kongresy w Polsce
9. "Dobre towarzystwo..." albo struktury funkcjonalno-organizacyjne w hotelarstwie
9.1. Struktury hotelarskie w literaturze przedmiotu
9.2. Przykłady struktur organizacyjno-funkcjonalnych w hotelarstwie
9.2.1. Typ hotelu
9.2.2. Grupa markowa
9.2.3. Łańcuch hotelowy
9.2.4. System hotelowy
9.2.5. Sieć hoteli
9.3. Na zakończenie tego rozdziału
10. "Więcej, lepiej, wyżej..." albo hotelarstwo na świecie i w Polsce oraz główne trendy w jego rozwoju
10.1. Hotelarstwo na świecie i w Polsce - albo trzy łyki statystyki
10.2. Wybrane trendy w rozwoju hotelarstwa światowego
Załączniki

335 stron, A4, miękka oprawa

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2024