USŁUGI TURYSTYCZNE – podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy
kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa oraz osób zainteresowanych dynamicznie
rozwijającą się dziedziną życia, jaką jest turystyka. Materiał został podzielony
na dwie części.
Spis treści:
Wstęp
I. Podstawowe informacje o turystyce
Terminologia stosowana w obsłudze ruchu turystycznego
1.1. Podstawowe pojęcia i definicje
1.2. Czynniki wpływające na rozwój turystyki
1.3. Mocne i słabe strony turystyki polskiej
1.4. Funkcje i dysfunkcje turystyki
II. Rodzaje i formy turystyki
2.1. Formy i kategorie turystyki
2.2. Rodzaje turystyki według różnych kryteriów
2.3. Charakterystyka wybranych rodzajów turystyki
III. Krajowy produkt turystyczny
3.1. Definicja produktu turystycznego
3.2. Markowe produkty polskiej turystyki
3.3. Usługi turystyczne
3.4. Badania statystyczne i ich wykorzystanie w tworzeniu produktu turystycznego
3.5. Polityka państwa i działania władz lokalnych na rzecz rozwoju krajowego produktu
turystycznego
IV. Organizacja i obsługa imprez turystycznych
4.1. Założenie i funkcje biura podróży
4.2. Umowa klienta z biurem podróży
4.3. System ochrony klienta
4.4. Organizacja imprez turystycznych
4.4.1. Etapy organizacji imprezy
4.4.2. Programowanie imprezy
4.4.3. Kalkulacja imprezy
4.4.4. Rozliczenie imprezy
4.4.5. Dokumentacja imprezy turystycznej
4.4.6. Współpraca biur podróży z usługodawcami branży turystycznej
4.5. Zasady i kultura obsługi klientów branży turystycznej
4.6. Kadra obsługi ruchu turystycznego
160 stron, oprawa miękka