Jest to
kompendium wiedzy z zakresu technologii żywności.
Scharakteryzowano w
nim główne źródła żywności, surowce przemysłu żywnościowego i produkty
spożywcze. Opisano szczegółowe operacje i procesy przetwarzania żywności, metody jej
utrwalania, a także materiały i metody pomocnicze stosowane w technologii żywności.
W VIII wydaniu
książki uaktualniono dane liczbowe dotyczące bilansu żywności, zasobów wód
słodkich i morskich, udziału przemysłu żywnościowego w gospodarce żywnościowej, a
także produkcji i zużycia na cele żywieniowe głównych surowców przemysłu
żywnościowego.
Podręcznik jest
przeznaczony dla studentów chemii spożywczej i technologii żywności politechnik i
akademii rolniczych. Będzie także pomocny inżynierom i technikom zatrudnionym w
przemyśle żywnościowym.
Część pierwsza - Wstęp do
technologii żywności
1. Technologia żywności, bilans żywności, przemysł spożywczy, gospodarka
żywnościowa
2. Krótka charakterystyka głównych surowców przemysłu spożywczego, ich odbiór i
czyszczenie
3. Produkty spożywcze i ich jakość
Część druga - Operacje i procesy związane z przetwarzaniem żywności
4. Operacje mechaniczne
5. Operacje termiczne
6. Niektóre operacje typu dyfuzyjnego
7. Procesy i operacje fizykochemiczne
8. Procesy chemiczne w technologii żywności
9. Procesy biotechnologiczne w technologii żywności
Część trzecia - Metody
utrwalania żywności
10. Ogólne zasady utrwalania żywności
11. Utrwalanie żywności metodą chłodzenia lub zamrażania
12. Utrwalanie żywności za pomocą ogrzewania
13. Utrwalanie żywności oparte na odwadnianiu i na dodawania substancji osmoaktywnych
14. Utrwalanie żywności przez zakwaszanie i metodą chemiczną
15. Niekonwencjonalne, nietypowe i skojarzone metody utrwalania żywności
Część czwarta - Materiały i techniki pomocnicze w technologii żywności
16. Stosowanie dodatków funkcjonalnych do żywności
17. Mycie i dezynsekcja urządzeń i opakowań
18. Pakowanie żywności
19. Przechowywanie i transport żywności
20. Kontrola procesu produkcyjnego
21. Gospodarowanie energią, wodą i ochrona środowiska
Literatura uzupełniająca
Skorowidz rzeczowy
586 stron, oprawa miękka