ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   12 egz. / 1128.65 1072,22   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > książki anglojęzyczne > Rachunkowość > opis książki

HOTEL I JEGO INFRASTRUKTURA


WILCZYŃSKI J.

wydawnictwo: WSTIHG , rok wydania 2011, wydanie I

cena netto: 38.30 Twoja cena  36,39 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Hotelarstwo jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się dziedzin gospodarki narodowej. Pod wpływem coraz większych wymagań gości hotelowych, zwiększa się oferta usług hotelowych, co nie byłoby możliwe bez postępu technicznego w dziedzinie wyposażenia hotelu. Ta sytuacja sprawia, że hotelarstwo staje się także coraz bardziej atrakcyjnym pracodawcą. Jednak, aby odnosić sukcesy zawodowe w tej branży trzeba dysponować między innymi odpowiednią wiedzą.

Celem pracy jest przybliżenie Czytelnikowi problematyki infrastruktury hotelu.

Praca została napisana w oparciu o wieloletnie doświadczenie zawodowe autora, uzupełnione w szerokim zakresie wiedzą znajdującą się w książkach znanych polskich autorów z tej dziedziny.

Wykaz pozycji literaturowych, z których korzystano przy pisaniu tej książki znajduje się na końcu każdego rozdziału. Czytelnika zachęca się do szczegółowego zapoznania się z tą literaturą. Zakres pracy obejmuje zasadnicze zagadnienia dotyczące procesu inwestycyjnego w hotelarstwie, niektóre elementy zagospodarowania terenu wokół hotelu, wiadomości z zakresu wyposażenia zasadniczych zespołów hotelu, a także przystosowania obiektu dla gości niepełnosprawnych i współczesne tendencje w wyposażeniu hotelu, uwzględniające także wpływ postępu technicznego.

Wydanie drugie zawiera uzupełnienia i nowości w przedmiocie, które pojawiły się do czasu pisania pierwszego wydania.


Spis treści:

WSTĘP

Rozdział 1
PROCESY INWESTYCYJNE W HOTELARSTWIE
1.1. Rodzaje budownictwa hotelowego i kierunki rozwojowe
1.2. Zamiar budowy hotelu
1.3. Wybór terenu pod budowę hotelu - lokalizacja hotelu
1.4. Program budowy hotelu uwzględniający jego program użytkowy
1.5. Środki finansowe inwestycji oraz czas zwrotu nakładów
1.5.1. Koszty budowy hotelu wraz z pierwszym wyposażeniem
1.5.2 Rachunek ekonomiczny przedsięwzięcia inwestycyjnego
1.5.3. Pozyskiwanie środków finansowych na inwestycje hotelowe
1.6. Uwarunkowania realizacji inwestycji wynikające z prawa budowlanego, prawa ochrony środowiska i ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym
1.6.1. Projekt architektoniczno-budowlany
1.6.2. Pozwolenie na budowę i realizacja budowy
1.6.3. Realizacja budowy
1.6.4 Przekazanie obiektu do użytkowania
Bibliografia
Akty prawne

Rozdział 2
ZAGOSPODAROWANIE TERENU WOKÓŁ OBIEKTU
2.1. Drogi dojazdowe i chodniki
2.2. Parkingi i miejsca postojowe dla samochodów
2.3. Zieleń i parki
2.4. Urządzenia sportowo-rekreacyjne zewnętrzne
2.5. Instalacje podziemne
Akty prawne

Rozdział 3
WIADOMOŚCI WSTĘPNE Z ZAKRESU WYPOSAŻENIA HOTELI
3.1. Uwarunkowania prawne i pozostałe
3.1.1. Uwarunkowania prawne
3.1.2. Uwarunkowania pozostałe
3.2. Związki pomiędzy wyposażeniem a rodzajami hoteli
3.3. Wpływ segmentu gości hotelowych na wyposażenie oraz zakres użytkowy zespołów funkcjonalnych hotelu
3.4. Zasadnicze wymagania stawiane elementom wyposażenia
3.5. Standaryzacja w obiektach hotelarskich
Bibliografia
Akty prawne

Rozdział 4
WYPOSAŻENIE HALLU HOTELOWEGO I RECEPCJI
4.1. Podstawowe funkcje zespołu hallu hotelowego i recepcji
4.2. Główne zespoły węzła recepcyjnego
4.3. Funkcje hallu recepcyjnego w obsłudze gości hotelowych i jego wyposażenie
4.4. Funkcje recepcji hotelowej i jej wyposażenie
Bibliografia
Akty prawne

Rozdział 5
WYPOSAŻENIE JEDNOSTEK MIESZKALNYCH
5.1 Typy i funkcje jednostek mieszkalnych
5.2. Wymagania stawiane elementom wyposażenia jednostek mieszkanych
5.3. Wyposażenie i aranżacja wnętrz jednostek mieszkalnych zapewniające oczekiwany komfort pobytu gości
5.4. Węzły higieniczno-sanitarne w jednostkach mieszkalnych
5.5. Bielizna hotelowa
5.6. Pralnia własna czy zlecanie prania na zewnątrz?
5.7. Oświetlenie jednostek mieszkalnych. Wentylacja i klimatyzacja
5.8. Wyposażenie służby pięter, piętrowe zespoły dyżurne
Bibliografia
Akty prawne

Rozdział 6
WYPOSAŻENIE HOTELOWEGO ZAKŁADU GASTRONOMICZNEGO
6.1. Wymagania formalne co do zakresu świadczenia usług gastronomicznych i wielkości hotelowego zakładu gastronomicznego
6.2. Wyposażenie zaplecza magazynowego
6.3. Wyposażenie przygotowalni
6.4. Wyposażenie części produkcyjnej
6.5. Wyposażenie rozdzielni kelnerskiej, bufety kelnerskie
6.6. Wyposażenie i aranżacja lokali gastronomicznych
6.7. Wyposażenie ruchome - zastawa, szkło i drobny osprzęt
6.8. Wyposażenie części administracyjnej, zaplecza socjalno-bytowego pracowników
6.9. Wyposażenie dla cateringu
6.10. Wyposażenie spełniające wymagania HACCP
Bibliografia
Akty prawne

Rozdział 7
INSTALACJE HOTELOWE
7.1. Wymagania formalne w zakresie wyposażenia hoteli w instalacje
7.2. Podstawowe instalacje i urządzenia techniczne
Bibliografia
Akty prawne

Rozdział 8
WYPOSAŻENIE HOTELI DLA USŁUG DODATKOWYCH
8.1. Wymagania formalne i potrzeby gości w zakresie usług dodatkowych
8.2. Podział usług hotelowych
8.3. Ogólne zasady formowania zespołów wielofunkcyjnych
8.4. Sale wielofunkcyjne i ich wyposażenie w meble oraz sprzęt do
obsługi szkoleń, narad, zjazdów oraz imprez okolicznościowych
8.5. Wyposażenie dla usług rekreacyjno-sportowych
8.6. Hotele - "kliniki zdrowia i urody", spa, wyposażenie
Bibliografia
Akty prawne

Rozdział 9
PRZYSTOSOWANIE HOTELU DLA POTRZEB GOŚCI NIEPEŁNOSPRAWNYCH
9.1. Rola i znaczenie turystyki dla osób niepełnosprawnych
9.2. Rodzaje niepełnosprawności dla potrzeb hotelarstwa
9.3. Najważniejsze wymagania formalne w zakresie przystosowania obiektów dla gości niepełnosprawnych
Bibliografia
Akty prawne

Rozdział 10
PRODUKCJA PRZEMYSŁOWA NA RZECZ HOTELI
10.1. Produkcja wyrobów
10.2. Produkcja usług dla hoteli - outsourcing
10.3. Atesty. Certyfikaty. Gwarancje
Bibliografia
Akty prawne

Rozdział 11
WPŁYW POSTĘPU TECHNICZNEGO NA WYPOSAŻENIE HOTELI
11.1. Rejony największego wpływu postępu technicznego w hotelarstwie
11.2. Współczesne tendencje w wyposażeniu hoteli
11.3. Spodziewane kierunki zmian w hotelarstwie
11.4. Nowe rodzaje usług hotelowych
11.5 Hotele dla potrzeb EURO 2012
11.6 Zakład hotelarski a środowisko przyrodnicze
Bibliografia

BIBLIOGRAFIA
ZAŁĄCZNIKI


110 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2024