ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 63.00 59,85   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ZARZĄDZANIE PRZEZ JAKOŚĆ W USŁUGACH ZDROWOTNYCH TEORIA I PRAKTYKA


OPOLSKI K. DYKOWSKA G. MOŻDŻONEK M.

wydawnictwo: CEDEWU , rok wydania 2011, wydanie III

cena netto: 63.00 Twoja cena  59,85 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Spis treści

Przedmowa

Wstęp

Rozdział l. Znaczenie jakości w usługach zdrowotnych

1.1. Charakterystyka usług zdrowotnych

1.2. Definicja jakości i jej sfery w usługach zdrowotnych

1.3. Geneza jakości

1.3.1. Zarys historyczny

1.3.2. Autorytety jakości

Rozdział 2. Podstawy zarządzania jakością

2.1. Procesy zachodzące w organizacji

2.2. Rola klienta w zarządaniu jakością

2.2.1. Klient zewnętrzny

2.2.1.1. Prawa pacjenta

2.2.1.2. Badanie opinii pacjenta

2.2.2. Klient wewnętrzny

Rozdział 3. Systemy zarządzania jakością

3.1.Akredytacja

3.1.1. Definicja i cel akredytacji

3.1.2. Przebieg procesu akredytacji

3.1.3. Podstawy prawne

3.2. Norma ISO

3.2.1. Definicja i cel normy ISO

3.2.2. Przebieg procesu otrzymania ISO 9000

3.2.3. Elementy systemu zarządzania jakością według norm ISO 9000

3.2.4. Rola dokumentacji w zarządzaniu jakością

3.2.4.1. Księgi Jakości - poziom strategiczny

3.2.4.2. Procedury jakości - poziom taktyczny

3.2.4.3. Instrukcje, plany jakości - poziom operacyjny

3.3. Total Quality Management

3.3.1. Definicja i cel Total Quality Management

3.3.2. Przebieg procesu wdrażania Total Quality Management

3.4. Różnice między akredytacją, ISO l TQM

3.5. Inne systemy zapewniania jakości

3.6. Korzyści z wdrożenia systemu zarządzania jakością

Rozdział 4. Metody i narzędzia stosowane w zarządzaniu jakością

4.1. Metody stosowane w procesie doskonalenia jakości

4.1.1.Benchmarking

4.1.2. Just in Time

4.1.3. Reengineering

4.1.4. Outsourcing

4.1.5. Metody zarządzania jakością

4.1.6. Six Sigma

4.2. Narzędzia stosowane w procesie doskonalenia jakości

4.2.1. Histogram

4.2.2. Diagram Ishikawy - diagram przyczynowo-skutkowy

4.2.3. Diagram Pareto (diagram Pareto-Lorentza)

4.2.4. Wykres korelacji

4.2.5. Arkusz kontrolny

4.2.6. Karty kontrolne

4.2.7. Schemat blokowy (karta przebiegu)

4.2.8. Siedem nowych narzędzi zarządzania jakością

4.3. Instrumenty standaryzacji i oceny jakości usług zdrowotnych

Rozdział 5. Koszty zarządzania jakością.

5.1. Koszty jakości - definicja i rodzje

5.2. Rachunek kosztów jakości

Zakończenie

Aneks. Słownik podstawowych pojęć i terminów

Załączniki

Załącznik 1. Ankieta badania satysfakcji pacjenta

Załącznik 2. Karta praw pacjenta

Załącznik 3. Załączniki dokumentacji do walki z zakażeniami

Załącznik 4. Wzór karty monitorowania zakażeń szpitalnych

Załącznik 5. Wykaz norm i projektów dotyczących sterylizacji będących wdrożeniem EN (Europejska Norma) prze Polski Komitet Normalizacyjny

Załącznik 6. Podstawowe akty prawne i ustawy

Załącznik 7. Wytyczne dla medycznych labolatoriów mikrobiologicznych obowiązujące przy ubieganiu się o akredytację

Załącznik 8. Szpitale posiadające akredytację

Załącznik 9. Statystyczne pochodzenie pojęcia Six Sigma

Spis rysunków

Spis tabel

Bibliografia

245 stron, miękka oprawa

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2025