Książka ukazuje perspektywy optymalizacji przedsiębiorstwa opartej na
koncepcji lean (ang. lean – szczupły).
Efektem jest tworzenie samodoskonalącej się organizacji nastawionej na
efektywne gospodarowanie zasobami dla zrealizowania zapotrzebowania generowanego przez
rynek w taki sposób, aby zapewnić maksymalizację zysku. Należy zacząć od
zdiagnozowania stanu istniejącego, wyznaczyć wizję stanu przyszłego, zaplanować
zmiany, które doprowadzą nas do celów określonych wizją stanu przyszłego i przyjąć
mierniki oceny efektywności procesu realizacji zmian. Problemem jest umiejętność
spojrzenia na firmę jako całość i zrozumienie przez każdego pracownika jego miejsca w
organizacji i wpływu, jaki na nią wywiera.
Do kogo skierowana jest książka? Przede wszystkim do menedżerów – tych, którzy
poszukują rozwiązań mających na celu poprawę wyników finansowych firmy. Do
wszystkich tych, którzy zostali postawieni przed zadaniem redukcji zapasów, zwiększenia
wydajności produkcji i produktywności. Do studentów i tych, którzy chcą poznać
warunki funkcjonowania firm i realne problemy, z którymi spotyka się każdy, kto
kiedykolwiek uczestniczył w procesie realizacji zlecenia. Do poszukujących rozwiązań i
inspiracji w doskonaleniu swojej organizacji.
Spis treści:
Wstęp
CZĘŚĆ I. Zrozumieć fundament
1. Czym jest Lean?
2. Strumień wartości
3. 5 zasad Lean
4. Muda, czyli marnotrawstwo. Gdzie się kryje potencjał?
5. Efekty vs. koszty
5.1. Efekty
5.2. Koszty
5.3. Problemy
6. Bądź przygotowany na pytania
CZĘŚĆ II. Zaplanować drogę ku doskonałości
1. Mapowanie strumienia wartości: narzędzie, system czy strategia
2. Analiza stanu istniejącego (Monika Wierzbowska)
2.1. Obszary mapy stanu obecnego
2.2. Identyfikacja strumieni wartości
2.3. Reprezentant strumienia wartości
2.4. Powołanie i przygotowanie zespołu
2.5. Analiza wysyłek
2.5.1. Sezonowość
2.5.2. Średnie dzienne zapotrzebowanie
2.5.3. Takt klienta
2.6. Klienci strumienia wartości
2.7. Analiza procesu wytwórczego
2.7.1. Charakterystyki procesów
2.7.1.1. Proces dzielony
2.7.1.2. Gniazdo/linia
2.7.1.3. Operacje kontroli
2.7.1.4. Operacje naprawy „bubli”
2.7.2. Jak poprawnie scharakteryzować proces?
2.7.3. Operacje transportu wewnętrznego
2.8. Analiza dostawców
2.9. Analiza zapasów
2.9.1. Analiza zapasów komponentów
2.9.2.Analiza zapasów WIP i WG
2.9.3. Analiza zapasów ukrytych w procesie wytwórczym
2.10. Analiza przepływu informacji
2.11. Kompletacja mapy
2.12. Linia czasu
2.13. Problemy
2.14. Narzędzia doskonalenia stanu istniejącego strumienia wartości
2.15. Informacja dla pracowników
3. Cele dla doskonalenia procesu realizacji zlecenia – skąd się biorą i jak
je wyznaczać
3.1. Wartość dla klienta w produkcie
3.2. Różnicowanie wyrobu w procesie wytwórczym
3.3. Wyodrębnianie grup wyrobów i zadedykowanie im grupy maszyn
3.4. Cele działu sprzedaży
3.5. Takt klienta w okresie przyjętym do analizy
3.5.1. Kalkulacja taktu klienta
3.5.2. Redukcja zmienności zapotrzebowania klienta
3.5.3. Takt a czas cyklu produktu (C/Tp)
3.6. Analiza efektywności wykorzystania stanowisk
3.7. Wymagana elastyczność procesu produkcji (limit EPE) z punktu widzenia
klienta
3.8. Dedykowanie wyrobów do maszyn i limitowanie produkcji
3.9. Stabilność procesu wytwórczego
3.10. Źródła zapasu produkcji w toku
3.11. Struktura zapotrzebowania klienta a struktura zapasów
3.12. Praca zaopatrzenia
3.13. Planowanie produkcji
3.14. Obsługa zleceń
3.15. Zapasy. Podział odpowiedzialności za zapasy
3.16. Zarządzanie zapasami
3.17. Problemy w komunikacji pomiędzy działami sprzedaży, BOK, planowania,
zaopatrzenia i produkcji
3.18. Efektywność strumienia
3.19. Adekwatność kompetencji operatorów do potrzeb produkcji
3.20. Strumień potrafiący się doskonalić i dostosowywać do zmienności
otoczenia
4. Budowa mapy stanu przyszłego
4.1. Ocena efektywności rozwiązań
4.2. Kroki budowy mapy stanu przyszłego
4.3. Mapa krok po kroku
5. Plan doskonalenia
5.1. Sporządzenie harmonogramu projektu
5.2. Wskazówki do wdrożenia
5.3. Struktura spotkań projektowych w ramach projektu Lean
5.4. Definiowanie projektów
5.5. Jasno określone cele
5.6. Prezentacja zmian, sukcesów, porażek i problemów
6. Mapa- towarzysz życia, czyli jak często mapować
CZĘŚĆ III. Określić perspektywę zmian
1. Ewolucja struktury organizacyjnej w ramach drogi doskonalenia – Lean
1.1. O strukturze organizacyjnej
1.2. Ewolucja struktury organizacyjnej
1.3. Podsumowanie
2. Etapy wdrożenia koncepcji Lean
2.1. Etap I – Przygotowanie
2.2. Etap II – Proces próbny
2.3. Etap III – Wdrożenie właściwe
2.4. Etap IV – Integracja
2.5. Etap V – Doskonalenie
Spis tabel
Spis rysunków
Literatura, którą warto przeczytać
312 stron, miękka oprawa ze skrzydełkami