ksiegarnia-fachowa.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ŻYWIENIE W CHOROBACH WATROBY DRÓG ŻÓŁCIOWYCH I TRZUSTKI


WIECZOREK-CHEŁMIŃSKA Z.

wydawnictwo: PZWL , rok wydania 2009, wydanie II

cena netto: 45.50 Twoja cena  43,23 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety, które proponuje autorka. Zaleca produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podaje również gotowe przepisy kulinarne na zupy, dania główne, przystawki i napoje.


Spis treści

Część ogólna
Zapotrzebowanie energetyczne
Składniki pokarmowe
·         Białka
·         Tłuszcze
·         Węglowodany
·         Witaminy
·         Składniki mineralne
·         Woda
·         Równowaga kwasowo-zasadowa
Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych
·         Produkty zbożowe
·         Mleko i sery
·         Ziemniaki
·         Warzywa i owoce
·         Nasiona roślin strączkowych
·         Tłuszcze
·         Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
·         Jaja
·         Cukier i słodycze
Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby
·         Funkcje wątroby
·         Przewlekłe choroby wątroby wymagające leczenia dietetycznego
·         Leczenie dietetyczne w przewlekłych chorobach wątroby
Kamica żółciowa
Przewlekłe zapalenie trzustki
·         Dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
·         Miary gospodarcze
·         Naczynia kuchenne
·         Sposoby przyrządzania potraw
Część szczegółowa
Napoje
Chleb domowy
Dodatki do pieczywa
Przystawki
Zupy
Dodatki do zup
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
·         Potrawy z mięsa cielęcego i wołowego
·         Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny
·         Potrawy z ryb
Potrawy z niewielka ilością mięsa i ryb
Potrawy jarskie
Potrawy z warzyw i ziemniaków
·         Surówki
·         Sałatki
·         Warzywa gotowane
Sosy
·         Sosy zimne
·         Sosy gorące
·         Sosy do potraw słodkich
Desery
Wypieki domowe
Piśmiennictwo
Skorowidz potraw


312 stron, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2024