|
ŻYWIENIE DZIECI W PRZEDSZKOLU PORADNIK REALIZACJI RACJONALNEGO ŻYWIENI
JACKIEWICZ B. wydawnictwo: ODDK , rok wydania 2007, wydanie I cena netto: 329.50 Twoja cena 313,03 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Żywienie dzieci w przedszkolu. Poradnik realizacji racjonalnego żywienia
dzieci w wieku 4–6 lat z przykładami jadłospisów i oceną sposobu żywienia (z
suplementem elektronicznym)
Człowiek, chcąc zachować pełnię zdrowia, musi się racjonalnie odżywiać, musi
umieć też zestawić w posiłku poszczególne produkty w taki sposób, aby jego organizm
na każdym etapie życia został zasilony odpowiednimi składnikami odżywczymi. Badania
prowadzone na przestrzeni lat wskazują, że racjonalne żywienie od najwcześniejszych
chwil życia człowieka, kontynuowane w późniejszym okresie, przyczynia się do
prawidłowego przebiegu rozwoju osobniczego, gwarantując lepszą wydolność ustrojową,
fizyczną i umysłową. Realizatorzy żywienia w przedszkolach powinni posiadać
odpowiednie kwalifikacje i wiedzę na temat racjonalnego żywienia zbiorowego, a także
posiadać umiejętności w zakresie układania jadłospisów z uwzględnieniem zalecanych
modelowych racji pokarmowych.
W poradniku m.in.:
- rola poszczególnych składników pokarmowych, które powinny być dostarczane
organizmowi z pożywieniem, przemiany, jakim ulegają w organizmie człowieka, oraz
sposób, w jaki są one wykorzystywane,
- ogólne zalecenia i zasady racjonalnego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
(4–6 lat), czyli co należy wiedzieć, aby przystąpić do układania i realizacji
jadłospisu dla dzieci żywionych w przedszkolu,
- praktyczne wskazówki, jak ułożyć jadłospis dla dzieci zdrowych żywionych w
przedszkolu, w tym produkty zamienne,
- zasady dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasady systemu HACCP
przy przyrządzaniu potraw w żywieniu zbiorowym,
- przepisy na potrawy ujęte w przykładowym jadłospisie, z wyliczeniem
zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej,
- przykładowe jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (4–6 lat) z
praktycznymi uwagami.
Dołączony do książki suplement elektroniczny w łatwy i intuicyjny sposób
pomoże ułożyć jadłospis w przedszkolach, z wyliczeniem zawartości głównych
składników odżywczych i wartości energetycznej. To ogromna pomoc w prawidłowym
ustalaniu norm żywnościowych dla dzieci:
- zawiera bazę składników, przykładowych dań oraz jadłospisów,
- umożliwia dodanie nowych produktów i dań,
- ułatwia przygotowywanie odpowiednio zbilansowanych jadłospisów – informuje,
gdy ułożony jadłospis nie spełnia wymaganych norm zawartości podstawowych
składników (np. białek, węglowodanów, tłuszczów itp.),
- umożliwia wydruk gotowych jadłospisów, szczegółowego raportu z informacją
o wartościach odżywczych i energetycznych danych potraw, a także listy zakupów.
Wstęp
- Składniki chemiczne ustroju człowieka a składniki pożywienia.
- Co warto i należy wiedzieć o węglowodanach, tłuszczach, białkach,
witaminach i związkach mineralnych oraz ich funkcjach w organizmie człowieka.
- Trawienie pokarmów w organizmie człowieka.
- Ogólne zalecenia i zasady racjonalnego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
(4-6 lat), czyli co należy wiedzieć aby przystąpić do układania i realizacji
jadłospisu dla dzieci żywionych w przedszkolu i nie tylko.
- Praktyczne wskazania przy układania jadłospisu dla dzieci zdrowych żywionych
w przedszkolu.
- Przestrzeganie zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasad
systemu HACCP przy przyrządzaniu potraw w żywieniu zbiorowym.
- Od czego praktycznie zacząć układanie jadłospisu dla dzieci w wieku 4-6 lat.
- Przykład jadłospisu składającego się z 5 posiłków z wyliczeniem
zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej – porcja dla
jednego dziecka.
- Przepisy na potrawy ujęte w przykładowym jadłospisie.
- Przykładowe jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (4–6 lat).
70 stron, B5, oprawa miękka + suplement elektroniczny
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|